Кінець «Яблуневого шляху» у Бару на Вінниччині: мер Цицюрський припинив голодування та відмовився від проєкту

Новини Вінниці / Кінець «Яблуневого шляху» у Бару на Вінниччині: мер Цицюрський припинив голодування та відмовився від проєкту

Після «невдалої» сесії Барської ОТГ, голодування, залучення думки громади та непоступливості депутатського корпусу мер райцентру Артур Цицюрський відмовився від подальших кроків, аби продовжити реалізацію проекту «Яблуневий шлях». Через це він згортається на Вінниччині загалом, адже «одноосібно» у Жмеринському районі його неп впровадять.

Після «невдалої» сесії міської ради Барської ОТГ, власного голодування, залучення думки громади та непоступливості депутатського корпусу мер райцентру Артур Цицюрський відмовився від подальших кроків, аби продовжити реалізацію проекту «Яблуневий шлях». Через це він згортається на території цієї громади Вінниччині, але залишається у Жмеринському районі.

Нагадаємо, із 3 вересня Артур Цицюрський пішов у відпуску «за власний рахунок» і оголосив голодування, облаштувавши намет у центрі міста. Раныше за фінансової підтримки ЄС проєкт «Яблуневий шлях» Барська ОТГ розпочала реалізовувати спільно з Северинівською ОТГ. Загальна вартість проєкту становить 560 тисяч євро. Він передбачав, окрім «європейських» коштів, залучення грошей від місцевих громад. Ідея у їх спрямуванні на відновлення історичних об’єктів, будівництво нових рекреаційних ідей, а також координацію об’єднання сільгоспвиробників плодово-ягідного напряму.

Як розповів Артур Цицюрський газеті «День», у травні на рахунок Барської міськради надійшов черговий транш у розмірі 47 тисяч євро. «Закипіла» ситуація 2 вересня, коли депутати втретє не підтримали питання стосовно реалізації «Яблуневий шлях». Такий перебіг справ міський голова назвав саботажем.

«Для продовження проєкту потрібно було ухвалити кілька рішень: затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, облаштування розсадника плодових дерев місцевих традиційних сортів яблунь і кластерного офісу з дегустаційним центром. Усі знали про питання. Знали про їх важливість для життя громади, але вчинили по-своєму, заблокувавши розвиток проєкту. На знак протесту я оголосив голодування, пішов у відпустку за власний рахунок, без збереження заробітної плати», - пояснив очільник міста.

За кілька днів голодування на площі Артур Цицюрський зібрав понад сотню підписів містян на підтримку проєкту і скликав 6 вересня позачергову сесію міської ради, щоб заново спробувати досягти результату. З мінімально потрібних 14 обранців для ухвалення правочинного рішення були присутні 13. Опозиційна до міського голови група депутатів чекала на вулиці неподалік.

«Спершу ми голосували «за» реалізацію «Яблуневого шляху», бо не знали, що саме він передбачає. Нам намалювали гарні перспективи, але вже зараз можна сказати, що він фейковий, — відзначає депутат Барської міської ради Олексій Кальман. — Він зроблений незаконно, мер сам собі домовився, сам собі щось вирішив. Минуло пів року після першого голосування за проєкт. Ми запитали договори і кошторис, але нам не надали жодного документа, лише через Вінницю ми дістали їх, і коли проаналізували, то з’ясували, що проєкт має доцільність для Северинівської ОТГ, а для нашої — він не дасть нічого позитивного, бо не зможе себе окупити. Почали ставити запитання, відповідей не було, то за що голосувати?»

Радник з регіонального розвитку Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Юрій Войціцький пояснив, що відмова Бара від участі в проєкті не передбачає критичних санкцій з боку ЄС, але Барська ОТГ потрапить у так званий чорний список проєкту «Мери за економічне зростання», а це може призвести до того, що з містом більше не матимуть справ. Також через відмову постраждають інші партнери: Северинівська громада, Центр розвитку місцевого самоврядування та село Олександрівка Жмеринського району. Вони не отримають другого траншу від ЄС.

«Цей проєкт не виник з повітря. Його писали фахівці. Ми витратили величезну кількість часу і зусиль, щоб пройти відбір, коли з 700 претендентів відібрали 50, а з них до фіналу пройшли 20. Це був величезний обсяг роботи, і ті показники, що ми закладали, реалістичні, — відзначає Юрій Войціцький. — Іміджово для Бара це досить негативний досвід. Ба більше, це поразка для цілої області, бо кілька депутатів зривають проєкт, відмовляються від європейських грошей, аргументуючи тим, «а що нам з цього буде». Вам особисто з цього нічого не буде, але громада отримає «вудочку», яку можна буде використати для заробляння коштів».

Як наслідок, з «Яблуневим шляхом» покінчено… І 9 вересня голова Барської ОТГ Артур Цицюрський припинив голодування та повернувся на роботу.