Де у Вінниці купити вакцину проти грипу зі знижкою? В Україні спостерігається бум щеплень і дефіцит препаратів

Новини Вінниці / Де у Вінниці купити вакцину проти грипу зі знижкою? В Україні спостерігається бум щеплень і дефіцит препаратів

Щороку майже усі владні інституції агітують людей вакцинуватися проти грипу. Схоже, що нині реклама подіяла, ще й настільки, що бажаючих чи не більше, ніж препаратів для щеплення. Через це в Україні спостерігається дефіцит вакцин.

Щороку майже усі владні інституції агітують людей вакцинуватися проти грипу. Схоже, що нині реклама подіяла, ще й настільки, що бажаючих чи не більше, ніж препаратів для щеплення. Через це в Україні спостерігається дефіцит вакцин.

Нагадаємо, аби зменшити захворюваність та перебіг недуги у зимовий період, міська влада у Вінниці ініціювала програму «Стоп грип». Вона діє кілька років. З кінця жовтня містянам пропонують звертатися до сімейних лікарів, аби купити вакцину зі 50%-ою знижкою.

До «агітації», але в середині листопада, долучилося у ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, яке розмістило відповідний реліз 19 листопада. У ньому зазначається, що «у Вінниці за останні 5 тижнів (починаючи з 40-го тижня року – початку епідсезону грипу та ГРЗ) звернулося за медичною допомогою з цього приводу близько 8 тисяч чоловік, 70% яких становлять діти. Але про епідемію говорити поки що зарано, оскільки захворюваність відносно епідемічного порогу знаходиться на рівні "мінус" 35%».

Як «висновок» у релізі пояснюють, що «саме час подумати про ефективну профілактику найбільш важкої із всіх респіраторних вірусних інфекцій – грипу. А нічого кращого, окрім, власного суперімунітету (а цим може похвалитися навіть не кожен сотий), за вакцинацію проти найбільш поширених та небезпечних у даному епідсезоні вірусів грипу поки що не придумали».

Більш того, у Головному управлінні запевняють, що «щеплення жителів м. Вінниця здійснюється згідно міської програми "Стоп грип", реалізація якої проводиться через мережу аптек МКП "Вінницька міська аптека", ПП "Конекс", ТОВ "Техмедсервіс ТМС".

Згідно вказаної програми, забезпечення вакциною проти грипу населення міста проводиться за пільговими (з 50% знижкою) рецептами, а дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей з інвалідністю – зі 100% відшкодуванням».

Деякі ЗМІ вже вспіли розповсюдити цю інформацію. Проте насправді, ситуація з вакцинацією виглядає дещо інакше. Журналіст NaПарижі зателефонував до ПП «Конекс», де розповіли що вакцина є, але буквально у кількох аптеках мережі. За програмою «Стоп грип» працюють лише муніципальні аптеки.

Є в наявності і вакцина проти грипу в ТОВ «Техмедсервіс ТМС» , однак за неї потрібно заплатити повну вартість, адже, як пояснили NaПарижі, там також не працюють за муніципальною програмою.

У «Вінницькій міській аптеці» повідомили , що вакцина поки що наявна, тож порадили звернутися до свого дільничного. Адже препарат вони в аптеці не продають, а лише «пробивають чек». Тобто оплачується у аптеці (50%) вартості вакцини і люди повертаються із чеком у «свій» Центр первинної медико-санітарної допомоги, де в кабінеті щеплень проводиться вакцинація. Тоді проходить спостереження за раннім післявакцинальним періодом.

Як пояснив NaПарижі директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міськради Олександр Шиш, в Україні обмаль вакцини. Цього сезону держава закупила 300 тисяч доз (минулого року – 115 тисяч), але хоча попит зріс виробники не можуть поставити більше.

Згідно офіційної інформації, минулого року по програмі «Стоп грип» було вакциновано 5385 вінничан (1,5% від усього населення міста, в т.ч. 1202 дитини). Всього по Вінницькій області проведено 7392 щеплення, зокрема 1268 у дітей). Цієї осені по програмі вдалося «взяти» і використати 4,5 тисячі доз. Завдяки рекламі їх хватило на тиждень.

«Це дуже мало для Вінниці. Українці почали більш активно вакцинуватися. Не тільки у Вінниці. Дефіцит відчутний повсюди. В бюджеті передбачені кошти на закупівлю препаратів, але все що ми змогли – це ще 500 доз. З іншого боку, фахівці очікують грип у середині грудні, а зважаючи на те, що інкубаційний період для вакцини дорівнює 4-6 тижнів, то з щепленням варто поспішати», - пояснив Олександр Володимирович.   

Принаймні агітація вже не зовсім доречна.

Олег Верлан

21 листопада, 2018