Голова Вінницької ОДА Коровій пояснив ситуацію з протестами під час воєнного стану

Новини Вінниці / Голова Вінницької ОДА Коровій пояснив ситуацію з протестами під час воєнного стану

Вінниччина потрапила у перелік регіонів, де ввели воєнний стан. Продукти з магазинів не зникли, на противагу панікерам, вінничани шуткують про «закупівлю солі та сірників». Втім люди хочуть відповідей, оскільки не розуміють, чого чекати і що відбувається. На деякі з цих питань відповів голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

Вінниччина потрапила у перелік регіонів, де ввели воєнний стан. Продукти з магазинів не зникли, на противагу панікерам, вінничани жартують про «закупівлю солі та сірників». Втім люди хочуть відповідей, оскільки не розуміють, чого чекати і що відбувається. На деякі з цих питань відповів голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.  

 

«Ми моніторили ситуацію, виявляється, що обмінювати на долари поспішали люди, які мали кілька тисяч гривень»

- Розкажіть про висновки перших днів воєнного стану на Вінниччині. Що відбулося в області?

- На сьогоднішній день організований комплекс заходів, передбачених відповідними планами, які були розроблені і затверджені радою оборони Вінницької області. Визначено, хто і що повинен робити. Я маю на увазі органи державної виконавчої влади, Нацгвардію, Нацполіцію, СБУ. Ми збиралися 26-го і 28 листопада. Забезпечена координація структурних підрозділів силових відомств.

Вже відбулося уточнення мобілізаційних резервів, переведено у найвищий рівень готовності сили і засоби Міноборони та інших силових структур. Військові знаходяться на казарменому становищі. Це звичний режим роботи тих, хто повинен забезпечувати захист держави.  

В облдержадміністрації та силових відомствах ще у 2014 році були розроблені плани роботи на випадок введення воєнного стану. Документи були «закритими». Оскільки безпосередньо прийнято рішення про введення воєнного стану, плани уточнюються відповідно до нових обставин і починають реалізовуватися. У ради оборони є чітке уявлення і розуміння, яке відомство забезпечує той чи інший напрямок роботи.

У середу я перебував у Могилів-Подільському прикордонному загоні. Ми з’ясували завдання по Нацполіції і Нацгвардії. Немає чинників, які б унеможливлювали реалізацію планів.

Але вчергове дивує рівень менталітету деяких українців, інколи навіть з вищою освітою. Чомусь ці люди собі думають, що вже мають по вулицям їздити танки і БТР… Мабуть, надивилися фільмів.

- Російських?

- Не виключаю… Дратує ажіотаж, який дозволяє спекулянтам заробити чималі гроші на валютному ринку. Ми моніторили ситуацію, виявляється, що обмінювати на долари поспішали люди, які мали кілька тисяч гривень.

Всі ми повинні зрозуміти, що введення цього стану – це, перш за все, можливість для органів державної влади впровадити військову дисципліну та посилення роботи у певних напрямках.

- Тобто ніхто з чиновників середньої та вищої ланки не йде у відпуску…

- Лише за сімейними обставинами. В інших випадках відпуски скасовуються.  

 

«За моїм внутрішнім переконанням у Вінницькій області працює «п’ята колонна», яка в тій чи іншій мірі фінансується зі сумнівних джерел»

- Що, окрім курсу долара, змінилося для пересічних вінничан?

- Я не можу навести приклад. Нічого.

Розкажу про інше. Відверто кажучи, в ніч на понеділок я майже не спав. Я постійно контактував з Головнокомандувачем ПС ЗСУ, Службою безпеки, Нацполіцією. Заснути було не можливо. Тому я чудово розумію психологічний фактор, який впливає на людей. Вони у першу чергу переживають за своїх близьких…

Знову ми відчули хвилю фейкової інформації, яка поширювалася через соціальні мережі. Вона запускалася приблизно за тією ж схемою, як і під час вибухів на Калинівському арсеналі. Аби нівелювати фейки,потрібно надавати правдиву інформацію, щоб заспокоювати людей.

