Крим - це Україна: вінничани та кримські татари провели мовчазний пікет на підтримку українських політв'язнів

Новини Вінниці / Крим - це Україна: вінничани та кримські татари провели мовчазний пікет на підтримку українських політв'язнів

В День опору окупації Криму 26 лютого, Вінниця стала одним із українських міст, де відбулася акція "26 хвилин солідарності". ЇЇ на підтримку в'язнів Кремля, які незаконно заарештовані або засуджені в Росії та АР Крим провели на Європейській площі під Вежею.

В День опору окупації Криму 26 лютого, Вінниця стала одним із українських міст, де відбулася акція "26 хвилин солідарності". ЇЇ на підтримку в'язнів Кремля, які незаконно заарештовані або засуджені в Росії та АР Крим провели на Європейській площі під Вежею.

До акції, що пройшла у формі мовчазного пікету, долучилися більше десятка небайдужих вінничан та кримських татар, які після анексії переїхали на Вінниччину і нині мешкають у с. Новій Греблі.

Учасники тримали плакати з іменами політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов, правозахисник Емір-Усеїн Куку, журналіст Роман Сущенко, кримський фермер Володимир Балух, 19-річний студент Павло Гриб, кримськотатарський активіст Руслан Зейтуллаєв, капітан 2 рангу запасу Володимир Дудка.

"Наша акція проукраїнська, яка має привернути увагу громадськість до ситуації, яка склалася довкола в'язнів Кремля, яких на сьогодні офіційно вже 64 людини. Вони  утримуються на території Російської Федерації або в Криму. Ми маємо дані, що сумарний строк перебування невинних людей за гратами вже сягнув 190 років. Ми не впевнені, що Україна робить достатньо для того, щоб звільнити цих людей.

Також ми згадуємо  і розповідаємо про події, які відбулися 4 роки тому на півострові, серед нас присутні активісти, які були на тих мітингах. Для нас важливо розуміли, що родини, які там залишилися зазнають утисків і переслідувань досі, українці мусять бути солідарними у цьому питання", - розповіла голова вінницького підрозділу Всеукраїнської громадської організації Фундація регіональних ініціатив , організатор акції Марина Тужанська.

"Крим – це Україна", - говорить кримський татарин Халіл Арап, який був змушений покинути власну домівку в Криму. Хоча й він далеко від малої батьківщини, вірить, що настане час, коли та півострові майорітиме український стяг.

"Якщо ми будемо в це вірити і світова спільнота не залишить Україну і допоможе побороти це зло, то Крим буде Україною.  26 лютого – День спротиву окупації Криму, день коли кримські татари продемонстрували свою проукраїнську позицію. Після цього почалася окупація Криму. За кожен перепост в Інтернеті, за проукраїнську позицію заарештовували.

Нині ситуація складна, переслідування тривають, понад 500 кримських татар ув'язнені, півсотні людей зникли без вісти. Щодня у будь-яку годину – вночі чи зранку – можуть влаштувати обшук і перевернути все верх дном. Багатьох саджають до в’язниць. Народ – це кримські татари і українці,  живуть в страху і бояться  висловлюють свою думку", - зазначив Халіл Арап.

 

 

Такі ж акції мали відбутися в декількох українських містах, а також у Варшаві, Ризі та Стенфорді.