Губернатор Вінниччини Валерій Коровій розповів, чому цей рік стане кращим для Вінниччини, якою має бути гідна зарплатня, про шанс для ФК «Нива» та політичний абсурд

Новини Вінниці /  Губернатор Вінниччини Валерій Коровій розповів, чому цей рік стане кращим для Вінниччини, якою має бути гідна зарплатня, про шанс для ФК «Нива» та політичний абсурд

Кращим для Вінниччини цей рік голова ОДА Валерій Коровій називає із завидною постійністю. Незважаючи на складні реформи загальнодержавного плану, область міцно утримує планку однієї з тих, що найбільш динамічно розвиваються. При цьому прагнення влади не обмежуються тим, щоб залучити інвестора, як якогось рятівника, що забезпечує показники для звітності та гарантує мінімальну зарплату, а спрямовані на створення конкуренції між компаніями в кожній галузі.

Кращим для Вінниччини цей рік голова Вінницької ОДА Валерій Коровій називає із завидною постійністю. Незважаючи на складні реформи загальнодержавного плану, область міцно утримує планку однієї з тих, що найбільш динамічно розвиваються. При цьому прагнення влади не обмежуються тим, щоб залучити інвестора, як якогось рятівника, що забезпечує показники для звітності та гарантує мінімальну зарплату, а спрямовані на створення конкуренції між компаніями в кожній галузі.

"Щоб призупинити трудову міграцію, середньомісячна зарплата повинна складати 70% від тієї, що отримують заробітчани на виробництві в Польщі. Це 400-500 доларів"

- Валерію Вікторовичу, останнім часом Вінницька область приваблює не стільки іноземних інвесторів, скільки вітчизняних. Наприклад, бізнес Олександра і Галини Гереги досить серйозно розвивається в декількох областях. Вінниччина не виняток... 

- У нашій області компанія «Епіцентр К» будує два нових елеватора по 120 тис. тонн у Вапнярці і Моївці, а також модернізує в Вінниці. Сумарний обсяг інвестицій - близько 1 млрд грн. Я бачу в цьому лише позитив. Посилюється конкуренція в аграрному бізнесі за право земельного паю. Ми в максимальній мірі сприяємо створенню конкурентних умов. Це стимулює підвищення зарплат і ефективності використання аграрного сектора економіки.

Наприклад, в Могилів-Подільському районі планується збудувати завод з переробки волоського горіха. Компанія «Український волоський горіх» (її пов'язують з бізнесменом Ігорем Тарасюком, - прим. авт.) з 2015 року вже висадила нові сади площею 710 га на території декількох сільрад. Використовувалися саджанці каліфорнійської селекції. І площі будуть розширюватися до 970 га. Крім цього, компанія планує побудувати завод з переробки ядер горіхів, які потім будуть надходити як на внутрішній ринок, так і експортуватися.

Подільські горіхи знайдуть попит у кондитерському виробництві. Що стосується горіхової шкарлупи, то з неї зроблять абразивний матеріал, який додається до фарби. У 2019 почнеться будівництво першої з трьох черг заводу біля села Лядова. Вже освоєно 227 мільйонів гривень, а за два роки розмір інвестицій зросте вдвічі. Поява інвестора в наддністрянському районі відбилося на доходах місцевих жителів. Виросли зарплати і ставка орендної плати за пай.

Компанія «Барлінек Україна» вклала 30 мільйонів євро в розширення свого виробництва в обласному центрі, а зараз буде будувати нову дорогу в районі Вінницького індустріального парку. Ведемо з ними діалог про спорудження об'єкта з когенерацією електроенергії потужністю 10 МВт.

- У промзоні Вінниці планується спорудження нової ТЕЦ?

- Відходи виробництва будуть спалюватися, а район з потенційно великим споживанням електроенергії зможе скористатися своєю тепловою та електричною енергією. Поки йде процес проектування.

Далі. У селі Василівка Тульчинського району йде будівництво першої черги біогазового комплексу МХП. Компанія буде виробляти понад 200 тисяч тонн курячого м'яса. Зараз завершується проектування другої черги птахокомплексів.  Цілком ймовірно, що потім приступлять і до третьої черги. У планах виробництво 460 тисяч тонн курятини і створення великого м'ясопереробного комбінату.

- Чи вистачить робочих рук?..

- Раніше я вже говорив про те, що на «сірому» ринку зайнятості в області працює близько 300 тисяч чоловік. Щоб вони легально працювали, потрібно створити умови. Перше з них - гідна зарплата. Залучаючи в регіон інвестиції, ми підсилюємо конкуренцію на ринку праці.

