Клопотання про відсторонення в.о. голови Барського райсуду, який «проходить» у справі про хабар, до Вищої ради правосуддя не надходило

Новини Вінниці / Клопотання про відсторонення в.о. голови Барського райсуду, який «проходить» у справі про хабар, до Вищої ради правосуддя не надходило

На Вінниччині ще 2 серпня співробітники Служби безпеки України спільно з детективами Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрили на хабарі виконуючого обов’язки голови одного з районних судів області. Майже через тиждень, після гучного за даними СБУ затримання, станом на 8 серпня, клопотання про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до Вищої ради правосуддя не надходило. Про це NaПарижі розповіла начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП Оксана Лисенко.

На Вінниччині ще 2 серпня співробітники Служби безпеки України спільно з детективами Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом САП викрили на хабарі виконуючого обов’язки голови одного з районних судів області. Майже через тиждень, після гучного за даними СБУ затримання, станом на 8 серпня, клопотання про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до Вищої ради правосуддя не надходило. Про це NaПарижі розповіла начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП Оксана Лисенко.

За її словами, відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку із притягненням до кримінальної відповідальності відбувається лише за мотивованим клопотанням Генерального прокурора або його заступника.

«Рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя ухвалюється Вищою радою правосуддя. Проте власної ініціативи у цьому питанні немає. На стадії досудового розслідування відсторонення можливо в межах досудового розслідування, але не більше ніж на 2 місяці. Цей строк може бути продовжений на період досудового розслідування, але знову ж таки не більше, ніж на 2 місяці. На стадії судового провадження строк відсторонення встановлюється до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження», - зазначила Оксана Лисенко.

Начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП додала, що законом визначено, що Вища рада правосуддя розглядає клопотання про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності невідкладно, але не пізніше 7 днів з дня надходження клопотання.

«Станом на 8 серпня цього року клопотання щодо ВРП не надходило. Розгляд вказаного клопотання відбувається відкрито. За перебігом засідання можна слідкувати в режимі онлайн», - уточнила Оксана Лисенко.

Нагадаємо, в. о. голови Барського райсуду оголосили про підозру. Кілька років тому він уже підозрювався у хабарництві.

Водночас, у прес-центр НАБУ 7 серпня повідомили, що наразі готується подання до Вищої ради правосуддя щодо відсторонення судді від здійснення правосуддя.Крім того, 7 серпня 2018 повідомлено про підозру адвокату-посереднику.Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснюють з липня 2018 року.