Фінал мордування стада овець голодом: у Тульчині живих тварин оселили у вольєрі на три тижні

Новини Вінниці / Фінал мордування стада овець голодом: у Тульчині живих тварин оселили у вольєрі на три тижні

Вантажівку з вівцями, яка майже два тижні простояла зачиненою на території морського торгового порту у Чорноморську, що під Одесою, розвантажили у Вінницькій області. Для живих тварин збудували вольєр. Одеські зоозахисники обіцяють контролювати ситуацію, аби у тварин був належний комфорт. Про це повідомили в прес-службі організації UAnimals.

Вантажівку з вівцями, яка майже два тижні простояла зачиненою на території морського торгового порту у Чорноморську, що під Одесою, розвантажили у Вінницькій області. Для живих тварин збудували вольєр. Одеські зоозахисники обіцяють контролювати ситуацію, аби у тварин був належний комфорт. Про це повідомили в прес-службі організації UAnimals.

Випадок з вівцями, яких два тижні тримали в порту без води і їжі, може стати поштовхом до того, щоб в Держпродспоживслужбі переглянули «внутрішні інструкції». Через те, що на два тижні у трьохповерховій фурі їх залишили, загинуло 54 з 300 тварин. Коли одеські зоозахисники почали протести, інцидент отримав продовження. Живих і мертвих «українських» овець відвезли спочатку в Гайсин для розмитнення, а потім в Тульчин - для утилізації трупів.

Почнемо з передісторії. ТОВ «Украніксар» домовилося про постачання овець з турецьким замовником. Частина поголів'я було вагітним, адже покупець збирався отримати стадо для розведення. Таким чином, 300 овець 6 жовтня перетнули держкордон в режимі «експорт». За невідомих причин замовник відмовився приймати товар. Його навіть не розвантажували в Туреччині і 12 жовтня фуру повернули в Україну. Але у порту Чорноморська відмовилися впускати тварин без належних документів, адже у Держпродспоживслужбі не виключали інфікування у Туреччині, звідки вони прибули. Те, що вівці не ступали на «турецький берег» не враховувалося. По документам – вони були відправлені і повернулися з-за кордону.  

Через відсутність їжі та води, вівці почали недужати та помирати. Деякі у пошуках поживи їли вовну інших тварин. Коли про це дізналися місцеві зоозахисники, вони почали пікетувати порт.

Директор компанії-експортера «Украніксар» Олена Севинч 24 жовтня звернулася із заявою про утилізацію тварин. А 25 жовтня овець вперше нагодували. Вранці 27-го в ситуації з тваринами знайшовся вихід. Оскільки власниця офіційно відмовилася, було прийнято рішення, що транспорт з вівцями відправиться спочатку в Гайсин, де товар пройде процедуру розмитнення, а потім до Тульчина на місцевий ДП «Укрсанветзавод» для утилізації померлих тварин. Наразі вівці прибули до Вінниччини, живі тварини перебувають у спеціальному карантинному вольєрі, де вони мешкатимуть 21 день.

При цьому в самому Чорноморську вже відкриті дві кримінальні виробництва за фактами жорстокого поводження з тваринами (стаття 299) і порушення ветнорм (стаття 251).

До Тульчина одеські зоозахисники приїхали разом з вівцями. Була присутня власниця Олена Севинч. Живих тварин погодували і випустили з фури.

В одеському «Нацкорпусе», який «торпедував» тему, відзначають, що після карантину тварин розподілять по фермерським господарствам або продадуть.

«Садистські, антигуманні умови перебування привели до голодної смерті і смерті від спраги багатьох десятків тварин, вони перебували без можливості пересування і пошуку їжі, поруч з уже померлими і напівгнилими овечками ... Багато із загиблих просто втратили зір, якась частина просто отруїлася трупним отрутою своїх родичів, не маючи можливості пересування. Харчувалися волосяним покровом один одного, через що частина покриву у них просто гола», - вказують у «Нацкорпусі».

У Держпродспоживслужбі уточнили, що живих тварин оглянуть ветеринари і проведуть їм лабораторні обстеження.

Макс Мельник

28 жовтня, 2018