- Яку зарплату Ви вважає гідною?

- Виходячи з думки експертів, то для того, щоб призупинити трудову міграцію, середньомісячна зарплата повинна складати 70% від тієї, що отримують заробітчани на виробництві в Польщі. Це 400-500 доларів.

- Який відсоток жителів області зараз отримує таку зарплату?

- Скажу, що значна частина працездатного населення отримує саме стільки, але неофіційно. Я говорю про тих, хто працює «в тіні». При цьому уточню, що середньомісячна зарплата в Вінниці за квітень буде близько 9 тисяч гривень, оскільки в місті достатньо компаній, які платять набагато більше.

"ОБСЄ моніторить кордон як на українському березі, так і молдавському, і я можу сказати, що, за нашою оперативною інформацією, контрабанда різко зменшилася. У рази"

- Екс-мер Жмеринки В. Жеребнюк запевняє, що держава збирається «рейдерські» відібрати у нього - бізнесмена - підприємство «Експрес», і нібито цим викликані обшуки, початі в рамках розслідування. Кримінальне провадження явно політизується. Що Вам відомо про це?

- Я не можу давати прогнози і не маю права втручатися в слідство. Наскільки мені відомо, слідчі Генпрокуратури вивчають, яким чином ВАТ «перетворилося» в однойменне ТОВ «Експрес», і чому відсутні будь-які документи, пов'язані з переформатуванням. Можу помилятися, але, по-моєму, досліджується саме те, що називають «рейдерським захопленням», яке відбулося в 2008-2009 роках. Й дискусія ведеться виключно навколо законності зміни форми власності досить прибуткового підприємства. Воно було акціонерним, а потім якось стало приватною власністю. Наскільки я розумію, в ГПУ не до кінця розуміють і те, як відбувалися реєстраційні дії.

- Нещодавно з представниками ОБСЄ та Молдови в прикордонній зоні пройшла зустріч, на якій обговорювалася тема контрабанди спирту. Яких висновків дійшли?

- Ми зустрічалися місяць тому на території Могилів-Подільського прикордонного пункту. Раніше виходило, що коли на нашому березі Дністра «виловлювали» контрабандний спирт, то деякі представники молдавської сторони запевняли, що цей продукт не їх виробництва. На сьогоднішній день ОБСЄ моніторить кордон як на українському березі, так і молдавському, і я можу сказати, що, за нашою оперативною інформацією, контрабанда різко зменшилася. У рази...

Ми свідомо пішли на залучення ОБСЄ, оскільки деякі інституції з української сторони спрощували проблему, переводили відповідальність на інше відомство, а молдавська сторона робила вигляд, що проблеми не існує. Що таке контрабанда в даному випадку? Вона тягне за собою незаконне виробництво алкоголю, формує тіньовий ринок, а він привертає кримінал. В результаті погіршується криміногенна ситуація на прикордонній території. Тепер створені передумови для оздоровлення ситуації, і ми вже навіть бачимо розуміння проблематики молдовською стороною.

- Чи не стикаєтеся з опором місцевого населення, певний відсоток якого був задіяний в цьому бізнесі?

- Контрабандою займалися окремі особистості. Місцеве населення завжди спеціалізувалося на малому бізнесі, пов'язаному з переміщенням товарів широкого споживання і продуктів харчування - овочів і фруктів. Повинен сказати, що в Ямпільському та Могилів-Подільському районах реалізується ряд проектів в малому бізнесі і держслужбі. Наприклад, багато чоловіків підписують контракт з Держприкордонслужбою. Тобто, відсоток зайнятості досить високий і люди не постраждають від того, що через Дністер припинять поставляти спирт.

- Це правда, що обласна влада бере участь в діалозі з одним з найбільших бізнесменів України про його «входження» до складу власників ФК «Нива»?

- Підтверджую. Бізнесмен, про якого ви говорите, на 95% був готовий фінансувати вінницький клуб, але через окремі дискусії, пов'язані з корпоративними правами, і незрозумілу позицію деяких громадських організацій, переговори на даному етапі заморожені. Я можу тільки додати, що мова йде про представника однієї з потужних компаній, що реалізує досить великий інвестпроект у Вінницькій області.

Наскільки я знаю, у бізнесмена були амбітні плани з приводу майбутнього футбольної команди і створення належної інфраструктури. При цьому він дійсно має достатньо коштів, щоб забезпечити участь клубу в Прем'єр-лізі. Йому не потрібно просити про допомогу з міського та обласного бюджетів.

