Керівник вінницького РАЦСу Юлія Романенко розповіла про популярність послуги «Шлюб за добу», «магію» штампів про розлучення і необхідність реконструкції будівлі

Новини Вінниці / Керівник вінницького РАЦСу Юлія Романенко розповіла про популярність послуги «Шлюб за добу», «магію» штампів про розлучення і необхідність реконструкції будівлі

Нинішнє покоління молодят більш вимогливе не стільки до шлюбу, як до самого весілля. Найчастіше молода пара не обмежується двома днями «гулянь», стандартними розписом і застіллям. Багатьом хочеться більшого. Тому інколи у вівторок і п'ятницю реєструється більше шлюбів, ніж по суботах. Як пояснює керівник вінницького РАЦСу Юлія Романенко, яка тільки півроку біля керма відомства по реєстрації актів цивільного стану в місті, саме приміщення поки не дозволяє задовольнити більшість запитів молодят, воно потребує ремонту і осучаснення.

Нинішнє покоління молодят більш вимогливе не стільки до шлюбу, як до самого весілля. Найчастіше молода пара не обмежується двома днями «гулянь», стандартними розписом і застіллям. Багатьом хочеться більшого. Тому інколи у вівторок і п'ятницю реєструється більше шлюбів, ніж по суботах. Як пояснює керівник вінницького РАЦСу Юлія Романенко, яка тільки півроку біля керма відомства по реєстрації актів цивільного стану в місті, саме приміщення поки не дозволяє задовольнити більшість запитів молодят, воно потребує ремонту і осучаснення.

«Діти з'являються на світ не тільки у 16-річних, досить часто народжують і жінки після 40»

 - Юлія Володимирівна, розкажіть про себе. Напевно, з дитинства подобалися весілля?

 - Вибирала професію я в дитинстві, але робила акцент не на одруженні, а на юриспруденції. А потім так склалися обставини, що я зайняла цю посаду.

 У дитячі роки переді мною завжди був приклад батька-юриста. Коли ще дитиною я питала, що означає твоя професія, він пояснив, що вона покликана допомагати людям. Бажання допомагати і визначило мій вибір.

 Закінчувала я Одеську національну юридичну академію. Диплом магістра отримала в 2011-му. Але працювати за фахом почала набагато раніше, ще студенткою. Спочатку в приватній юридичній фірмі займалася складанням комерційних договорів і консультаціями, а з 2007 року влаштувалася в юридичне управління Вінницької міськради.

 Я працювала у відділі соціального права, безпосередньо займалася зверненнями громадян. Потім у відділі правового та соціального забезпечення доводилося відповідати за юридичний супровід департаментів соціальної політики, освіти і охорони здоров'я.

 З березня 2018 року я відповідаю за реєстрацію актів цивільного стану. І можу сказати, що своєю роботою певною мірою дійсно допомагаю людям.

 - І яке враження від дещо іншої роботи?

 - Мені цікаво... Це дійсно інша сфера діяльності. Якщо в мерії переважала робота з документами, то тут більше доводиться контактувати з людьми. Зрозуміло, що в підсумку вінничани отримують документ, але до його одержання з ними багато спілкуєшся, багато дізнаєшся.

 - Що встигло здивувати?

 - Буквально з перших днів стала звертати увагу на вік пар, які одружуються. Мене приємно здивувало, що це далеко не завжди молоді люди. Одружуються і в досить літньому віці. Були пари, яким і за 70 років... Причому, вони дуже рішучі у своїх намірах. Були й такі пари, які вступали в шлюб один з одним повторно. Коли вже були одружені, розлучилися, але через час зрозуміли, що не можуть окремо.

 А ще здивував досить великий діапазон вікових рамок породілей. Немовлята з'являються на світ не тільки у 16-річних, досить часто народжують дітей і жінки після 40 років.

 - Що в роботі РАЦСу Вас не влаштовує, що, на Вашу думку, слід удосконалити?

 Нам доводиться виконувати масу «паперової» роботи. Це не примха, так передбачено на законодавчому рівні. Я вважаю, що ситуацію потрібно змінювати. На мою думку, багато чого потрібно автоматизувати. Звичайно, деякі документи повинні залишитися в паперовому варіанті. Йдеться про ті документи, які не мають терміну давності - актові записи, журнали обліку видачі свідоцтв... А ось реєстрацію вхідної кореспонденції або внутрішню переписку, яку до сих пір фіксують в журналах, які ми зберігаємо у величезній кількості, цілком можна вести в електронному вигляді. Я б до 80% всього документообігу автоматизувала.

 - Що для цього потрібно?

 - Думаю, що внести якісну пропозицію змін у інструкції, які поки електронний документообіг не передбачають. Можливо, варто показати на інших прикладах необхідність руху вперед, переконати, що новації полегшать роботу співробітникам РАЦСів і вплинуть на поліпшення її якості.

