Депутати 1,5 години затверджували порядок денний сесії Вінницької облради. Не поділили "тітушок"(ФОТО)

Новини Вінниці / Депутати 1,5 години затверджували порядок денний сесії Вінницької облради. Не поділили "тітушок"(ФОТО)

Сьогодні під час чергової 30 сесії обласної ради окремі депутати хотіли усамітнитися, точніше зробити пленарне засідання закритим. Причина, вінницькі обранці злякалися "тітушок". Щоправда, різні фракції різних....Тож по порядку...

Сьогодні під час чергової 30 сесії обласної ради окремі депутати хотіли усамітнитися, точніше зробити пленарне засідання закритим. Причина у тому, що вінницькі обранці злякалися "тітушок". Щоправда, різні фракції різних. Тож, про все по порядку...

Першим про молодиків заговорив депутат від "Свободи" Андрій Вигонюк. Під час затвердження порядку денного сесії голова регламентної комісії біля мікрофону заявив, що його бентежить "тема безпеки дептутатів". Зокрема він продемонструва фото, на яких кілька десятків молодиків заходили до приміщення облради. Більше того, за його словами до будівлі вони намагалися пронести зброю. Нібито Андрій сам її бачив, хоча на світлини з предметами не надав. Але ж сам бачив...

"На посту у них була вилучена зброя (колючі, ріжучі предмети), депутам її показували. Без відома керівництва організувати групу таких людей не можливо. Де нас будуть бити? У сесійній залі, на виході, автомобілі будуть палити, як рік тому? Що взагалі відбувається? Чому влиця Артинова встелена тітушками?", -  зазначив  у виступі Андій Вигонюк.

Аби депутати під час роботи були у безпеці депутат від Опозиційного блоку Юрій Яремчук запропонував зробити засідання сесії закритим. Голова ради А. Олійник вимушений був поставити це питання на голосування. Мабуть, тех через небезпеку, про яку так красномовно розповідав А. Вигонюк. 

"Анатолій Дмитрович, Вас хочуть підставти і пвторити події 6 грудня. Мені цікаво, хто всі ті людина на вул. Артинова. Ми можемо використати закон про безпеку депутатів і провести засідання у закритому режимі. І це буде правильно", - зауважив Юрій Яремчук.

Натомість колишній заступник Анатолія Олійника - Людмила Щербаківська від "Батьківщини" ввела нове поняття, як "пільги тітушок". Щоправда, до якого різновиду соціальних послуг воно відносяться, депутатка не уточнила.

 

"Ви повторюєте долю партії регіонів, які користувалися пільгами тітушок. Ви зараз так само ними користуєтеся. Тому вивідіть людей, які тітушки", - зазначила Людмила Щербаківська .

Втім, на балконі, прио який сперечалися депутати, у той час знаходилося понад 108 громадян з різних "громадських організацій". Окрім тих, кого "боялися" А. Вигонюк і Л. Щербаківська, були інші - чиновники, питання про яких мали піднімати на сесії, "активні пенсіонери" П. Гандурського, представники "Правого сектору", який підтримував "Свободу", тощо. Інакше кажучі, справжній мікс.  

Голова ради А. Олійник вимушений був поставити питання про проведення "закритої" сесії на голосування. Мабуть, тех через небезпеку, про яку так красномовно розповідав А. Вигонюк. Однак його підтримали лише 14 колег. Чомусь інших тема не зацікавила. Повторно депутати про безпеку не згадували. Засідання залишили відкритим. 

Але з того, все лише почалося. У залі почався справжній хаос та дискусія. Опозиційні до влади депутати вимагали повернути порядок денний сесії, затверджений на президії, а не той, який роздали зранку у день пленарного засідання.

Депутати від "Батьківщин" та "Свободи" намагалися заблокувати роботу сесії. Вони гуртом підійшли до президії та почали сперечатися з головою. Діспут був емоційним і Анатолій Олійник зробив 15-хвилинну перерву. Зазвичай, цей час використовується для домовленностей. 

Через 15 хвилин засідання було продовжено, депутати ухвалили порядок сесії. На це їм знадобилося більше півтори годинни. Оперативно. Нагадаємо, сьогодні обранці мають розглянути понад 70 питань.

Варто зазначити, на балконі та у сесійній залі дійсно було чимало представників громадськості, в тому числі і знаних у Вінниці активістів, які постійно влаштовують мітинги у місті. Вони намагаються бути у вирії місцевого життя, тому часто протетсують. Щодо більшості депутатів, то вони звикли до "галасного" балкону.  

4