Голова Вінницької ОДА Коровій обрав собі сімейного лікаря та розповів про імітацію роботи в районах

Новини Вінниці / Голова Вінницької ОДА Коровій обрав собі сімейного лікаря та розповів про імітацію роботи в районах

Після позачергової сесії облради, 22 травня, голова Вінницької ОДА Валерій Коровій завітав до Стрижавської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. Тут губернатор обрав свого сімейного лікаря та підписали із ним декларацію.

Після позачергової сесії облради, 22 травня, голова Вінницької ОДА Валерій Коровій завітав до Стрижавської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. Тут губернатор обрав свого сімейного лікаря та підписали із ним декларацію.

Процедура, про яку довго дискутували та яку побоювалися вінничани, у голови облдержадміністрації забрала кільканадцять хвилин. Спочатку внесли дані у загальнодержану програму, роздрукували декларацію, сторони її підписали. І все - голова ОДА "закріпив" за собою сімейного лікаря.

Валерій Коровій зазначив, що з лікарем визначився давно, і радить всім вінничанам визначитися та обрати свого сімейного лікаря, адже так можна розраховувати на безкоштовну професійну медичну допомогу і відчувати себе захищеним.

Водночас, голова ОДА зазначив, що область займає лідируючі місця серед регіонів України за кількістю підписаних декларацій. Однак, не все так добре, як здається на перший погляд.

«Ми бачимо велику строкатість на окремих територіях. Є райони, які в цьому напрямку потужно розвиваються, зокрема  - це Бершадський, Тростянецький, Гайсинський, Тульчинський, Барський, Жмеринський, Крижопільський, Ямпільський . Але,  як голова облдержадміністрації, я змушений констатувати, що в окремих районах була імітація попередньої роботи. Тобто, люди робили вигляд, що вони створюють центр надання медико-санітарної допомоги  та інституцію сімейного лікаря, а фактично нічого не мінялося, окрім вивісок на стінах», -  зазначив  голова ОДА.

За його словами, є проблеми із Вінницьким районом, адже більшість місцевих жителів оберають своїх лікарів у Вінниці.

«Інша ситуація у Стрижавці, тут нова будівля та працює 7 сімейних лікарів. На сьогодні вже підписано майже 4 тисячі декларацій  із 12 тисяч жителів, це 30% і цей показник вищий за середньообласний. Тому ми звернулися до керівників району, громад, де ще не створено ОТГ, з пропозицією підтримати фінансово та матеріально-технічно медзаклади. Реформа кардинально змінює систему фінансування. Якщо з сімейним лікарем буде підписано 2 тисячі декларацій, то він отримувати середньомісячну зарплату в межах 15 -16 тисяч гривень. Чимало людей скептично відносяться до цього. Але хочу наголосити - це пряма норма закону»,  - уточнив Валерій Коровій.

Відтак губернатор впевнений, що коли сімейні лікарі почнуть отримувати зарплати, чимало медиків із районних лікарень захочуть поповнити їх ряди та перепрофілюватися.

«Я прогнозую, що значна частина лікарів, які працюють терапевтами в центральних районних лікарнях, будуть хотіти перевчитися на сімейних лікарів і заповнити ті вакансії, які на сьогодні є вільними. Крім того, відповідно до доручень президента та постанов Кабміну, ми будемо фінансувати галузь охорони здоров’я через програму «Сільської медицини». На сьогодні маємо 300 мільйонів гривень на рахунках обласного бюджету, їх будемо спрямовувати на будівництво нових амбулаторій загальної практики сімейної медицини та вирішувати питання, пов’язані із забезпеченням комунікацій, доступу до Інтернету й на нове обладнання», - розповів губернатор.

Нагадаємо, з 1квітня в України почалася підписна кампанія із сімейними лікарями.