Де жив у Шершнях Леонтович вивчатиме спеціальна робоча група, створена очільником області

Новини Вінниці / Де жив у Шершнях Леонтович вивчатиме спеціальна робоча група, створена очільником області

Останнім часом в українському медіа просторі тема Леонтовича набирає обертів. Її обговорюють місцеві, центральні , навіть закордонні ЗМІ, блогери, культурні та громадські діячі. І справа не в відзначенні 140 річчя від Дня народження "українського Баха", хоча заради справедливості варто сказати, що Вінниччина знаменну дату знаменитого земляка відзначила достойно. Мова йде про хвилю благодійних флешмобів, акцій та естафет, яка триває з весни 2017-го і спрямована на порятунок, а точніше відновлення будинку в селі Шершнях Тиврівського району, де начебто пройшло дитинство композитора Миколи Леонтовича.

Останнім часом в українському медіапросторі тема Леонтовича набирає обертів. Її обговорюють місцеві, центральні, навіть закордонні ЗМІ, блогери, культурні та громадські діячі. І справа не в відзначенні 140-річчя від дня народження "українського Баха", хоча заради справедливості варто сказати, що Вінниччина знаменну дату знаменитого земляка відзначила достойно. Мова йде про хвилю благодійних флешмобів, акцій та естафет, яка триває з весни 2017-го, і спрямована на порятунок, а точніше відновлення будинку в селі Шершні Тиврівського району, де начебто пройшло дитинство композитора Миколи Леонтовича.

Однак чи жив у цій хаті Микола Леонтович, сказати ніхто не береться. Документального підтвердження цьому немає. А от сумнівів, що він ріс у цьому селі немає.

Завідувач сектору охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв облдержадміністрації Михайло Потупчик каже, що будинок в Шершнях, навколо якого останнім часом так багато галасу, був взятий на облік, як пам'ятка архітектури, рішенням Вінницької обласної ради 1997 році. Це було зроблено до якогось чергового ювілею Леонтовича. Однак були порушені бюрократичні правила та не оформлена належним чином документація. Відтак на сьогодні хата, яка знаходиться у дуже занедбаному стані, не числиться в Державному реєстрі нерухомих пам'яток України.

"Без облікової документації: паспорта пам’ятки, облікової картки, історичної довідки, акту технічного стану занесення до реєстру не можливе. Тому роботу почали з нуля. Стали вивчати питання щодо будинку у Шершнях, виявилося, що жодних архівних даних чи інших документальних немає. Є великі сумніви, що це дійсно той будинок, в якому проживав священик Леонтович із сім'єю. Зазвичай, будинки священиків були біля церкви або на території храму. Цей же знаходиться досить далеко від церкви, яка, до речі, збереглася. Водночас є свідчення українського історика Юхима Сіцінського в його фундаментальній праці "Церкви і приходи Подільської єпархії", що священицький будинок згорів в 1898 році", - каже Михайло Потупчик.

За його словами, у будину, який зберігся до наших часів, ймовірніше за все, була церковно-приходська школа, яка  збудована в 1867 році. Адже це видовжена хата, яка не схожа на житло того часу.

"Зрозуміло, що хата мала відношення до Леонтовича, адже батько там викладав, і сам композитор ходив до неї в дитячі роки. Але це не той будинок, де він жив", - каже Михайло Потупчик.

Розібратися в ситуації та не перекрутити історичні факти розпорядився голова облдержадміністрації Валерій Коровій. Для цього створено спеціальну робочу групу, яку очолив заступник голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк. До неї увійшли посадовці ОДА, краєзнавці, науковці та представники Тиврівського району.

До речі, на сьогодні на малій батьківщині Миколи Леонтовича, тобто на Вінниччині, встановлено п’ять погрудь композитору та один пам'ятник у Тульчині, який має статус національного значення.

Раніше NaПарижі повідомляв, про відновлений музей Леонтовичу і забутий благодійний вечір «гуманітарного» фонду.

Саша ГРИГОРОВСЬКА