Де вінничанам дозволено запускати безпілотні апарати? Східна частина Вінниці підпадає під заборону

Новини Вінниці / Де вінничанам дозволено запускати безпілотні апарати? Східна частина Вінниці підпадає під заборону

Безпілотник нині не є рідкістю для вінничан. Такі апарати використовують не тільки, аби знімати родинні свята, вони допомагають у під час розслідувань. Особливо, коли виникає потреба «оцінити» розмах маєтків відомих вінничан, які йдуть у політику, чи їм самим показати округ. Втім, далеко не всюди дозволено «літати». Державною авіа службою України чітко встановлено зони, де БПЛА підпадають під заборону, зокрема у Вінницькій області.  

Безпілотник нині не є рідкістю для вінничан. Такі апарати використовують не тільки, аби знімати родинні свята, вони допомагають у під час розслідувань. Особливо, коли виникає потреба «оцінити» розмах маєтків відомих вінничан, які йдуть у політику, чи їм самим показати округ. Втім, далеко не всюди дозволено «літати». Державною авіаслужбою України чітко встановлено зони, де БПЛА підпадають під заборону, зокрема у Вінницькій області.  

Ніхто з вінничан не збирається балотуватися в президенти. Принаймні, поки ніхто з політиків, які хочуть стати кандидатами, не хизувався маєтком у Вінниці. Але парламентарями себе бачать не менше двох десятків.

Можна припустити, що саме вони стануть об’єктами досліджень небайдужих вінничан з наближенням виборчої кампанії. Безпілотники дозволяють показати масштаб маєтків з повітря. Також вони можуть стати інструментом для самих кандидатів, аби зробити кадри згори і показати територію благоустрою.

Як зазначають у Державіаслужбі, питання безпечного використання безпілотних повітряних суден (БПС) недостатньо врегульовано, а чинна нормативна база ускладнює експлуатацію БПС з комерційною, спортивною метою, чи в якості хобі.

«З огляду на стрімкий розвиток ринку БПС, ми працюємо над розробкою нових правил, що безпечно інтегрують нові види повітряних суден до існуючої системи використання повітряного простору. Наразі, якщо ви маєте БПС вагою до 20 кг, польоти таких повітряних суден мають виконуватися у межах зон обмежень/резервувань повітряного простору. Для цього потрібно звернутися з листом в довільній формі за разовою заявкою до Украероцентру за 10 робочих днів за телефоном тел.: +380 44 351 59 92 (цілодобово), або [email protected]», - зазначається на сайті відомства.

Сайт пропонує карту із зонами, де використання апаратів заборонено. Це доволі великі у радіусі території на східній околиці Вінниці, які включають мікрорайони Малі Хутори, Тяжилів, Олієжир та «Військове містечко» по Шимка й Антонова. Це пов’язано із розташуванням авіазаводу. Також у червону зону потрапив район Сабарова через ГЕС.

Використовувати безпілдотники не дозволено в районі Сутисок, Калинівки, Хмільника, Бершаді, Гнівані, тощо.

 

Макс Мельник

18 січня, 2019