 «Отримавши в РАЦСі документ, пара проводить пишну урочисту церемонію в іншому місці. Вибирається інша локація, куди можна запросити всіх гостей»

 - У нинішньому році молодята скористалися магією трьох «вісімок», вірячи, що вона означає нескінченність відносин. Якою буде наступна магічна дата?

 - Поки ми не відзначаємо активності серед тих, хто подають заяви. Ймовірно, до кінця року ніяких особливих дат астрологи не рекомендували. У цьому році були три «активних» дні в серпні - 08.08.18, 18.08.18 та 28.08.18. У Вінниці найбільшу кількість пар реєстрували в середу, 8 серпня, коли взяли шлюб понад 40 пар, а по Україні «весільний бум» відзначався в суботу 18-го. Всього ж за три числа з «вісімками» ми уклали понад 100 шлюбів.

 - Субота залишається самим «урожайним» днем?

 - У літній період в середньому по суботах в шлюб вступали по 22-25 пар. Навесні і восени - 10-15 пар. У той же час досить велика кількість молодят вибирають вівторок і п'ятницю, коли реєстрація проводиться за скороченим обрядом. Наприклад, сьогодні (в п'ятницю, 12 жовтня, - прим. авт.) вступають в шлюб 25 пар, а завтра їх буде значно менше.

 Отримавши в РАЦСі документ, пара проводить пишну урочисту церемонію в іншому місці. Вибирається інша локація, куди можна запросити всіх гостей. Адже у нас число запрошених в зал обмежено.

 Можливо, на вибір пар на користь того, щоб офіційно оформити стосунки в РАЦСі, а через кілька днів церемонію повторити, впливає цілий комплекс чинників. Це і мода на західний манер, і те, що наш РАЦС вимагає модернізації.

 - Чим експрес-розпис привертає молоді пари?

 - «Шлюб за добу» приваблює тим, що немає обмежень, можна швидко прийняти рішення і розписатися. У нас зараз «швидке життя». Хтось вважає за краще розписатися за добу, тому що так захотілося, а когось змушують до цього обставини. Дуже часто буває, що людині потрібно терміново виїхати або, навпаки, він здатний з-за кордону приїхати на кілька днів і пара не може чекати місяць і один день, як передбачає розпис в РАЦСі. А ми не можемо розписати раніше...

 Крім того, проект «Шлюб за добу» дозволяє самостійно вибирати локацію. Організатор може запропонувати розписатися у Вежі або підібрати інші альтернативні варіанти. Наприклад, розписувалися городяни у вінницькому трамваї і готелі «Франція».

 - Кілька років тому вінничан вразив «нерівний шлюб» призовника і бабусі. Як часто реєструються подібні шлюби?

 Реєструються... Такої статистики ми не ведемо, хоча і чудово розуміємо, що серед таких шлюбів дуже великий відсоток фіктивних. У кожної пари для цього свої причини. Вплинути на це ми не можемо. Якщо люди надали документи, обидва заявили про згоду «створити» сім'ю, чекають місячний термін, то нам залишається лише розписати.

 «Люди пропонують «за будь-які гроші» поставити позначку про розлучення. Ми не можемо, у нас просто немає вже таких штампів»

 - Курйози бувають з такими молодятами?

 - Не пригадую... Курйози при розписі зазвичай трапляються з паспортами. Нещодавно була неординарна ситуація. Наречений пояснив, що ввечері напередодні весілля втратив паспорт. Він з нареченою просив посприяти укладенню шлюбу без втраченого документа. З 2016-го штампів в паспорт не ставлять, але його потрібно пред'явити нашим фахівцям.

 У цій ситуації розв'язка була незвичайною. До кінця дня хлопець знайшов свій паспорт. Виявилося, документ вкрали, але завдяки камерам відеоспостереження вдалося з'ясувати, де були викинуті речі, і пара в кущах знайшла паспорт. Нехай не в свій час, але в той же день молодята розписалися.

 Була якось курйозна ситуація іншого плану. У молодої людини паспорт складався з декількох частин, а окремі сторінки фактично були складені зі шматочків. Але фотографія залишилася цілою, серію і номер паспорта теж можна було розглянути. Документ ми змогли прийняти... Молодята такий вид паспорта пояснили тим, що вже почали жити разом і спільне життя почали з того, що завели цуценя. Його зубки і «покалічили» документ.

 Що стосується штампів у паспорт, які не ставляться, коли пара одружується або розлучається. Це до сих пір викликає шок і здивування у багатьох. Рано чи пізно таке мало статися. При переході на ID-картки штампи нікуди ставити.

