Коли вінничанам дадуть гарячу воду? У КП «ВМТЕ» відповіли на найактуальніше питання

Новини Вінниці / Коли вінничанам дадуть гарячу воду? У КП «ВМТЕ» відповіли на найактуальніше питання

НАК «Нафтогаз України» залишив КП «Вінницяміськтеплоенерго» (ВМТЕ) без блакитного палива. Газовий монополіст вважає, що підприємство, яке нині забезпечує теплом 90% міста, має сплатити 58-мільйонний борг іншого постачальника – ДП ТКЕ «Маяк», чиє обладнання використовує. Але юридично цей борг не переданий міським комунальникам. Вихід із ситуації шукають. Поки його та гроші не знайдуть, гарячу воду до осель вінничан не подадуть. Тому у КП зізнаються, що конкретних термінів подачі сьогодні сказати не можуть.

НАК «Нафтогаз України» залишив КП «Вінницяміськтеплоенерго» (ВМТЕ) без блакитного палива. Газовий монополіст вважає, що підприємство, яке нині забезпечує теплом 90% міста, має сплатити 58-мільйонний борг іншого постачальника – ДП ТКЕ «Маяк», чиє обладнання використовує. Але юридично цей борг не переданий міським комунальникам. Вихід із ситуації шукають. Поки його та гроші не знайдуть, гарячу воду до осель вінничан не подадуть. Тому у КП зізнаються, що конкретних термінів подачі сьогодні сказати не можуть. Не знають..  

Нещодавно КП «Вінницяміськтеплоенерго» оприлюднило прес-реліз, в якому пояснило, чому майже усе місто у вересні залишилося без гарячої води. Формально причини можна розділити на дві групи. Перша – мережі.

Як зазначаються на підприємстві, у зв’язку з технічними причинами, а саме з ремонтом теплових мереж, призупинено роботу котелень, що за адресами: вул. Магістратська, 2 (ТЕЦ-4), вул. К.Широцького, 10, вул. Глінки, 3,  вул. Пирогова, 144, вул. Стрілецька, 1, вул. Стрілецька, 16А, вул. О.Антонова, 27.

Зупинено також котельню ПТВМ-30 (вул. 600-річчя, 13), від якої гарячим водопостачанням забезпечується верхня і нижня Слов’янка та ближня Вишенька. Причиною зупинки називають управлінські дії керівництва ДП ТКЕ «Маяк», яке донедавна надавали послугу для жителів дальньої Вишеньки.

У комунальному підприємстві наголошують, що ДП «Маяк» не виконував прямих обов’язків із ремонту мереж, що призвело до їх аварійного стану. Дії менеджменту колег на ВМТЕ називають безвідповідальними. Ще влітку мережі від «Маяку» передали комунальному підприємству, на якому запевняють, що вони у жахливому стані.

Слід додати, що за винятком нинішнього літа ДП ТКЕ «Маяк» більш-менш стабільно забезпечував гарячою водою, а в опалювальний сезон і теплом вінничан та регулярно проводив ремонтні роботи. У 2018 році, коли ще навесні було відомо, що борги не дозволять підприємству працювати, підготовку до опалювального сезону фактично було зірвано. Принаймні це об’єктивна оцінка незалежних фахівців.   

Другий комплекс проблем – розрахунки. Як відомо, чеснотам вінничан можуть по заздрити. І на ВМТЕ, і на «Маяку» рівень розрахунків населення сягав 90%. То чому у «Маяка» борги, які з’явилися раніше та тягнулися з року в рік? Це окреме питання. Було б цікаво, щоб воно зацікавило управління з питань захисту економіки ДЗЕ Нацполіції. Якщо покласти на ваги два комплекси проблем, то другий об’єктивно переважує.

Довідка. З 1 серпня 2018 року комунальне підприємство «почало надавати послугу з централізованого постачання гарячої води колишнім споживачам ДП «Маяк». (згідно з рішенням виконавчого комітету ВМР від 26.07.2018 року № 1578).  Разом з тим КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» взяло в оренду обладнання котельні ДП «Маяк» (рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради від 12.07.2018р. №1514) та прийняло на баланс теплові мережі від котельні ДП «Маяк», які забезпечували послугою з централізованого опалення та гарячого водопостачання 7,8 та 9-ий мікрорайони Вінниці (відповідно до рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради від 14.06.2018 р. №1321).

Як вказують у «Вінницяміськтеплоенерго», ДП «Маяк» заборгував перед НАК «Нафтогаз України» за використаний природний газ понад 58 млн гривень. Хоча ця сума «рахується» за «Маяком» у НАКу, і це законно, вимагають сплати боргу до того, яка нададуть газ. Байдуже як…  

Відповідно до ч.3. ст.22 Закону України «Про теплопостачання», якщо підприємству надано в оренду майно з вироблення теплової енергії, то підприємство стає правонаступником за борговими зобов’язаннями з оплати спожитих енергоносіїв та послуг з їх транспортування та постачання. У прес-службі комунального підприємства зазначають, що, тобто, разом з обладнанням є ймовірність переходу боргу за використаний природний газ «Вінницяміськтеплоенерго». Хоча наразі вказівок про передачу боргу немає.

Також слід відмітити, що, на жаль, існуючих потужностей ВМТЕ не достатньо для забезпечення в опалювальний період теплом – опалюванням та гарячою водою - усієї Вишеньки, тому так важливо використовувати котли «Маяку». Таким чином комунальне підприємство опинилося у патовій ситуації, коли через чужі борги йому не дають «лімітів» для себе. Коли і як вирішиться питання, сьогодні ніхто сказати не може.

Дещо схожа ситуація влітку 2018 року склалася у Києві. Компанія ДТЕК «Київенерго» заборгувало близько 5 млрд грн. За рішенням суду вона має повернути НАКу 170 мільйонів. Але 7 тисяч будинків у столиці перед опалювальним сезоном могли залишитися без тепла, хоча у мерії створили комунальне підприємство-альтернативу «Київтеплоенерго». Газ комунальникам не дали. Тоді проблему вирішив уряд, надавши у серпні 739 млн грн. субвенції приватникам, аби вони «віддали» кошти «Нафтогазу». Мабуть, такий варіант вважається одним з «робочих» і у вінницькій ситуації.