"Часто акції місцеві політики проводять для журналістів, матеріали яких потім можна буде використовувати для звіту, разом з селфі з цих акцій"

- Політика - мистецтво компромісів. Раніше опозиціонери протестували, а потім влада шукала з ними якийсь, що влаштовує всіх, варіант вирішення конкретного питання. Судячи з активності представників різних політсил, вже почалася передвиборна кампанія. Наскільки зараз можливі компроміси?

- Політика - мистецтво компромісів... У будь-якому випадку ми повинні привчатися до демократичних інструментів. Ми ж виступали проти тоталітарних методів, які дуже часто приводили до політичної монополії, а потім рано чи пізно оберталися поваленням правителів або режимів, тому слід використовувати всі інструменти демократичного суспільства для пошуку компромісних рішень.

Як голова облдержадміністрації, я спілкуюся з представниками всіх політичних сил. Якщо приймається бюджет регіону, то ми зобов'язані й вислухати, і почути всі аргументи партійних платформ, що стосуються розвитку Вінницької області. Разом з тим, всі ми прекрасно розуміємо, що коли надходить «команда з Києва», місцеві парторганізації проводять або приєднуються до різних мітингів або акцій. Будемо відверті, часто це робиться для журналістів, матеріали яких потім можна буде використовувати для звіту, разом з селфі з цих акцій. У демократичному суспільстві право людини на вираження мирної форми протесту ніхто не забороняв. Більш того, державні інституції зобов'язані забезпечувати громадський порядок під час таких заходів. Ми повинні звикнути до акцій, які проходять в рамках чинного законодавства.  

Інша річ - відверті спроби маніпулятивного впливу. Близько 90% вимог на мітингах не відповідають повноваженням облради і облдержадміністрації. Наприклад, яке відношення місцева влада має до виборчого законодавства?.. Це вирішується в парламенті, а не на рівні Вінниці. До того ж, особисто я є прихильником нового виборчого кодексу, який розглядається в ВР, але не бачив сенсу приєднуватися до учасників акції у Вінниці. На мою думку, на загальнодержавному рівні мажоритарна система себе зжила. Чомусь виборча система спотворена. Мажоритарка необхідна на рівні села і територіальної громади - там, де депутати покликані займатися насущними проблемами своїх односельчан. Але чомусь там вибирають партії.

На рівні держави депутати повинні відштовхуватися від ідеологічних платформ партій, а вони їздять по округах і намагаються ними управляти, як чиновники. Ситуація абсурдна. Найцікавіше, що пікетували Вінницьку ОДА з вимогою прийняти виборчий кодекс деякі політсили, представники яких в ВР не голосували за цей документ. Наприклад, під час акції я бачив прапори «Батьківщини молодої» і представників цієї партії в міській раді. При цьому більшість парламентаріїв від «Батьківщини» не голосували за цей закон в першому читанні.

- Маєте на увазі, що в центральному апараті партії дали вказівку пікетувати місцеву владу з вимогами, хоча їхня фракція у ВР не голосувала за цей закон?

- Проаналізуйте, як голосувала «Батьківщина». Я не можу коментувати їх політику. Але дивно, у Вінниці їх партійці вимагають прийняття закону, а в Києві нардепи від цієї партії за нього не голосують. Це факт.

- Занадто багато обговорюємо роботу. Про нове хобі не думали?..

- Вільного часу вкрай мало. Я вже говорив про своє внутрішнє переконання, що цей рік стане кращим для Вінницької області за всю новітню її історію. Люди можуть порівняти трасу в сторону Хмельницького - в нашій області та сусідній. Щоб приступити до ремонту дороги, ми почали підготовку ще в грудні. Розробляли і узгоджували проекти, проводили тендери, владнали проблемні питання з кар'єрами...

При всіх спробах блокування ми своєчасно прийняли бюджет області. Підписано угоду зі Світовим банком для виділення $ 30 млн. на будівництво кардіоцентру в Вінниці. Визначено переможця тендера...

- На носі відпускний сезон. Куди збираєтеся поїхати?

- У відпустку за багаторічною традицією збираюся в другій половині червня. Ми з сім'єю їдемо в Туреччину. В Анталії можна тихо і спокійно відпочити, поплавати, пограти у волейбол. Відпочинок у мене виходить активним. О 7:00 я вже на море... Вдень багато читаю.

За матеріалами Ігор ЗАІКОВАТИЙ, "Реал"
 

Макс Мельник

24 травня, 2018