Легендарний дипломат Юрій Щербак у Вінниці: «Якщо вам хтось каже, що закінчить війну за два дні, це означає тільки одне – що російські війська будуть у Києві…»

Новини Вінниці / Легендарний дипломат Юрій Щербак у Вінниці: «Якщо вам хтось каже, що закінчить війну за два дні, це означає тільки одне – що російські війська будуть у Києві…»

Про геополітику, непросту долю України та її роль на сучасній міжнародній арені 11 березня спілкувався із вінницькими студентами Юрій Щербак. Нині він голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка, але знають 84-річного доктора медичних наук ще й як досвідченого епідеміолога, еколога, політика, письменника, сценариста та легендарного дипломата. У складні для України 1990-ті роки та на початку 2000-х Юрій Щербак був Послом нашої держави у США, Ізраїлі, а потім – у Канаді. В Оттаві він також представляв інтереси України у Міжнародній організації цивільної авіації.

Про геополітику, непросту долю України та її роль на сучасній міжнародній арені 11 березня спілкувався із вінницькими студентами Юрій Щербак. Нині він голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка, але знають 84-річного доктора медичних наук ще й як досвідченого епідеміолога, еколога, політика, письменника, сценариста та легендарного дипломата. У складні для України 1990-ті роки та на початку 2000-х Юрій Щербак був Послом нашої держави у США, Ізраїлі, а потім – у Канаді. В Оттаві він також представляв інтереси України у Міжнародній організації цивільної авіації. 

 

Про міжнародну ситуацію: «Росія може втратити території за Уралом…»

Зі студентами Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ та Вінницького національного технічного університету говорив Юрій Щербак доволі відверто. Розповів, зокрема про свою нову книгу публіцистики «Україна в епіцентрі світового шторму». Каже, це не дуже приємно – бути в епіцентрі світового шторму. Хоча тепер від того, як вирішиться українське питання, великою мірою залежить доля Європи і світу.

У 2014 році, за словами Юрія Щербака, відбувся велетенський геополітичний злам, який дипломат називає «великою світовою катастрофою», - режим Путіна порушив всі існуючі міжнародні угоди і здійснив неприкриту агресію проти України:

"Було порушено 80 міжнародних угод, починаючи від Статуту ООН і закінчуючи тим злощасним Будапештським меморандумом, у підготовці якого я брав участь. Можу визнати свою провину, але тоді ніхто з нас не міг подумати, що так все обернеться... Порушила Росія і 400 міждержавних угод з Україною. Практично зруйновано систему європейської безпеки, яку після Другої світової війни будували два-три покоління дипломатів".

Зараз, каже Юрій Щербак, по різні сторони геополітичних барикад опинилися такі ключові світові гравці, як США, Росія та Китай. Росія при цьому грає роль союзника Китаю…

"Але є така перспектива, що Китай захопить територію Росії на схід від Уральських гір, - говорить дипломат. - Там проживає лише кілька мільйонів росіян, а поряд – 250 мільйонів китайців (у північно-східних провінціях)… Зараз йде проникнення китайців на територію Росії, дуже багато шлюбів укладається між китайськими чоловіками і російськими жінками: китайці працелюбні, не п’ють, не спиваються, як російські. Йде таке «повзуче проникнення» Китаю в Росію".

 

Про загрози з боку Росії: «Не можна нехтувати заявами кремлівських дурнів»

У таких умовах Росія наважилась на агресію проти України. Здавалося б, навіщо? Справа в тому, переконаний Юрій Щербак, що у Путіна та російських імперіалістів патологічна ненависть до українців. Хоча б за те, що ми – волелюбні і не хочемо бути такими, як вони. План Путіна  щонайменше відділити Україну від Чорного моря й досі висить над нами, мов «дамоклів меч».

"За цих умов дуже великих зусиль довелось докласти і Президенту Порошенку, і українським дипломатам, щоб забезпечити стратегічне партнерство із США, внаслідок якого ми, зокрема, почали отримувати летальну зброю, яка потрібна Україні для стримування російських танкових колон, що нависають над нашим кордоном, та попереджувати повітряні удари. Непросто було створити коаліцію європейських держав, які нас підтримують, США та Канади. Завдяки дипломатичному таланту Петра Порошенка створено таку коаліцію демократичних країн, які стоять на позиціях міжнародного миру, порядку та відсічі агресії", - каже Юрій Щербак.

