Ефект доміно? Вінницька "Геосистема" хоче розлучення з Держгеокадастром

Новини Вінниці / Ефект доміно? Вінницька "Геосистема" хоче розлучення з Держгеокадастром

Вінницьке державне підприємство "Геосистема" не бачить майбутнього в складі Держгеокадастру. Розвиватися науково-виробниче товариство, каже його директор Віктор Малов, буде тоді, коли знаходитиметься в підпорядкування державного концерну "Укроборонпрому".

Вінницьке державне підприємство "Геосистема" не бачить майбутнього в складі Держгеокадастру. Розвиватися науково-виробниче товариство, каже його директор Віктор Малов, буде тоді, коли знаходитиметься в підпорядкування державного концерну "Укроборонпрому". Тим більше, що на думку керівника "Геосистеми", вже сьогодні підприємство не виконує жодних завдань "керівного органу". 

Для держаної установи така заява вважається доволі сміливою. Після певних кадрових змін у Держгеокадастрі, її нескоро прокоментують. Більш того, вінничани ще не забули конфлікт, який існував між "керівним органом" та Маловим, коли лише завдяки втручанню впливових осіб вдалося владнати ситуацію та, залишивши нинішнього директора на посаді, стабілізувати роботу "бунтівного" підприємства. Хоча, вірогідно, конфлікт тільки полигив публічну площину. В Держгеокадастрі наче забули про "Геосистему". Мабуть, окремі чиновники вважають, що держава здатна собі таке дозволити.

"На жаль, керівництво Держгеокадасту не приділяє достатньо уваги підприємству та не в змозі оцінити рівень наших розробок, якими займаємося. Тому ми звертаємося до керівництва області та держконцерну з проханням щодо клопотання перед Кабінетом Міністрів України з питанням про передачу підприємства ДП "Геосистема" від Держгеокадастру до сфери управління "Укроборонпрому". Це гарантуватиме збереження науково-технічного потенціалу підприємства та подальший розвиток", - наголосив Віктор Малов.

За його словами, сьогодні вінницька "Геосистема" виготовляє продукцію для українських військових. Фактично вона орієнтована переважно на Міноборони.

"Наше обладнання та програмне забезпечення більше 15 років використовується в підрозділах топографічного управління ЗСУ. Протягом останніх трьох років підприємством виготовлені та поставлені в підрозділи Повітряних Сил України дві спеціалізовані оптико-електронні системи для повітряної розвідки. Також для військових частин Збройних Сил України, яка дислокуються в Одесі, Борисполі, Києві та Чернівцях були поставленні спеціалізовані цифрові станції для оперативного складання цифрових карт місцевості.

Цьогоріч, ми разом з державним підприємством "Одеським авіаційний завод", яке підпорядковане "Укроборонпрому", розпочали роботи щодо модернізації літака Су-24, маємо наміри переоснастити його сучасними цифровими, оптико-електронними системами повітряної розвідки. Роботи будуть виконуватися протягом 2017-2020 років. Тобто, вже сьогодні 70% від загального обсягу робіт нашого підприємства виконуються для потреб підрозділів та військових частин ЗСУ. Це замовлення "Укроборонрому". Ще 30% продукції йде на експорт. А для Держгеокадасту не робимо нічого", - зазначив Віктор Малов. 

Нагадаємо, днями прем'єр-міністр України Володимир Гройсман відсторонив від посади в.о. голови Держгеокадастру Володимира Цвяха та висловив думку, що потрібно усунути від роботи усіх керівників обласних управлінь. Чи побачимо "Ефект доміно" сьогодні, невідомо, однак час покаже.

Саша Григоровська