Депутатку Вінницької міськради порівняли з роботом Софією

Новини Вінниці / Депутатку Вінницької міськради порівняли з роботом Софією

Доволі невтішні результати опитування українців не дозволили вінничанці Ганні Давиденко потрапити у ТОП-10 фіналістів проекту «Нові лідери» телеканалу ICTV. Земляки різними за змістом жартами відреагували на результат єдиної з тих, хто дійшов до цієї стадії відбору. Її навіть порівняли з роботом Софією.

Доволі невтішні результати опитування українців не дозволили вінничанці Ганні Давиденко потрапити у ТОП-10 фіналістів проекту «Нові лідери» телеканалу ICTV. Земляки різними за змістом жартами відреагували на результат єдиної з тих, хто дійшов до цієї стадії відбору. Її навіть порівняли з роботом Софією.

Хоча від початку проект багато критикували, але десяток вінничан спробували власні сили по збору підтримки за свої кандидатури. По місту навіть ходили чутки, що без примусу при голосуванні не обійшлося, а «адмінресурс» використовували всі, хто міг. Але змагання у ресурсах у минулому.

В ефірі 11 жовтня Ганна Давиденко намагалася вразити ведучого Сергія Притулу своїми регаліями, науковими ступенями та харизмою, а також партійними гаслами та ідеєю збільшення частки жінок у владі. Оскільки з такими лозунгами виступали ще коли Притула навчався в університеті, його пропозиція пані Ганни не вразила. Зрештою вінничанку підтримало лише 24% українців.

Коли стало відомо, що доктор педнаук, професор, директор Вінницького інституту університету «Україна», депутат Вінницької міськради від «Батьківщини» і засновниця Всеукраїнської ГО «Українська жіноча демократична мережа» не потрапляє у «десятку» фіналістів, у Facebook прихильники Ганни Давиденко все списали саме на «неналежне» та «дискримінаційне» ставлення до неї Притули.

 

Варто додати, що до фіналу не потрапили учасники, які пропонували насправді нові ідеї та отримали більшу підтримку. Блогер Юрій Пархомчук, приміром, намагався заступитися за телеведучого.

Виступ на ICTV не затьмарив допис у соцмережі головного редактора видання «Власно» Ольги Малиновської, яка звернула увагу на схожість робота Софії і Ганни Давиденко – за зовнішністю та розумовими ознаками.  

У україномовній редакції Вікіпедії вказується, що «Софія» — це людиноподібний робот у вигляді жінки, що був розроблений гонконгською компанією Hanson Robotics і отримав досить високу популярність у медіа за рахунок антропоморфності. За основу зовнішності робота було взято акторку Одрі Гепберн. Також популярність робота пояснюють спектром мімічних реакцій із 60 емоцій та неоднозначними висловлюваннями під час публічних дискусій.

Західні експерти заперечують, що робота можна назвати штучним інтелектом. За словами керівника лабораторії штучного інтелекту компанії Facebook, робот Софія — це чат-бот, який за допомогою технології розпізнавання мови Google визначає питання за ключовими словами і підбирає найбільш слушну відповідь із визначеної бази. Фактично, Софія відповідає так, як очікує людина.

Тобто схожий на акторку робот підбирає відповіді з переліку та відповідно до ситуації реагує, копіюючи людину. Не видумує власне, а позичає…

Наприкінці вересня вінницький активіст Денис Котов написав у Facebook, що депутатка вдруге «намагалася вкрасти» результати роботи зоозахисників. Краще сказати, «позичити». Активіст вважає, що використовувати чужі ідеї перед виборами є привабливим для політика.

В принципі, у «Батьківщині» не вперше «позичають» ідеї, навіть на найвищому рівні. Тому, мабуть, порівнювання з роботом не безпідставне.   

  

Олег Верлан

13 жовтня, 2018