Головний архіваріус Вінниччини нагадав, чому саме сьогодні відзначають день ЗСУ

Новини Вінниці / Головний архіваріус Вінниччини нагадав, чому саме сьогодні відзначають день ЗСУ

Вінничанин нагадав про важливу історичну подію, яка сталась 100 років тому. Юрій Легун, який очолює  Державний архів Вінницької області опублікував унікальну листівку, яка зберігається у  Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України.

Вінничанин нагадав про важливу історичну подію, яка сталась 100 років тому, і  прозоро натякнув, чому саме в цей день святкують день ЗСУ. Юрій Легун, який очолює Державний архів Вінницької області опублікував унікальну листівку, яка зберігається у Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України.

На листівці зображено профіль Михайла Омеляновича-Павленка. Він очолив військову операцію, яка визнається істориками вдалою з точки зору виконання поставленого завдання - збереження присутності української армії на українській території.

Також в дописі зазначено дату випуску цього раритету.

«У цей день у 1919 році розпочався Перший Зимовий похід Армії Української Народної Республіки. Листівка із профілем Михайла Омеляновича-Павленка і датами Першого Зимового походу Армії УНР. Видання Всеукраїнської спілки військових інвалідів. 1922 р.», - йдеться в інформації.

Цікаво, що підпис зроблено українськоюю та польскою мовами.

Зазначимо, що при виборі дати святкування Збройних сил України, яке відзначають 6 грудня, фахівці опирались саме на цю історичну подію.

Новини Вінниці / Головний архіваріус Вінниччини нагадав, чому саме сьогодні відзначають день ЗСУ
Марина Карабай

6 грудня, 2019