Хто замовив обшуки аеропортів у Вінниці і дев'яти інших містах

Новини Вінниці / Хто замовив обшуки аеропортів у Вінниці і дев'яти інших містах

Хвиля хибних повідомлень 10 листопада пройшлась по українським летовищам. Протягом години дзвінки про замінування отримали адміністратори аеропортів у десяти містах. У вінницькій «Гавришовці» заходи безпеки призвели до евакуації 30 працівників та десятків проводжаючих, а також очікування висадки пасажирів рейсу з Єгипту.

Хвиля хибних повідомлень про замінування 10 листопада пройшлась українськими летовищами. Протягом години дзвінки про замінування отримали адміністратори аеропортів у десяти містах. У вінницькій «Гавришівці» заходи безпеки призвели до евакуації 30 працівників та десятків проводжаючих, а також очікування висадки пасажирів рейсу з Єгипту. 

У відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області зазначають, що невідомий зателефонував на стаціонарний номер аеропорту та повідомив про закладену вибухівку. З летовища про сигнал об 11.36 повідомили поліцію. 

На пошуки бомби вибухотехніки, кінологи та правоохоронці витратили близько години. Жодних пристроїв, які б могли призвести до небезпеки громадян, не знайшли. Тим часом після приземлення у лайнері чекали дозволу зійти по трапу пасажири рейсу з Шарм-ель-Шейху, а з будівлі аеровокзалу людей евакуювали за його територію. 

Спікер Нацполиції Ярослав Тракало, «підвівши підсумки», вказав, що повідомлення про мінування майже одночасно отримали також у аеропортах Рівного, Запоріжжя, Харкова, Чернівців, Дніпра, Ужгорода, Івано-Франківська, Херсона та Одеси. За його словами, через пошуки вибухівки затримка з відправкою буда лише рейсу з Одеси до Стамбула. 

У кожному з міст, де отримали хибні повідомлення відкрили кримінальні провадження за ст. 259 КК України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності). Розслідування курують у Києві. 

Зазвичай, правоохоронці доволі швидко вираховують, звідки дзвонив зловмисник. Дивно, але у Вінниці слідчі і через шість годин не можуть вказати, зі стаціонарного чи мобільного номера телефонували, і де саме - фізично - знаходився абонент. Начебто, виясняють. 

Раніше такими даними в поліції оперували вже за півгодини. Наприклад, у 2014-му правоохоронці неодноразово відразу вказували, що «мінування» адмінбудівель у обласному центрі відбувається з окупованої території. У той час через сотовий зв'язок з Донбасу «застерігали» про закладену вибухівку чи не щотижня. Чому зараз важко відслідкувати?

Можна припустити, що 10 листопада застосовувалася інша «схема». Варто згадати, що протягом 2017 року схожі масові хибні «мінування» відбуваються у Росії. Вони навіть були більш масштабними. Якщо припустити, що механізм одночасних дзвінків різним абонентам «обкатувався» у сусідній державі, де всі експерименти ставлять на своїх громадянах, то здається не таким вже фантастичним, що блокування аеропортів в Україні є «замовлення» спецслужб. Принаймні, почерк дуже нагадує випадки, коли «бомбу» шукали відразу у десятках російських шкіл від Москви до Красноярська.

Олег Верлан 
 

Антон Булгаков

10 листопада, 2017