 Бувають ситуації, що людина розлучилася після 2016- го, йому вступати знову в шлюб, а штампу про розлучення немає. Люди пропонують «за будь-які гроші» поставити таку позначку. Ми не можемо, у нас просто немає вже таких штампів.

 На сьогоднішній день документом, що підтверджує сімейний стан, є рішення суду або свідоцтво про розірвання шлюбу, але по паспорту виходить, що пара залишається чоловіком і дружиною.

 До речі, коли скасували штампи, ми стали видавати по два свідоцтва про шлюб. Якщо про розірвання шлюбу документи іменні, в кожному вказується, кому воно видано, то свідоцтва про шлюб не «підписуються», але їх два - для дружини й чоловіка. Кожен може користуватися своїм примірником.

 - Нещодавно кондуктор змінив прізвище на Вінвей. Верховна Рада хоче заборонити нетрадиційні імена. Наскільки це актуально, чи багато батьків називають дітей «неформатними» іменами?

 - За півроку роботи я не стикалася з тим, щоб батьки називали малюків нестандартними іменами, але я вважаю, що логічніше дотримуватися все-таки традиційних засад. Я поясню свою позицію. Як у юриста у мене є зауваження до написання певних імен.

 Наприклад, ім'я Дмитро можуть в українському варіанті записувати як «Дмитро», «Дмітрій» і навіть «Діма». По-перше, коли ми говоримо про чоловічі імена, то завжди потрібно подумати, як буде по-батькові, а по-друге, враховувати, що в житті нерідко доводиться представлятися, а комусь на слух записувати ім'я, і тоді можуть виникнути невідповідності. Батькам потрібно розуміти, що в подальшому їм доведеться постійно стежити за написанням імені дитини саме так, як вони його вказали в документі. Думаю, що в цьому і полягає незручність.

 З дівчатками в цьому плані дещо простіше. З незвичайних імен за останній час мені запам'яталася хіба що «Женева»...

 - Вінничани подали петицію про реконструкцію приміщення РАЦСу, хочуть його осучаснення. Яка Ваша думка з цього приводу?

 - Повністю підтримую цю петицію і вболівала за те, щоб вона набрала потрібну кількість голосів. Ми всім колективом вважаємо, що необхідно не тільки реконструювати фасад, як вказувалося в петиції, але і провести ремонт всього приміщення. Деякі елементи мають історичну цінність, їх потрібно зберегти, але багато втратило свою актуальність.

 РАЦС в цій будівлі став функціонувати в 1982 році. З тих пір жодного капітального ремонту не було. Що хотілося б реконструювати? Для фасаду є ідеї гарного мурал-арту. Також можна виділити будівлю підсвічуванням у вечірній час, як багато будинків нашого міста. З внутрішніх робіт, в першу чергу, зал для урочистого розпису. Там досі старі вікна, які можна замінити, наприклад, на вітражі. За трибуною далеко не самий фотогенічний фон. Хотілося б влаштувати в холі очікування красиві фотозони, щоб молоді пари могли зробити фото на пам'ять, поки чекають свою чергу на розпис. Сходи, на яких фотографується фактично кожна пара нашого міста, теж уже давно вимагають ремонту, і їх більше 10 років з цієї причини не дозволяють відкривати в зимовий час. Необхідно повністю замінити всю проводку, утеплити будинок, оскільки він дуже великий і неенергоефективний.

 У самої будівлі є маса «плюсів». Вона будувалася виключно як палац одружень, а не перероблялася під РАЦС. За планом було передбачено кімнати для нареченого, нареченої, музикантів, костюмерні для персоналу, який міг би переодягнутися.

 Це зараз вступити в шлюб можна в будь-який день, а в 1980-х всі традиційно розписувалися у вихідні дні, тому іноді шлюб укладали близько 60 пар. Співробітникам потрібно було відпочити і переодягнутися. І це було передбачено. Так ось, наявний функціонал будівлі зараз не використовується на повну силу.

 Більше того, у нас же є другий зал, про який мало хто знає. Він в дуже поганому стані. Свого часу його задіяли як для реєстрації шлюбу, так і для урочистого обряду реєстрації народження дитини. Близько 10 років тому потік дах. Його відремонтували, але внутрішні приміщення постраждали, і ці наслідки видно і зараз всюди - навіть на першому поверсі.

 Я розумію, що такий капремонт буде дорогим, але, з іншого боку, якщо порівняти з іншими РАЦС і сказати, що вінницький програє, то це нічого не сказати...

 - Розкажіть, чим захоплюєтеся крім роботи, як проводите вільний час?

 - Його проводжу з родиною, оскільки субота в РАЦСі - робочий день, то намагаюся по неділях з рідними гуляти, пройтися по магазинах. На більше бракує часу...

 Ігор ЗАІКОВАТИЙ, "Реал"

Макс Мельник

19 жовтня, 2018