Держава знову не вгодила. Колишні міліціонери Вінниччини продовжують протести

Новини Вінниці / Держава знову не вгодила. Колишні міліціонери Вінниччини продовжують протести

У лютому уряд схвалив рішення про підвищення пенсій силовикам, в тому числі і колишнім міліціонерам. Більші виплати пенсіонери ОВС вже почали отримувати. Водночас сума за попередній період перерахованих пенсій держава обіцяє виплачувати частинами протягом 2019-2020 років. Однак такі умови екс-правоохоронців не влаштовують, вони вимагають отримати свої кошти всі і зараз. Тому сьогодні вийшли на протест аби поспілкуватися із керівництвом обласного управління Пенсійного фонду та державної виконавчої служби.

У лютому уряд схвалив рішення про підвищення пенсій силовикам, в тому числі і колишнім міліціонерам. Більші виплати пенсіонери ОВС вже почали отримувати. Водночас суму перерахованих пенсій за попередній період держава обіцяє виплачувати частинами протягом 2019-2020 років. Однак такі умови екс-правоохоронців не влаштовують. Вони вимагають "свої" кошти всі і відразу. Тому сьогодні, 17 травня, вийшли на "протест", аби поспілкуватися із керівництвом обласного управління Пенсійного фонду та державної виконавчої служби. Від  посадовців майже сотня пенсіонерів вимагала пояснень, чому не виконуються рішення судів про перерахунок пенсійних виплат відповідно до грошового забезпечення поліції і чому ДВС не робить свою роботу.

«Ми хочемо виконання судових рішень , які не виконуються. Майже 500 чоловік сьогодні мають на руках рішення суддів про перерахунок пенсій  з 1.01.2016 року. Але Пенсійний фонд почав їх виконувати частково. Тобто перерахували пенсії з першого січня 2018 року. А за 2016-2017 року надали документ у виконавчу службу, який говорить про реструктуризацію боргу. Постанова уряду не має права відміняти рішення суду. Ми вимагаємо, щоб вони негайно виконали рішення судів в повному об’ємі», - розповів учасник пікету, колишній міліціонер з Літина Станіслав Чернявський.

Колишні міліціонери запевняють - їх спеціально затягують в судовий процес, аби не виплачувати кошти.

«Виконавча служба звертається до суду,  щоб той сказав відтермінування виплати на два роки. Це  виконання рішення чи ні?.. Суд каже, що це не виконання. Пенсійний фонд подає апеляцію уже на дане рішення. Нам відверто  говорять, що коштів у держави, аби виплачувати одразу перераховані пенсії, немає, а відмовити не мають права, тому справи затягуватимуть у судах», - зазначив Станіслав Чернявський.

Аби протестувальники не перегрілися на сонці, а діалог був конструктивний, їх запросили до актового залу адмінбудівлі «Книжка». Там начальник управління державної виконавчої служби у Вінницькій області Олександр Чорнобай пояснив мітингуючим, що вони діють виключно у межах закону, і колишні міліціонери, як ніхто, мали б це розуміти.

«В нас є 216 судових рішень по яких відкрито 216 виконавчих проваджень, де боржниками є Пенсійний фонд щодо зобов’язання нарахувати та виплатити пенсії. По більшій частині проваджень вже є постанови про притягнення боржника до відповідальності, в даному випадку це Пенсійний фонд. Тобто відомство вже має сплатити штрафи по кожному виконавчому провадженні 5100 гривень. По закону ми маємо ще надати один термін - 10 робочих днів для виконання рішення. Якщо вимога державного виконавця не буде виконана, то виноситься штраф у подвійному розмірі, тобто 10 тисяч 200 грн. Після чого державний виконавиць має право повідомити в правоохоронні органи про можливістіь порушення кримінального провадження. По закону наші функцій  на цьому закінчуються, інших ричагів впливу в нас немає», - зазначив О. Чорнобай.

Колишні міліціонери запевняють, що від свого відступатися не будуть, тому через місяць знову прийдуть до «Книжки», аби взнати на якому етапі їх справи.