Дещо про домашнє насильство на Вінниччині й нові важелі впливу на сімейних дебоширів

Новини Вінниці / Дещо про домашнє насильство на Вінниччині й нові важелі впливу на сімейних дебоширів

Про масштаби насильства в родинах у нашому краї красномовно свідчать цифри. Їх нещодавно оприлюднила поліція на прес-конференції на цю болючу тему. Так от, протягом минулого року до правоохоронців Вінниччини надійшло понад 8,3 тисячі заяв й повідомлень, які пов'язані з насильством у родинах.

Про масштаби насильства в родинах у нашому краї красномовно свідчать цифри. Їх нещодавно оприлюднила поліція на прес-конференції на цю болючу тему. Так от, протягом минулого року до правоохоронців Вінниччини надійшло понад 8,3 тисячі заяв й повідомлень, які пов'язані з насильством у родинах. У більшості випадків – майже 7,7 тисяч – по допомогу зверталися жінки, а 18 разів – безпосередньо діти.

Це офіційні цифри, тож можна припустити, що реально ж фактів насильства у родинах принаймні більше, оскільки постраждалі не завжди йдуть у поліцію.
Унаслідок сумних інцидентів у родинах за рік порушено 88 кримінальних проваджень, потерпілими в яких є 2 дитини, 67 жінок. А також – 15 представників сильної статі.

«Серед основних причин агресії є алкогольна чи наркотична залежність, безробіття, соціально-побутова невлаштованість, соціальні, психологічні розлади, низька самооцінка осіб, які вчиняють насильство», – зауважили у поліції.

До речі, віднедавна щодо сімейних насильників й дебоширів можуть застосовуватися, так би мовити нові важелі впливу – завдяки законодавчим нововведеннях, які набули чинності 11 січня 2019 року.

«Відтепер за вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства правопорушнику може бути заборонено перебувати у місці спільного проживання з постраждалою особою, наближатися на визначену відстань до місця, де вона працює, перебуває на навчанні, лікуванні тощо, листуватися, телефонувати, спілкуватися через третіх осіб;  спілкуватися з дитиною, якщо насилля вчинене відносно неї або у її присутності. У разі невиконання обмежувальних заходів, передбачено обмеження волі на строк до двох років», – зазначили у відділі комунікації поліції Вінниччини.

Як повідомляв NaПарижі, на Вінниччині вітчим вбив однорічного хлопчика. Мати все бачила, однак допомоги сину не надала.
 

Юрій Ярмощук

23 січня, 2019