Фейковий журналіст. Під час сесії Вінницької облради свободівець демонстрував депутатам липове посвідчення місцевого видання

Новини Вінниці / Фейковий журналіст. Під час сесії Вінницької облради свободівець демонстрував депутатам липове посвідчення місцевого видання

Після сесії Вінницької облради, яка відбулася 29 березня, випадково з’ясувалося, що у невеличкому колективі NaПарижі відбулося «поповнення». Під час «стріму» до початку засідання найбільш допитливим депутатами журналістом нашого видання представлявся «свободівець» Андій Гайдай. Він, навіть, посвідчення демонстрував. Звісно, фейкове. Відеопідтверждення цього факту громадський активіст розмістив на власній сторінці у Facebook. Не догледів…

Після сесії Вінницької облради, яка відбулася 29 березня, випадково з’ясувалося, що у невеличкому колективі NaПарижі відбулося «поповнення». Під час «стріму» до початку засідання найбільш допитливим депутатам журналістом нашого видання представлявся «свободівець» Андій Гайдай. Відеопідтверждення цього факту громадський активіст розмістив на власній сторінці у Facebook. Не догледів…

Про сесію, на якій з 71 питання вдалося проголосувати лише за сім, у деталях знають все навіть ті, кого не було у Вінниці. Певною кульмінацією засідання стала спроба депутатів від фракцій «Свободи» і «Батьківщини» заблокувати засідання, коли «їхнє» питання про визначення статусу червоно-чорного прапору перенесли у «черзі».

Саме тоді настав «зірковий час» Андрія Гайдая, одного з лідерів ВМГО «Студентська Свобода» у Вінницькій області, молодіжного крила партії. Шквалом запитань йому вдалося вивести з рівноваги кількох обранців. У відповідь на відвертий «тролінг» позафракційний депутат Олександр Маслєнніков не стримався та відіслав молодого «свободівця» подалі. Розголос діалогу згодом надала Vежа, яка звинуватила депутата у лайці. 

За кілька днів з’ясувалося, що стрімер звернуся до поліції, оскільки стурбований погрозами депутата. Тепер правоохоронці вимушені провести перевірку, щоб не опинитися «під ударом» депутатів, адже у «Свободі» не залишать цю «справу» без уваги.

До речі, на думку presspoint, провокація з О. Маслєнніковим мала певний підтекст. Після обрання депутатом його призначено головою комісії з питань регулювання комунальної власності та приватизації. На цю посаду нібито претендує голова фракції «Свобода» Олексій Фурман, який є рядовим членом комісії. Начебто через це «свободівці» намагаються дискредитувати чинного голову. А. Гайдай є лише інструментом політичної гри.

Залишимо політику політикам, як і їхні стосунки. Якщо бути відвертим, то переглянувши відео, відзняте А. Гайдаєм, важко дивуватися можливо недостатньо коректній реакції депутатів на його докучливий stream. Ще до початку сесії Андрій почав стрімити і прискіпливо вимагав у депутатів заявити про свою позицію щодо «вшанування національно-визвольних змагань» та «ставлення до героїв», а також «дізнатися державницька позиція, чи зрадницька»…

Молоду людину постійно консультував більш досвідчений товариш по партії – голова регламентної комісії Андрій Вигонюк, який наголошував, що опитувати треба саме депутатів від БПП. Тому активіст не гребував провокаційними запитаннями при спілкуванні з «обраними» обранцями, сам на камеру жалівся, що не розуміє, як відрізнити «БППшників». Оскільки не знав, хто є хто, питав думку різних депутатів.

Коли в залі зібралися майже всі депутати та почав лунати гімн України, А. Гайдай почав допитувати депутата Сергія Ткачука. Той, запитав у Андрія, чи журналіст він? Активіст не розгубився і продемонстрував «посвідчення», а потім назвав ресурс, який нібито представляє - NaПарижі. Наголошуємо, діалог відбувався, коли звучав гімн. Це не зупинило стрімера. На відео Андрія чутно, як він назвав ресурс.

Фрагмент з відео із сторінки Facebook А. Гайдая

«Я пам’ятаю цього хлопця. Так, він дійсно показав якесь посвідчення. Я ще перепитав, з якого він видання. Він назвав… Але обгортка посвідчення була з партійною символікою, тому цей журналіст також підтвердив, що має відношення до «Свободи», - зазначив С. Ткачук.

Редакція NaПарижі ніколи не мала нічого спільного з цим стрімером. Питання про те, чому голова ВМГО «Студентська Свобода» у Вінницькій області представлявся журналістом видання, до якого не має жодного відношення, голова фракції Олексій Фурман назвав провокативним. А сам факт заперечив.

«Він при мені представлявся кореспондентом «Свободи» і мав посвідчення газети «Свобода». Да, я особисто стояв біля нього», - сказав Олексій Юрійович.

На запитання, чи був весь час Олексій Фурман біля журналіста, коли той опитував депутатів облради - і в сесійній залі, і в коридорі, очільник «Свободи» чемно відповів: «До побачення».

Втім, автор фейкового посвідчення виявився цікавим хлопцем. Почнемо з того, що на сторінці Андрія у Facebook є багато світлин у військовій формі і зазначено, що він є молодшим лейтенантом у Міністерстві оборони.

То може Гайдай захищав Україну зі справжньою зброєю у руках? Виявилося, що звання він отримав у ВНАУ, президентом якого є Г. Калетник. Там є військова кафедра, в університеті хлопець вивчав «Право». Фото у формі зі зборів під час навчання, де стріляють лише по мішеням.

Найцікавіше далі. Хлопець вказує, що є помічником одразу двох депутатів від «Свободи» - у облраді та міськраді. На його сторінці у Twitter вказано, що він є «музикантом, політиком, юристом і громадським діячем».

«Родзинкою» вивчення вподобань Андрія Гайдая стало інше. Він настільки зневажає президента Порошенка та РНБО, що нехтує рішенням, яке введено в дію 16 травня 2017-го, про санкції щодо російських соціальних мереж. Хлопець дотепер є активним користувачем «ВКонтакте». Більш того, щодня відвідує цю мережу. Так, звісно, мережа сприймає його як жителя Москви.

Втім Андрій вказує на своїй сторінці лише те, що він з Вінниці, не зазначаючи державу. Важко сказати, наскільки це патріотично. Хоча можливо, що «на публіці» хлопець показує себе як прихильник націоналістичних ідей, за якими стоїть О. Тягнибок, а в особистому житті має інші погляди. Чому б ні?.. По великому рахунку справа не в політичних  та особистих вподобаннях активіста, але використання фейкових посвідчень придає будь-якій діяльності присмак цвілі. Навіть, «зірці», яку ледь не побили.