Депутатський цугцванг: у Вінницькій облраді погодилися на «переформатування». Чи переможуть «опозиціонери»?

Новини Вінниці / Депутатський цугцванг: у Вінницькій облраді погодилися на «переформатування». Чи переможуть «опозиціонери»?

У депутатському корпусі Вінницької облради через її «строкатість» інколи лише через домовленості можна прийняти важливі для регіону рішення. Так, засідання Вінницької облради 19 липня перебувало у кроці від зриву. Щоб вмовити «хронічних опозиціонерів» голосувати, голова облради Анатолій Олійник погодився «з понеділка» проводити консультації для замін керівників постійних комісій. Склалося враження, що вінницькі очільники набираються досвіду у провідних політиків Європи, які роками проводять «консультації», але цим стабілізують ситуацію у конкретний час.

У депутатському корпусі Вінницької облради через її «строкатість» інколи лише через домовленості можна прийняти важливі для регіону рішення. Так, засідання cесії 19 липня перебувало у кроці від зриву. Щоб вмовити «хронічних опозиціонерів» голосувати, голова облради Анатолій Олійник погодився «з понеділка» проводити консультації для замін керівників постійних комісій. Склалося враження, що вінницькі очільники набираються досвіду у провідних політиків Європи, які роками проводять «консультації», але цим стабілізують ситуацію у конкретний час.

Через те, що частина депутатів, які складають сталу «голосуючу» більшість, а також фракція «Оппоблоку» у повному складі, були відсутні, а голосів тих обранців, які перебували у залі, замало для прийняття рішень, позачергова сесія могла бути достроково закрита. Байдуже, що «на кону» стояли «бюджетні» питання по виділенню коштів на лікарні та заклади соціального спрямування.

При дефіциті депутатів від більшості «золотий голос» потрапляє до рук фракцій «Батьківщини», «Свободи» та «Укропу», які зазвичай злагоджено протестують або не голосують.

Дочекавшись влучного моменту, депутати від цих політсил вийшли до трибуни, щоб оголосити спільну заяву. Кілька днів тому головного «свободівця» Вінниччини Олексія Фурмана «звільняли» за прогули: комісія облради з питань регулювання комунальної власності та приватизації запропонувала замінити депутата на більш дисциплінованого.

Звісно, що це у трьох фракціях розцінили як особисту образу, оскільки вже півроку намагалися змістити саме голову комісії Олександра Масленнікова, колишнього «батьківщинівця», а нині позафракційного. Пропозицію «виключити» О. Фурмана депутати вирішили використати для чергового демаршу. Вони вийшли до трибуни, щоб зробити спільну заяву.   

Озвучила її неофіційна лідерка цих фракцій Людмила Щербаківська з «Батьківщини». Вона зазначила, що у «зв’язку з тим, що є тиск на профільний департамент, а він (Масленніков - ред.) є позафракційним», то треба змістити колишнього однопартійця з посади.

Аргументи О. Масленнікова щодо того, що Фурман був присутнім лише на 31 з 54 засіданням комісії, заявники чути не хотіли. Натомість сам головний «свободівець» вказав, що запізнився на своє «звільнення» на 3 хвилини, а комісія збиралася у палаті хворого колеги по дипкорпусу. На свій «захист» він додав, що часто змінюються місце та час зібрання колег.

«Просимо залучення правоохоронних органів до вивчення усіх рішень комісії», - заявила Л. Щербаківська, на думку якої вони приймалися непрозоро, з порушеннями та на користь певних особ.

Пропозиція винести на голосування рішення про зняття Масленнікова не пройшла. Як пояснив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, через строкатість облради у нього «немає шансів». Він запропонував провести додаткові консультації, щоб досягти консолідованого рішення.

«Давайте зберемо лідерів фракцій. Можливо, через 2,5 роки роботи потрібна ротація», - вказав Валерій Вікторович.  

Коли вчергове, не вистачило голосів, аби прийняти перше «бюджетне» рішення, депутат від «Батьківщини» Владислав Рой запропонував зробити перерву. Всім було зрозуміло, що «опозиційні» фракції хочуть кулуарних домовленостей. У такий спосіб через перерву та «діалог у кабінеті» А. Олійника неодноразово вдалося «розблокувати» ситуацію.

Про що казали сторони за зачиненими дверима, неважко здогадатися. Зазвичай, власники «золотого голосу» вимагають певних преференцій. Після завершення перерви голова облради Анатолій Олійник зазначив, що «з понеділка почнеться дискусія», а голова ОДА Валерій Коровій вказав, що варто створити «спільну робочу групу».

«Ми приречені на пошук рішень, можливо потрібна реструктуризація», - пояснив він, розуміючи під терміном повне переформатування облради зі зміною комісій та їхніх очільників.

Дещо ображеним виглядав лише позафракційний депутат Олександр Масленніков, який стабільно підтримував більшість, а у даному випадку вважав себе зрадженим. Але загальний результат було досягнуто. Хоча і з проблемами, але за більшу частину рішень депутатський корпус проголосував. Загалом сесія пройшла результативно.

Що ж далі?.. У «нормандському форматі» питання з агресією Росії вирішують чотири роки. Стільки ж збирається трьохстороння контактна група у Мінську. Дипломати та інші представники висловлюють свою думку, дискутують, але казати про рух можна лише відносно. Саме тому складно виключати, що «консультації» про «переформатування» - навіть не воно саме - завершаться у найближчі місяці.

Майже під кінець сесії Людмила Щербаківська заявила, що «ми прийдемо скоро до влади і будемо голосувати», а поки можна бойкотувати. Як відомо, очільниця обласної «Батьківщини» чудово грає в шахи. Інколи в цій грі будь-який наступний крок лише погіршує становище.

Мабуть, про це знають і менш досвідчені шахісти. Чого варті домовленості з певними фракціями, депутатському корпусу давно відомо, як і про постійно зростаючі «бажання» деяких колег. То чи гратимуть вони за чужими правилами, чи оберуть власні?...  Засапаємося поп-корном і чекаємо на тривалі консультації.   

Нагадаємо, все ж таки депутати облради розділили 93 мільйони. Кому і скільки дісталося?