Двоголовий орел на хоросі вінницького храму: під ким ходять священники?

Новини Вінниці / Двоголовий орел на хоросі вінницького храму: під ким ходять священники?

За ініціативою Москви РПЦ і Константинополь розірвали церковні стосунки, а що робити і як пояснювати прихожанам у Вінниці двоголових орлів – не повідомили.

Вихід митрополита Іонафана до журналістів 4 січня був для медійників своєрідним відкриттям. Не стільки через те, що казав сам митрополит, скільки через те, що частина працівників ЗМІ побачили «двоголових орлів на люстрі» у Храмі Стрітення, що на Електромережі. Про це повідомляє видання VinMedia.

Звичайно, дехто з журналістів одразу згадав і про настоятеля храму – протоієрея Сергія Виговського, який «прославився» своєю позицією ще під час Майдану та АТО. Втім, це не дивно, як для випускника Московської духовної семінарії.

Власне, ось фотографії, де «зафіксували» чергову «зраду»:

 

А ось дописи вінничан, які писали про цих орлів ще рік назад:

 

 

 

Це не перший випадок в Україні, коли церковники РПЦУ (або УПЦ МП, як вони самі себе вимагають називати) сфотографовані поруч із символом, схожим на герб РФ. У вересні 2015 року митрополит Онуфрій служив в алтарі із двоголовим птахом. У серпні 2014 року Онуфрія інтронізували на троні, де зображено двоголового орла.

Пояснення, звідки взявся у Вінниці цей двоголовий птах, дають на сайті храму:

- Цей обруч, на якому знаходяться ікони і лампади, має назву хорос. Даний тип світильників веде своє походженния з Греції, де у багатьох храмах здавна існує традиція розкручувати паникадило і хорос у протилежні сторони, отримана завдяки цьому гра світла там вважається яскравим елементом святкового богослужіння. Модель хороса, який маємо у нашому храмі, є точним відтворенням світильника, що знаходиться в одному з монастирів на горі Афон. Греція — прямий культурний нащадок Візантії, колишньої Великої Східної Римської імперії. Двоголовий орел як герб династії Палеологів відомий там ще з XI сторіччя. Змінювались історичні контексти, але цей символ залишився і став невід’ємною частиною архітектури та храмового оздоблення. Ось таку частинку Греціії (чи навіть Візантії) маєму у своєму храмі. – пояснює Андрій, адміністратор сайту Храму Стрітення Господнього.

Дає пояснення цьому птаху і портал «Православная жизнь»: «Двоголовий орел продовжував використовуватися членами будинку Палеологів, яким вдалося втекти в Італію. Саме цей, палеологовський, варіант двоголового орла і прийшов до Москви разом з нареченою Великого Князя Івана III - Софією Палеологинею, племінницею останнього візантійського василевса Костянтина XI, і з часом став російським гербом… Тому двоголові орли в якості церковного, а не державного символу влади з'являються у нас не з Петербурга і Москви, а з Константинополя і Афона. Тут орел залишається і зараз не тільки нагадуванням про Візантію, але саме знаком духовного панування. Зараз двоголового орла можна зустріти в якості оформлення храмів у всіх Східних Помісних Церквах… Двоголовий орел, вирізаний на спинці крісла Київських Митрополитів, яким користувався покійний Митрополит Володимир і яким користується нинішній Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій, має на грудях щит з грецькими буквами альфою і омегою. Ці літери нагадують нам про Царя над царями, Господа Ісуса Христа, який є «... Альфа і Омега, початок і кінець, перший і останній» (Об'явл. 22: 12-13), і більше ні про кого».

І тепер найцікавіше. РПЦ заборонила молитися за Константинопольського патріарха, а потім і взагалі – заборонила своїм прихожанам молитися в храмах на Афоні, оскільки «Афон є канонічною територією Константинопольського патріархату "з усіма наслідками, що випливають звідси наслідками"». Тепер, виходить, що у храмі отця Сергія Виговського, де зібрались поважні митрополити з усієї Вінниччини, висить не тільки символ, який схожий на російський герб, але і по факту – заборонений канонічний символ забороненого Кирилом патріархату.

За ініціативою Москви РПЦ і Константинополь розірвали церковні стосунки, а що робити і як пояснювати прихожанам у Вінниці двоголових орлів – не повідомили.

Проте, певні вінницькі священники знайдуть ще з десяток відповідей, чому орли доречні і потрібні. Наприклад, масони також мають такий символ, як двоголовий орел:

Антон Булгаков

21 січня, 2019