На його думку, дуже небезпечно нехтувати розмовами в російській Думі про ядерну бомбу, якою дехто з тамтешніх парламентаріїв  пропонує вгамувати «бандеровцев»:

"Здавалося б, дурень якийсь сказав – не потрібно звертати уваги… Потрібно! Тому що це говориться на офіційному рівні, це говорить не простий темний росіянин, який не знає, що він каже. Зрештою, Росія оголосила, що коли почнеться війна, вони можуть застосувати ядерну зброю. Спочатку – тактичну, але якщо це почнеться, процес вже не зупинити"…

 

Про боротьбу путінських пропагандистів за наші душі: «Ваша байдужість до долі України – це для них «плюс»

При цьому Юрій Щербак каже, що в жодному разі не хоче нагнітати страху. Вірить, що міжнародні сили не дадуть агресору розгорнутися. Україні ж, за його словами, потрібна стабільність та єдність:

"Якщо буде якась спроба дестабілізації – буде привід для російських агресорів захопити чи якусь область, чи висадити десант у Києві. Це дуже серйозно… Ми сьогодні невдоволені багато чим: і платіжки високі, і рівень злочинності, але це ніщо порівняно з тим, чого хочуть російські агресори, які цілодобово ведуть шалену пропаганду – боротьба ведеться за ваші душі. Ваша байдужість до долі України – це для них плюс. Ми повинні стати членами НАТО, бо ми маємо бути захищеними. І ми маємо стати членами Європейського Союзу, попри те, що там зараз теж відбуваються складні процеси. Але ми повинні думати про наше майбутнє".

 

Відверті відповіді на відверті запитання: «Україна має чіткий дороговказ – членство в НАТО та ЄС»

На запитання студентів, які вони передавали Юрію Щербаку у письмовій формі, науковець відповідав теж дуже відверто. Наприклад, стосовно прогнозів розвитку України після виборів зазначив:  

"Якщо виграє Петро Порошенко, а я в це вірю, він повинен довести розпочаті реформи до кінця. Збережеться стабільність в країні, наш шлях буде визначений, тому що є чіткий дороговказ: у 2023 році ми подаємо заявку на членство в НАТО, у 2024 році – на членство в Євросоюзі. Це не означає, що нас відразу приймуть, у нас багато проблем, в тому числі з корупцією, але ми повинні пройти цей шлях – він дуже серйозний і дуже важливий".

У Вінницькому торговельно-економічному інституті ставили питання переважно про конкурентоспроможність та економічне майбутнє України, але не уникали й тем геополітики, війни та миру.

"Я думаю, що Росію можна зупинити тільки спільними міжнародними зусиллями, тільки шляхом посилення стратегічного партнерства України зі Сполученими Штатами з Європою, - сказав дипломат на запитання про те, як вирішити проблему російської агресії. - Росія виснажиться, вона не витягне. Там уже почалися дуже серйозні проблеми… Потрібно й надалі посилювати обороноздатність України, як це наразі робить Президент Порошенко. А якщо вам хтось каже, що закінчить війну за два дні, це означає тільки одне – що російські війська будуть у Києві. Єдиний спосіб за два дні закінчити війну – це стати на коліна перед Путіним. А він тільки й цього й чекає…"

А на запитання чи готові країни НАТО бачити у своєму складі Україну, Юрій Щербак запевнив вінницьких студентів, що на Заході чудово розуміють: Україна нині бореться на дуже важливому фронті, до того ж – має досвід війни з РФ.

"Вони це дуже цінують, а якщо з боку Росії будуть якісь провокації, це може навіть пришвидшити наш вступ до НАТО", - сказав дипломат.     

Новини Вінниці / Легендарний дипломат Юрій Щербак у Вінниці: «Якщо вам хтось каже, що закінчить війну за два дні, це означає тільки одне – що російські війська будуть у Києві…»Новини Вінниці / Легендарний дипломат Юрій Щербак у Вінниці: «Якщо вам хтось каже, що закінчить війну за два дні, це означає тільки одне – що російські війська будуть у Києві…»Новини Вінниці / Легендарний дипломат Юрій Щербак у Вінниці: «Якщо вам хтось каже, що закінчить війну за два дні, це означає тільки одне – що російські війська будуть у Києві…»