Для чого збирають кошти «на чай» вінницькі баристи? П’ятірка найоригінальніших «забаганок» кавоварів

Новини Вінниці / Для чого збирають кошти «на чай» вінницькі баристи? П’ятірка найоригінальніших «забаганок» кавоварів

Майже в кожній вінницькій кав’ярні можна побачити скриньку для благодійних пожертв клієнтів. Аби натякнути відвідувачам про те, що варто залишити гроші «на чай» за ароматний напій, посмішку чи чудове обслуговування, баристи намагаються заінтригувати. Звісно, інколи на скляній банці написано, що колектив збирає «на море» чи «на Карпати», але інколи вінничанам м’яко пропонують більш оригінальні «бажання» персоналу.

Майже в кожній вінницькій кав’ярні можна побачити скриньку для благодійних пожертв клієнтів. Аби натякнути відвідувачам про те, що варто залишити гроші «на чай» за ароматний напій, посмішку чи чудове обслуговування, баристи намагаються заінтригувати. Звісно, інколи на скляній банці написано, що колектив збирає «на море» чи «на Карпати», але інколи вінничанам м’яко пропонують більш оригінальні «бажання» персоналу.   

«Смак кави залежить від багатьох складових» - саме так говорить кожен поціновувач цього напою. І головним сегментом майстерності приготування є бариста  – людина, яка варить каву. Чи не так?  Кавоваріння – цілий світоч мистецтва, яким оволодіти здатен далеко не кожен.

Тож, у цьому матеріалі підібрано ТОП-5 найоригінальніших бариста Вінниці. Розпочинає наш ТОП бариста Ростислав, який зустрічає своїх гостей усміхненим обличчям у кав`ярні Zharcoff.

Здивувало те, що кошти «на чай» збираються персоналом для кав`ярні.  Бариста запевнив, що кожен майстер царини напоїв у цьому місці закоханий в свою роботу «по вуха».  І для того, аби популяризувати особливості кавоваріння, у закладі хочуть придбати професійну відеокамеру.

 «В нас працює бариста Коля, і він багато років займається аматорською фотографією та відеозйомкою. Робить він це вже класно, але зараз немає необхідної техніки, аби це сприяло хоч якось у розвитку кав`ярні. Варити каву - для нас мистецтво, яке не набридає…», - розповідає Ростислав.

Тож, в середньому «на професійну відеокамеру» вінничани, які переважно відвідують заклад по обіді, не шкодують залишати близько 200 гривень в день.

Другим у нашому ТОП бариста можна назвати Всеволода, який здатен ввести в епатаж не лише бездоганним смаком кави TURMAN.

Всеволод також збирає «на чай» не лише собі.

«В мене дома 6 котів, і всі вони хочуть їсти кожного дня, та ще й по три рази», - ось так коротко і ясно прокоментував бариста свій «чайовий» дохід. Але додав, що зимою він змінює надпис на наступний:  «ДОПОМОГА ПО ОПЛАТІ ЗА КОМУНАЛЬНІ».

Відвідувачі запитують : «Це для кав`ярні чи для Вас особисто?»,  на що «майстер», який - по секрету - ще в пошуках своєї Маргарити, відповідає : «В мене дома 6 котів…».

Що ж, йдемо далі. Третю позицію в ТОПі обімає бариста Таня з ка`вярні «Філіжанка». Особливість цієї дівчини в тому, що, відразу після вітання,  сама уточнює улюблений напій гостей і завжди, як кажуть в народі, він «в десяточку». Сама ж бариста додає, що варити каву - це не просто справа, а її доля.

На питання «що ж це за свято душі?», «каводіва» завжди віджартовується, вказуючи на сусідній алкогольний відділ, що, в свою чергу, піднімає настрій покупців та робить напої ще смачнішими. В середньому її денний дохід «на чай» становить 150 гривень, але бариста, в секретному діалозі, зізналася, що трапляються клієнти, які, за смачне експрессо, не шкодують залишити і 1500 гривень. Ці кошти Тетянка з радістю витрачає на відпочинок з коханим чоловіком.

Четверте місце посідають баристи Ольги з кав`ярні «Франсуа»,  які «на чай» натякають нестандартною фразою.

Під час діалогу вони поділилися гіркою втратою попередньої банки, яку розшукували всім колективом, але так і не знайшли. Після двотижневого розслідування виявилось, що привласнив скарбничку покупець, якого в подальшому ніколи не бачили. Ця історія змусила змінити внутрішню  політику закладу «на чай».

Середній дохід такої скриньки становить 100 гривень в день. Але персонал зазначає, що попередній маркетинговий хід з надписом «НА СВАДЬБУ! СРОЧНО!» був набагато вдалішим, і міг збагачувати працівників кав`ярні на 500 гривень і більше.

Завершує наш ТОП п`ятою позицією найпопулярніша кав`ярня серед молоді Вінниці AROMA KAVA. Окрім знайомого запаху, який розноситься вулицями, гостей зустрічає шанувальниця кави Марія.

Дівчина лаконічно пояснює, що, особисто для неї, мистецтво всюди… Цитуючи Aromaдіву Марію, «література та кава нероздільні речі». Тож, на даний момент, бариста в очікуванні того дня, коли бюджет «на чай» дозволить їй зробити татуювання у вигляді портрета Володимира Маяковського. Але, сьогодні, денний дохід від скриньки становить лише 100 гривень. 

На завершення хочеться додати, що особливі люди скрізь, головне вчасно відчути та знайти особливу, а ще краще свою людину.

Софія Копач

18 червня, 2019