Депутати Вінницької облради просять Зеленського провести «земельний референдум» (ФОТО)

Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради просять Зеленського провести «земельний референдум» (ФОТО)

Із «земельного» питання розпочали сьогодні чергову сесію депутати Вінницької обласної ради: першим питанням розглянули звернення до президента, парламенту та уряду щодо можливого зняття мораторію на запровадження обігу земель сільгосппризначення.

Із «земельного» питання розпочали сьогодні, 26 вересня, чергову сесію депутати Вінницької обласної ради: першим питанням розглянули звернення до президента, парламенту та уряду щодо можливого зняття мораторію на запровадження обігу земель сільгосппризначення.

Представляв проект звернення депутат від «Батьківщини» Сергій Лановик. Рішення про відкриття ринку землі у час, коли країна знаходиться у стані війни, він назвав «дивним і незрозумілим».  

«Україна не готова сьогодні до того ринку землі, який пропонується. А законопроект уже зареєстрований. Перше, що ним пропонується – продаж землі громадянам України. Це нормально. Друге: продаж землі юридичним особам, зареєстрованим в Україні. Третє: територіальним громадам і державі. По другому – щодо юридичних осіб – у всіх виникає підозра і нерозуміння. На форумі у Києві глава Кабміну чітко заявив: юридичні особи з іноземним капіталом будуть мати право на рівні з усіма купувати землю. Я не думаю, що потрібно нам всім пояснювати, що це може означати», - сказав С.Лановик.

Його колега по фракції учасник АТО Василь Сколотяний зауважив, що учасники бойових дій також проти ринку землі у такому вигляді, як пропонується:

«Сьогодні це не на часі, ми не можемо цього допустити. Принаймні, якщо продавати землю, то тільки – державі».

Як завжди у «поетичному» тоні виступила проти вільного обігу землі  депутатка від Радикальної партії Олега Ляшка Жанна Дмитренко. Вона цитувала Стельмаха та Кобилянську, згадала й Кайдашенків, які «билися за землю». Більш «прозаїчним» був позафракційний Володимир Барцьось. Але він теж підтримав запропоноване звернення.

«Спроба сьогодні ввести ринок землі без обмежень, без відповідної законодавчої бази викличе не тільки спротив всього українського суспільства, а буде мати взагалі непередбачувані наслідки. Логіка, яка сьогодні через ЗМІ впроваджується, що земля – це просто товар – це логіка в інтересах людей, які мають більше грошей», - зазначив В.Барцьось.  

У самому ж листі до керівництва країни депутати Вінницької обласної ради закликають:

– розпочати широке, публічне, суспільне обговорення покрокового запровадження прозорого й цивілізованого обігу земель в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь;

– ініціювати проведення всеукраїнського референдуму щодо заборони іноземним фізичним та юридичним особам прямо, або опосередковано набувати у власність Українські землі сільськогосподарського призначення.

«Ми глибоко переконані, що земля має бути ресурсом розвитку саме українського народу, а не об’єктом наживи для іноземних спекулянтів та олігархів, в тому числі росіян та кремлівської кліки, представники якої вже давно обзавелися паспортами країн ЄС, Великої Британії та США!», - пишуть депутати у своєму зверненні.

За цей текст проголосувало 63 депутати із різних фракцій. Прикметно, що ніхто в сесійній залі так і не виступив на підтримку ринку землі - чи то не погоджуються з курсом нового керівництва держави, чи просто не вважали за потрібне брати слово…

Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради просять Зеленського провести «земельний референдум» (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради просять Зеленського провести «земельний референдум» (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради просять Зеленського провести «земельний референдум» (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради просять Зеленського провести «земельний референдум» (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради просять Зеленського провести «земельний референдум» (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради просять Зеленського провести «земельний референдум» (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради просять Зеленського провести «земельний референдум» (ФОТО)