Іти на звук: на Вінниччині планують встановити звукові маяки для незрячих людей

Новини Вінниці / Іти на звук: на Вінниччині планують встановити звукові маяки для незрячих людей

Сьогодні, 24 жовтня, у Вінниці презентували звукові маяки, які можуть зробити місто комфортнішим для тотальних незрячих людей і слабозорих . За допомогою них та додатку на смартфоні, або кишинькового активатора люди можуть знайти за звуком необхідну їм будівлю та дізнатися працює установа, відомство чи лікарня в даний час.

Сьогодні, 24 жовтня, у Вінниці презентували звукові маяки, які можуть зробити місто комфортнішим для тотальних незрячих людей і слабозорих. За допомогою них та додатку на смартфоні, або кишенькового активатора люди можуть знайти за звуком необхідну їм будівлю та дізнатися, працює установа, відомство чи лікарня в даний час.

Розробники пристрою та системи «Моbilis SB» спільно із представниками Вінницької обласної організації УТОС ініціюють його встановлення насамперед на приміщеннях комунальних, державних установ, медичних закладах,«Прозорих офісах» не лише у місті Вінниці, а й районах регіону.

«Нам вдалося розробити інтелектуальний звуковий маячок. Пристрій розташовують над дверима будівлі, і він подає періодичний сигнал, також може давати голосове повідомлення, коли до нього наближається незряча людина. Принциповою відмінністю пристрою є те, що звуковий сигнал подається лише тоді, коли потрібно, тобто, коли до нього наближається користувач системи», - зазначив  представник науково-дослідної лaбoрaтoрiї «MOBILIS» Сeргiй Aгєєвий.

За його словами, для активізації звукового маячка можна використовувати, або додаток на смартфоні, або спеціально розроблений активатор.

«Програма запускається на телефон і працює в фоновому режимі. Однак 50% незрячих людей не користуються смартфонами, тому для них нами розроблений кишеньковий пристрій, як активатор, який вмикається і активує маяки, або альтернативний варіант - активатор, який «чіпляється» на брелок до ключів. Пристрій включається, коли людина виходить з дому і активується автоматично, коли незрячий чи слабозрячий наближається до маячка.  Система може сповістити, до якої будівлю наближається користувач, відкрита вона чи закрита, та якусь додаткову інформацію»,- зауважив Сeргiй Aгєєвий.

Такі ж маяки можна розміщувати і на громадському транспорті. Сам же мобільний додаток безкоштовний. Його можуть використовувати, як мешканці міста, райцентру чи села, так і іноземні гості. Адже працює на англійській мові.

«У громадському транспорті маяки ставлять над першими дверима, отже буде інформація, де знаходяться перші двері та номер маршруту. Тому незряча людина чи з послабленим зором може знайти двері. Прилад коштує в середньому 1600-1700 гривень. Розробка не має аналогів в Україні і в 10 разів дешевше ніж аналог за кордоном, приміром у Франції», - зазначив Сергій Агєєв.

За словами директора департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталії Заболотної, влада планує шукати можливості для встановлення таких маячків. Зокрема вноситимуть зміни до обласної програми соціального захисту, також радитимуть керівникам районів та ОТГ закласти необхідні кошти в місцеві бюджети при формуванні казни.

«Якщо говорити про державні установи, органів самоврядування, ЦНАПи, будівлю комунальних служб, в тому числі ЖЕКи, заклади охорони здоров’я,поштові відділення , авто- та залізничні вокзали по місту Вінниці потрібно 125 маків . Враховуючи всі райцентри  - 580. Для їх встановлення орієнтовано потрібно один мільйон двісті тисяч гривень», - наголосила Наталя Заболотна.

До речі, сьогодні такий звуковий маяк вже розміщено на адмінбудівлі «Книжка».