Ще раз уточню, що правовий режим воєнного стану – це не військова техніка на вулицях. Мова йде про комплекс заходів, спрямованих на забезпечення готовності відповідних органів працювати в умовах особливого режиму, яке б давало можливість швидко приймати необхідні рішення для гарантії безпеки території та населення.      

- Чи відомо, хто саме у Вінницькій області «розганяв» панічні настрої?

- Є сили і засоби, щоб відслідковувати «ботів». СБУ ефективно працює у цьому напрямку. Згодом цим діям буде надана оцінка.

- Що робити, якщо люди у камуфляжі прийдуть до селянина аби забрати його корову?

- Викликати поліцію, і розуміти, що це або провокатор, або бандит.

- Планується додаткове укріплення кордону з ПМР?

- Протягом останніх чотирьох років ми вжили комплекс достатньо ефективних заходів на придністровській ділянці кордону. Я маю на увазі спорудження більше 30 км протитанкового рову, який суттєво допоміг для протидії контрабандистам. Опрацьований і додатковий комплекс заходів для посилення Могилів-Подільського прикордонного загону силами поліцейських і нацгвардійців.

- Чи діють на Вінниччині російські резиденти?

- По-перше, це дуже делікатна тема. Як голова облдержадміністрації, я про неї не маю права говорити. За моїм внутрішнім переконанням у Вінницькій області працює «п’ята колона», яка в тій чи іншій мірі фінансується зі сумнівних джерел. По-друге, це окреме питання для роботи спецслужби.

Ні для кого не є секретом, що у Західній Європі праворадикальні рухи фінансуються спецслужбами РФ. У мене виникають певні питання, коли бачу синхронність дій праворадикальних рухів і партій, які чітко орієнтуються на країну-агресора. Ми це могли побачити у стінах Верховної Ради. Дуже цікаво проаналізувати лозунги і тих, і інших. Я вважаю, що люди самі зроблять висновки.

Знову ж таки, не є секретом, що велика частина так званих правих рухів мають чудове фінансове забезпечення. Щодо Вінницької області, то ми бачили як роздаються ресурси протестуючим навіть під стінами ОДА.

 

«Якщо хтось хоче зірвати сесію облради, я буду вимушений звернутися до працівників бюджетних установ, приміром лікарні ім. Пирогова, щоб вони прийшли до сесійної зали»

- Сесію Вінницької облради не скасують?

- Вона відбудеться 4 грудня. За моїм поданням розглядатиметься питання щодо внесення змін до бюджету 2018 року. Ми маємо збалансувати виплати зарплатні медикам і освітянам.

Якщо хтось хоче зірвати сесію, я буду вимушений звернутися до працівників бюджетних установ, приміром лікарні ім. Пирогова, щоб вони прийшли до сесійної зали. Також на сесії плануємо розглядати бюджет на 2019 рік.

Попередні консультації із усіма фракціями дають упевненість у тому, що сесія відбудеться спокійно, а рішення будуть прийняті.

- У зв’язку з воєнним станом мітинги, протести та інші публічні акції не забороняються?

- Хочу звернути увагу на один цікавий юридичний аспект. Ми говоримо про правовий режим воєнного стану. Відповідно до закону, у разі потреби за клопотанням ОДА чи військового командування на теренах або області, або окремої території, президент України своїм Указом може ввести військову адміністрацію.

Якщо це відбувається, то призупиняється дія окремих положень, зокрема можливість повідомлення про зібрання. У такому випадку військова адміністрація має право прийняти рішення - дозволити проведення мітингу або акції заборонити.

На сьогоднішній день відсутня потреба створювати військову адміністрацію, тому жодних обмежень стосовно зібрань немає. Але в умовах нинішньої ситуації той, хто хоче організовувати протести, має дати собі відповідь відносно того, кого він підтримує чи на кого він працює.

Олег Верлан

29 листопада, 2018