До кінця року на Вінниччині планують створити 20 нових опорних шкіл. Коровій вказав на пріоритети в галузі

Новини Вінниці / До кінця року на Вінниччині планують створити 20 нових опорних шкіл. Коровій вказав на пріоритети в галузі

На сьогодні у Вінницькій області вже діє 13 опорних шкіл. До кінця 2018 року таких навчальних закладів на Вінниччні планують створити ще 20. Про це під час наради, яку провів голова облдержадміністрації Валерій Коровій із головами РДА та лідерами ОТГ, повідомив в.о. директора департаменту освіти і науки ОДА Володимир Буняк.

На сьогодні у Вінницькій області вже діє 13 опорних шкіл. До кінця 2018 року таких навчальних закладів на Вінниччні планують створити ще 20. Про це під час наради, яку провів голова облдержадміністрації Валерій Коровій із головами РДА та лідерами ОТГ, повідомив директор департаменту освіти і науки ОДА Володимир Буняк.

«Ми чудово розуміємо, що коли вчитель викладає 3-4,  а  той 5 предметів, він не може дати якісної освіти дитині. Тому держава бачить вирішенням даного питання через стврення оперних шкіл. Ініціатива і закон прийнято не лише на папері, а й підтримано фінансово. У нас є план, згідно якого до кінця року маємо створити 20 опорних шкіл», - зазначив Володимир Буняк.

На сьогодні на Вінниччині є райони-лідери, у яких дві-три опорні школи, а є аутсайдери, у яких навіть не планують найближчим часом створювати навчальні заклади нового зразка. Серед них Калинівський, Жмеринський, Могилів-Подільський та інші. Керівникам останніх голова облдержадміністрації Валерій Коровій пояснив, що їх зволікання може призвести до того, що школи залишаться без фінансування на ремонти.

«Чому в Калинівському районі немає жодної опорної школи? Чому ми повинні просити керівників їх створювати. Діти у закладах з більш фаховим викладанням предметів краще починають здавати ЗНО та отримають якісні знання. Тим більше, що інші школи по селах ніхто не закриває. Створюються філії, таких у нах вже більше двох десятків.

Які ще потрібні приклади, щоб стимулювати створювати опорних шкіл? Головне завдання - якісні знання, а вчителі і опорні школи - це інструмент. В нас виходить навпаки, дитина - це інструмент, щоб утримувати школу і виплачувати зарплату вчителям. З наступного року кошти на капітальні видатки, тобто на  розвиток та ремонти, будуть виділятися виключно на опорні школи. Будувати нові школи на 20 дітей ніхто не буде», - зазначив Валерій Коровій.

Раніше NaПарижі повідомляв, що Вінниччина отримала майже 46 мільйонів з держбюджету на створення освітнього простору нової початкової школи.