Голоси «диснеївських» мультиків та Королівська опера Польщі: чим цього року здивує Operafest Tulchyn (ФОТО)

Новини Вінниці / Голоси «диснеївських» мультиків та Королівська опера Польщі: чим цього року здивує Operafest Tulchyn (ФОТО)

Впродовж 5-ти днів - з 4 по 9 червня на території «Подільського Версалю» - парку Палацу Потоцьких у Тульчині на Вінниччині дивуватиме гостей уже третій міжнародний оперний фестиваль Operafest Tulchyn-2019.

Впродовж 5-ти днів - з 4 по 9 червня на території «Подільського Версалю» - парку Палацу Потоцьких у Тульчині на Вінниччині дивуватиме гостей уже третій міжнародний оперний фестиваль Operafest Tulchyn-2019.

Загалом планується 12 грандіозних постановок, які презентують найкращі театри й солісти України, США, Польщі та Німеччини. На фестивалі буде задіяна рекордна кількість артистів – понад 700.

Цьогорічний Operafest Tulchyn складатиметься із двох частин: дорослої - GRAND OPERAFEST та дитячої - KIDS OPERAFEST.

«Будуть презентовані дуже потужні вистави в рамках KIDS OPERAFEST, - розповідає арт-продюсер фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель. - Це, по-перше, «Король Дроздобород» - опера на дві дії на музику українського композитора Юрія Шевченка. Яскраві костюми, дуже професійний склад, опера буде цікавою для дітей. 4 червня буде також єдиний в Україні показ програми «Colours of the wind» за мотивами легендарних мультфільмів компанії Disney за участю співаків компанії Disney Entertainment! Вперше в Україні ми побачимо людей, які озвучують мультики, впізнаємо ці голоси, зможемо з ними поспілкуватися. Для дітей також буле вогняне шоу, відкриємо дитячий кемпінг. Наступного дня, окрім екскурсій, театральних студій і розваг, презентуємо мюзикл українського композитора «Пригоди Гекльберрі Фінна».  

Дитяча програма фестивалю триватиме 4-5 червня, 6-го буде перепочинок, а вже 7 числа стартує GRAND OPERAFEST який відкриє грандіозний концерт «Гала-Опера» та українсько-німецька прем’єра всесвітньовідомої оперної ораторії Роберта Шумана «Рай і Пері».

Цього ж дня глядачі побачать оперета у стилі «українського танго» «Гуцулка Ксеня».

Унікальний жанр «хорове шоу» можна буде побачити у ніч на 8 червня. «Тропічний карнавал» це – постійний рух і запальні латиноамериканські ритми у виконанні артистів Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва. Цієї ж ночі глядачі насолодяться балетом «Історії у стилі танго».

Всесвітньо відома Польська Королівська опера вперше в Україні виступить на сцені біля палацу Потоцьких 8 червня з прем’єрою опери «Straszny dwór».

«Фестиваль уже став брендом Вінницької області та Поділля, яким можна пишатися, - говорить Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці  Дамян Цярцінські. - Дуже радий, що цього року також буде присутній польський контент. Польська Королівська опера якраз повертає до часів короля Станіслава Августа, який бував у Тульчині».

Балети «Собор Паризької Богоматері» Харківського національного театру Cxid Opera чекає на глядачів того ж вечора, а вночі гості фестивалю побачать всесвітньо відомий мюзикл Джима Стейнмана «Танець вампірів».

Один із найяскравіших балетів Cxid Opera «Тисяча і одна ніч» чаруватиме глядачів ввечері 9 червня, а феєричним закриттям фестивалю стане мюзикл-шоу «Вогні Бродвею». Це – кращі номери із найвідоміших мюзиклів світу.

А ще на Operafest Tulchyn-2019 традиційно будуть вражаючі інсталяції, виставки та конкурси.

«Тульчин – це місто, де сама атмосфера спонукає до розуміння мистецтва, закликає бачити його, - говорить один із меценатів фестивалю народний депутат України Микола Кучер. - Будуть цього року великі виставки картин, книг, експозиції виставлені обласними художнім та краєзнавчим музеями. Я хочу презентувати виставку фотографій наших земляків із зони бойових дій. Це буде дуже цікава виставка, де люди побачать своїх знайомих рідних - тих, хто нас захищає і дає можливість проводити такі фестивалі».

За словами першого заступника голови Вінницької ОДА Андрія Гижка, фестиваль має велике майбутнє. Крім того, це – нагода змінити місто, змінити територію та сам палац Потоцьких:

"Ми вже зробили певну проектно-кошторисну документацію щодо реконструкції кожного корпусу палацу. Звичайно, на це потрібні величезні кошти. Тому шукаємо можливість державно-приватного партнерства. Є вже потенційний інвестор, який розглядає можливість оренди приміщення палацу і його відновлення. Йдеться про функціонування там готельного комплексу, готові також, в тому числі за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, наступного року робити реконструкцію. Територія біля палацу – теж пам’ятка садово-паркового мистецтва".

Організатори подбали про різного роду чартерні маршрутні перевезення до місця проведення фестивалю. Детальніше із ними та програмою дійства можна ознайомитись на офіційному сайті Operafest Tulchyn та сторінках фестивалю в соцмережах.  

Сергій Маламура

4 квітня, 2019