Екологи надали попередні висновки причин жахливого мору риби на Ладижинському водосховищі

Новини Вінниці / Екологи надали попередні висновки причин жахливого мору риби на Ладижинському водосховищі

З кінця серпня на Ладижинському водосховищі відмічають мор риби. Найгіршу ситуацію спостерігали поблизу с.Степашки на початку вересня. Під час перевірки води рівень розчинного кисню у ній був у 4 рази нижче допустимого значення.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція у Вінницькій області.

Нагадаємо, за висновками Вінницького рибоохоронного патруля через жахливий мор на Ладижинському водосховище загинуло 46 тисяч рибин загальною вагою понад 2 тонни.

На адресу Державної екологічної інспекції у Вінницькій області 7 вересня надійшло повідомлення про мор риби на р.Південний Буг у районі с. Степашки Вінницької області.

«Спеціалістами Інспекції був здійснений виїзд для обстеження водойми та відбору проб води з річки. Під час огляду працівниками відділу державного екологічного нагляду (контролю) тваринного світу та біоресурсів було виявлено масову загибель риби виду лящ, окунь, плітка, судак, сом, товстолоб та короп. На вигляд риба плавала на боку або животом до верху, мала тьмяний потускнілий колір, сухі запалі очі, вздуття черева, відчувався гнилий запах. Було складено відповідний акт обстеження водного об’єкту», - йдеться у повідомленні.

В ході відбору проб у місцях виявлення загиблої риби контролювався рівень розчинного кисню, який у відібраних пробах знаходився нижче допустимого значення, а саме: 1,5 мг/дм³, при нормі не менше 4мг/дм³.

«Наразі проводиться інструментально-лабораторне дослідження відібраних проб на вміст забруднюючих речовин. Про результати дослідження буде повідомлено додатково», - додають в ДЕІ.

Макс Мельник

10 вересня, 2023