Ліга чемпіонів: знову реформи?

Новини Вінниці / Ліга чемпіонів: знову реформи?

У 2024 році UEFA Champions League стартує у новому форматі. На головній стадії змагання зіграють 36 команд. Розподілу по групах більше не буде: кожен клуб зустрінеться з 8 суперниками, яких визначатимуть перед  туром за швейцарською системою. Місця з 1-го по 8-е потрапляють до 1/8, з 9-го по 24-е — до 1/16 фіналу. На етапі плей-офф Ліга чемпіонів нічим не відрізнятиметься від нинішньої. Всі протистояння складатимуться з двох матчів, фінал — з одного.

Новий регламент ще навіть не вступив у дію, а вже з'явилися новини про те, що УЄФА спільно з Асоціацією клубів обговорюють чергову реформу єврокубків. Розглядається можливість створення єдиного турніру, до якого входитимуть три дивізіони:

  • Суперліга;

  • Ліга Європи;

  • Ліга претендентів.

У кожному з турнірів гратимуть 18 команд. Всі суперники по Суперлізі зустрінуться один з одним вдома та на виїзді. За підсумками сезону деякі клуби будуть замінені представниками нижчого дивізіону.

Навіть порівняно з новим форматом Ліги чемпіонів така схема виглядає занадто революційною. Незрозуміло, яким чином команди, що сьогодні жаліються на насичений календар, зможуть проводити по 34 матчі на міжнародній арені. Наразі фіналіст ЛЧ, що розпочинає з групового етапу, грає 13 поєдинків. Питань багато, але остаточне рішення приймати УЄФА. Виконавчий комітет організації планує обговорити цю ідею ще до кінця осені. У будь-якому випадку реформу затвердять не раніше 2027 року.

Турнірна таблиця Ліги чемпіонів: підсумки першого кола групового етапу

Доки УЄФА шукає нові шляхи вдосконалення єврокубків, нинішній сезон ЛЧ у самому розпалі. Серед команд, що ведуть боротьбу за вихід з групи, присутній і український «Шахтар». Після першого кола турнірна таблиця Ліги чемпіонів у квартеті H, де виступають гірники, виглядає наступним чином:

  • «Барселона» — 9;

  • «Порту» — 6;

  • «Шахтар» — 3;

  • «Антверпен» — 0.

Донецький клуб здобув дуже важливу перемогу у гостях над «Антверпеном», своїм головним конкурентом за місце у Лізі Європи. Шанси на вихід в 1/8 ЛЧ теж залишаються, але з огляду на рівень конкурентів перспектив тут не так багато. Втім, вся боротьба ще попереду.

Ситуація в інших турнірних таблицях Ліги чемпіонів теж далека від повної ясності. Майже забезпечили собі місця в плей-офф «Баварія», «Манчестер Сіті» та «Реал», що як і «Барселона» виграли всі три свої стартові поєдинки. Дуже цікаво розгортаються події у групі F, де на вихід наразі претендують усі учасники: «ПСЖ», «Ньюкасл», «Боруссія» та «Мілан».

Особливу увагу українських уболівальників привертають виступи «Арсенала» та «Бенфіки», за які грають Олександр Зінченко та Анатолій Трубін відповідно. Лондонці наразі лідирують у своєму квартеті з 6 очками. У «Бенфіки» справи набагато гірші. Команда програла три стартові матчі. Трубін взяв участь у всіх поєдинках, а за гру з «Інтером» навіть отримав дуже високу оцінку. Слабка втіха при таких результатах, але хоча б щось.

Автор ua-football: Олександр Риженко, Twitter - @Theryzhenko

admin

17 листопада, 2023