Ініціаторка відкритості вінницьких ЗМІ на виборах Ірина Жук: «Дізналась про себе багато нового й цікавого…»

Новини Вінниці / Ініціаторка відкритості вінницьких ЗМІ на виборах Ірина Жук: «Дізналась про себе багато нового й цікавого…»

Близько 30-ти редакцій засобів масової інформації Вінниччини погодились надати дані для відкритої онлайн-бази журналістів, які працюватимуть над висвітленням подій, пов’язаних з виборами у день голосування. Про це сьогодні повідомила координаторка відповідного проекту Вінницького прес-клубу Ірина Жук.

Близько 30-ти редакцій засобів масової інформації Вінниччини погодились надати дані для відкритої онлайн-бази журналістів, які працюватимуть над висвітленням подій, пов’язаних з виборами у день голосування. Про це сьогодні повідомила координаторка відповідного проекту Вінницького прес-клубу Ірина Жук.

За її словами, відповіді надійшли від абсолютно різних ЗМІ: друкованих, інтернет-видань, навіть тих, що офіційно не зареєстровані, але бажають працювати чесно й відкрито.

Нагадаємо, звернення до колег-журналістів долучитися до формування такого відкритого реєстру були надіслані усім редакціям Вінниччини – як обласним, так і районним.

Непогано було б, на думку авторів ініціативи, аби відкрито заявили про намір своїх журналістів відвідувати дільниці у день голосування й редакції партійних видань. До політичних структур, представлених в області, ініціатори теж зверталися, але поки жодних відповідей не отримали. Зате, каже Ірина Жук, ідея стала доволі резонансною – у соцмережах до її обговорення долучилися і журналісти, й політики, і люди, що не мають жодного стосунку ні до перших, ні до других

«Під час цього «обговорення» я дізналась дуже багато нового й цікавого про себе. Писали, що я стала придворною журналісткою, що таке могла придумати тільки влада… Запитували, де це прописано в законі? Але майже ніхто з тих, що активно обговорювали звернення, не попросив його тексту, а там було чітко вказано, що створення такої відкритої онлайн-бази не регламентовано законом. Це лише прохання продемонструвати відкритість. Тому що за тим же законом, журналісти мають право збирати, опрацьовувати і використовувати інформацію, але перше слово там – «відкрито», - говорить Ірина Жук.

Вона також нагадує, що про жодні «особливі списки» - кого впускати на дільницю, а кого не впускати, у зверненні не йдеться. Адже це чітко визначено законодавством – потрапити на дільницю можуть усі, хто має журналістське посвідчення. Однак тема розмежування журналістів і людей із журналістськими посвідченнями в Україні піднімається вже дуже давно, але розв’язання проблеми наразі так і не видно.  

Прохання до керівників редакцій долучитися до формування цієї бази, продемонструвати свою відкритість і повідомити, хто із журналістів буде працювати на виборах, або хоча б дати контакти, за якими можна буде перевірити, чи працює та чи інша людина в редакції – це тільки один із напрямів проекту «Інформаційно-моніторингова кампанія виборів 2019 року». Реалізовує його Вінницький прес-клуб спільно із асоціацією професійних журналістів та рекламістів Житомирщини за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США.

Проект охоплює Вінниччину та Житомирщину й орієнтований на забезпечення максимально збалансованого висвітлення виборчого процесу у ЗМІ двох регіонів.

Іншим напрямом проекту буде моніторинг регіональних медіа щодо представленості у них кандидатів.

«Хочемо оцінити медіаприсутність кандидатів за кількома параметрами – як кількісними, так і якісними, - розповідає координатор проекту Сергій Бондаренко. -  Будемо, зокрема, дивитися яку частку матеріалів щодня на сайті чи у випуску газети займає той чи інший кандидат, оцінити збалансованість представленості кандидатів у президенти. Проаналізуємо частку присутності кандидатів в загальному у медіапросторі області. Будемо оцінювати тональність матеріалів про того чи іншого кандидата. За результатами цього моніторингу плануємо підготувати наші рекомендації, в тому числі щодо можливого перегляду якихось законодавчих норм».

Перші дані моніторингу ініціатори збираються оприлюднити вже 26 березня. Але наголошують, що проект стосуватиметься не лише президентських, а й парламентських виборів цього року.