Лікарі на експорт: з вінницьких лікарень масово звільняються медпрацівники

Новини Вінниці / Лікарі на експорт: з вінницьких лікарень масово звільняються медпрацівники

З Подільського регіонального центру онкології, що у Вінниці у 2017 році, звільнилося 62 співробітника, із них 11 лікарів та 31 медична сестра. За перше півріччя 2018 року звільнилося вже 74 наших співробітника - 7 лікарів, 40 медичних сестер, 16 молодших сестер. Вже цьогоріч заяви написали 6 медичних сестер онкоцентру.

Лікарні Вінниччини не оминула трудова міграція лікарів. Дефіцит кадрів відчувають навіть спеціалізовані лікарні третинного рівня. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай.

«Відплив лікарів і медичних сестер із системи охорони здоров'я останнім часом прискорився. Хто б що не говорив, сьогодні вітчизняна медицина стоїть на порозі кадрової кризи. І зараз я говорю не лише про «кадровий голод» у первинній ланці та сільській місцевості, чи в Західних областях, які вже давно стали постачальниками медичних кадрів для країн і близького, і далекого зарубіжжя. Його відчуваємо на третинному рівні, і у центральних регіонах України», - зазначив Володимир Шамрай

За його словами, з Подільського регіонального центру онкології у 2017 році, звільнилося 62 співробітника, із них 11 лікарів та 31 медична сестра. За перше півріччя 2018 року звільнилося вже 74 наших співробітника - 7 лікарів, 40 медичних сестер, 16 молодших сестер. Вже цьогоріч заяви написали 6 медичних сестер онкоцентру.

«Це працівники не пенсійного чи передпенсійного віку. Це молодь – амбітна, перспективна. Хтось знайшов роботу із гідною зарплатою у приватних клініках, чимало виїхали за кордон. Якщо нічого не змінювати, то ситуація буде лише погіршуватися. Щоправда, офіційно в Україні не рахують лікарів, які їдуть працювати закордон. В Міністерстві охорони здоров'я неодноразово зазначали, що офіційної статистики трудової міграції медпрацівників за кордон просто не існує. Однак нині, за різними даними експертів у вітчизняних лікарнях не вистачає майже третини медичного персоналу»,  - зазначив головний лікар онкоцентру.

Володимир Шамрай переконаний, що ситуація буде лише загострюватися, якщо нічого не змінювати.

 

Саша Григоровська

2 березня, 2019