Генерал Педос розповів про нові деталі у розслідуванні вбивства 32-річної вінничанки Віталіни Плахотнюк

Новини Вінниці / Генерал Педос розповів про нові деталі у розслідуванні вбивства 32-річної вінничанки Віталіни Плахотнюк

За останню декаду серпня у Вінницькій області сталося кілька вбивств. Три з них практично розкрито, в тому числі резонансне вбивство на замовлення. Через два дні після затримання «кілера» начальник ГУНП у Вінницькій області Юрій Педос розповів журналістам максимально можливе, виходячи з того, що слідство триває, а «замовник», незважаючи на зібрану по крихтам доказову базу, відмовляється зізнаватися.

За останню декаду серпня у Вінницькій області сталося кілька вбивств. Три з них практично розкрито, в тому числі резонансне вбивство на замовлення. Через два дні після затримання «кілера» начальник ГУНП у Вінницькій області Юрій Педос розповів журналістам максимально можливе, виходячи з того, що слідство триває, а «замовник», незважаючи на зібрану по крихтам доказову базу, відмовляється зізнаватися.

Нагадаємо, вранці 21 серпня біля залізничних колій по вул. Привокзальній трьома пострілами в спину і шию була вбита 32-річна бухгалтер МПМ «Зоря» Віталіна Плахотнюк. Прибувши на виклик, правоохоронці зафіксували факт смерті і знайшли гільзи від пістолета Макарова. У 200 метрах від тіла службовий собака виявив сумку жінки. Оскільки недалеко від її тіла лежав мобільний телефон, а золоті прикраси зловмисник не зняв, версію, за якою мотивом вбивства є бажання пограбувати, з самого початку слідчі вважали малоймовірною.

«Друга версія - сімейні відносини, - зазначає Юрій Володимирович. На її користь вказувало багато. Загибла рік тому розлучилася. До цього вони з чоловіком не ладнали, а зараз нібито конфлікти були викликані опікунством над 6-річною дочкою».

Колишньому чоловікові повідомили про підозру 27 серпня. Передбачалося, що саме він є замовником вбивства. У житлі вінничанина провели обшук. «Покопирсавшись» в його комп'ютері правоохоронці дізналися масу цікавої інформації про «захоплення» господаря, окрім «чорної археології».

«Приблизно рік тому ця людина зайнялася пошуком виконавця вбивства. В пошуковиках він писав запити на кшталт «Шукаю кілера», «Як приховати сліди злочину» і «Як замолити гріхи». На допитах підозрюваний все заперечував, запевняючи, що любив дружину і дочку», - пояснює Ю. Педос.

При цьому співробітники вбитої дружини визнавали, що не раз чули погрози на її адресу від колишнього чоловіка. Оскільки в «пам'яті» мобільника вінничанин встиг стерти всі контакти, правоохоронці змушені були скористатися негласними слідчими діями. Провайдер мобільного зв'язку надав відомості про абонентів, з якими спілкувався «замовник». І виявилося, що досить довго, а в травні дуже часто, вінничанин розмовляв з людиною, що мешкала в Полтавській області. Як пізніше з'ясувалося, це 22-річний уродженець Донецької області.

Що стосується самого «замовника», то за годину до вбивства він перебував саме там, де незабаром стріляли в його колишню дружину. Чоловік це пояснив тим, що коли проїжджав машиною, то там спустило колесо. Ось, він його і накачав. Як уточнює Юрій Педос, при обстеженні виявилося, що насос несправний. Ним не накачаєш...

Хоча правоохоронці і склали загальну картину події, їм не вистачало головного - «кілера», фотографію якого з камери відеоспостереження опублікували практично на наступний день після вбивства жінки. Знайшли і затримали ймовірного вбивцю в Костянтинівці Донецької області, де він знімав квартиру.

«Судячи з всього, «кілер» збирався перейти лінію розмежування і сховатися в «ДНР». Знайшли ми готель, в якому він зупинявся на добу у Вінниці, а також його штани і футболку в смітті. Коли людину доставили до нас, а тут пред'явили одяг та інші докази, він зізнався, а потім показав місце, куди викинув пістолет з глушником», - зазначає генерал.

Від затриманого «кілера» в поліції дізналися багато. «Познайомився» він з вінничанином в мережі, коли той подзвонив по оголошенню: «Я виконаю будь-яку роботу в Україні. Анонімно». Деталі обговорювалися довго. Як з’ясувалося, «кілер» спочатку пропонував вбити жінку ножем, думав, як потрапити в будинок її батьків. І навіть робив спроби за кілька днів до злочину.

Із «замовником» на ґрунті вибору зброї навіть велася дискусія. В результаті вони зупинилися на пістолеті. Як тільки вінничанин роздобув необхідну зброю, то передав його «кілеру» неподалік від будинку, де жила Віталіна, за годину до вбивства.

Домовленість щодо оплати між ними була в наступному. «Замовник» авансом перевів на банківську картку «кілера» 1 тисячу доларів, а ще дві мав віддати після виконання «роботи». З цими грошима донеччанин, мабуть, і хотів втекти на неконтрольовану Україною територію.

«Доказів вчинення вбивства більш ніж достатньо для довічного ув'язнення. Не можу інше розповісти, оскільки ми зараз встановлюємо можливу причетність «кілера» до інших злочинів», - підсумував начальник обласної поліції.