Лариса Білозір: «Дебюрократизація має повернути довіру громадян до держави»

Новини Вінниці / Лариса Білозір: «Дебюрократизація має повернути довіру громадян до держави»

Зустріч експертів та парламентарів стосувалась наближення адмінпослуг до мешканців громад у процесі децентралізації. До обговорення залучили провідних експертів Програми «U-LEAD з Європою», «GIZ», Асоціації міст України, Асоціації об’єднаних територіальних громад, ГО «Всеукраїнська асоціація центрів надання адміністративних послуг» та представників Мінекономрозвитку, а також Міністерства цифрової трансформації України в особі заступниці міністра Людмили Рабчинської.

Напередодні у Києві відбулось перше засідання підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур, який очолює народна депутатка з Вінниччини Лариса Білозір.

Зустріч експертів та парламентарів стосувалась наближення адмінпослуг до мешканців громад у процесі децентралізації. До обговорення  залучили провідних експертів Програми «U-LEAD з Європою», «GIZ», Асоціації міст України,  Асоціації об’єднаних територіальних громад, ГО «Всеукраїнська асоціація центрів надання адміністративних послуг» та представників Мінекономрозвитку, а також Міністерства цифрової трансформації України в особі заступниці міністра Людмили Рабчинської.

Як зазначила головуюча в підкомітеті Лариса Білозір, проблем у галузі достатньо і навела приклад зі свого округу.

«До мене, як народної депутатки, регулярно надходять звернення громадян щодо ситуації, яка склалася у зв'язку з ліквідацією районних відділів реєстрації актів цивільного стану. Суть така, що після закриття РАЦСу в смт. Чернівці послуги були передані до міста Могилів-Подільський (а це інший район), замість того, щоб надавати їх у місцевому ЦНАПі. Внаслідок цього громадяни, звертаючись за тими чи іншими адміністративними послугами для уточнення, підтвердження своїх даних, змушені попередньо їхати до органів РАЦС Могилів-Подільського району із заявою на отримання необхідних документів. А потім, через місяць знову вимушені виїжджати повторно для отримання остаточної  відповіді від органу РАЦС. Це зумовлює ускладнення надання адмінпослуг і дуже часто справи формуються в електронних базах з великою кількістю помилок»,- зазначила Лариса Білозір.

За її словами, це вкотре доводить нагальну потребу законодавчих вдосконалень розвитку мережі ЦНАПів та розширення їх послуг, які включали б також послуги РАЦСів.

«Вважаю, що процес дебюрократизації в контексті децентралізації має повернути довіру громадян до держави в цілому та знизити корупційні чинники. І наше завдання, щоб під час прийняття рішень, які стосуються надання адміністративних  послуг в Україні, був почутий і врахований кожен голос громад і їх мешканців»,- підкреслила Лариса Білозір.

Нагадаємо, нині на території Вінниччини працюють 26 Центрів надання адміністративних послуг в райцентрах, ще 12 створені у рамках Програми «U-LEAD з Європою» в об'єднаних громадах. До кінця 2020 року планується відкриття ще 11 ЦНАП у рамках цієї Програми.

Новини Вінниці / Лариса Білозір: «Дебюрократизація має повернути довіру громадян до держави»Новини Вінниці / Лариса Білозір: «Дебюрократизація має повернути довіру громадян до держави»Новини Вінниці / Лариса Білозір: «Дебюрократизація має повернути довіру громадян до держави»Новини Вінниці / Лариса Білозір: «Дебюрократизація має повернути довіру громадян до держави»
admin

29 жовтня, 2019