Чим здивує вінничан XVII Міжнародний фестиваль ім. Чайковського та фон Мекк (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Чим здивує вінничан XVII Міжнародний фестиваль ім. Чайковського та фон Мекк (ВІДЕО)

З 12-го по 17 травня у Вінницькій обласній філармоніїї ім. М.Д.Леонтовича проходитиме традиційний для цієї пори XVII Міжнародний фестиваль ім. П.І.Чайковського та Н.Ф. фон Мекк. Його програма, як завжди, унікальна і наповнена сюрпризами. Цього року серед учасників фестивалю вінницькі глядачі побачать непересічних особистостей - нащадків прославлених персон.

З 12-го по 17 травня у Вінницькій обласній філармоніїї ім. М.Д.Леонтовича проходитиме традиційний для цієї пори XVII Міжнародний фестиваль ім. П.І.Чайковського та Н.Ф. фон Мекк. Його програма, як завжди, унікальна і наповнена сюрпризами. Цього року серед учасників фестивалю вінницькі глядачі побачать непересічних особистостей -  нащадків прославлених персон.

Як зазначають у філармонії, фестиваль розширює географію та руйнує жанрові рамки. Традиційні вечори симфонічної та камерної музики поєднуються із сучасними музичними напрямками та свіжими тенденціями, старожили фестивальних афіш запрошують до партнерської співпраці молодих виконавців та представляють нові експериментальні проекти.

Вперше серед учасників фестивалю новий філармонійний колектив — Подільський камерний хор “Леонтович-капела” під керівництвом талановитого хормейстера Ольги Бабошиної. Концерти фестивалю проходитимуть у Вінниці та районах області під патронатом голови облдержадміністрації Валерія Коровія, голови обласної ради Анатолія Олійника, Вінницького міського голови Сергія Моргунова та за підтримки народних депутатів України, голів районних адміністрацій та районних рад.

12 травня

10:00, Жмеринка, ДМШ

Регіональний конкурс юних виконавців класичних творів «Жмеринський камертон»

До участі у конкурсі запрошуються учні ДМШ Вінницької та сусідніх областей. Молоді музиканти змагаються у двох вікових категоріях в номінаціях “Фортепіано”, “Струнно-смичкові інструменти”, “Духові інструменти”, “Вокал”.

15:00, Браїлів, Музей Чайковського

Традиційні музичні зустрічі

Колишню сімейну садибу фон Мекк відвідають прямі нащадки баронеси: праправнучка Надії Філаретівни фон Мекк — Елізабет Радсен-Тіленіус Краутхофф та прапраправнучка — Надія Віллемс, названа на честь своєї знаменитої прародички.

У музичній вітальні музею відбудеться вернісаж-концерт “Надія та пікові дами Чайковського”. Глядачі матимуть можливість побачити колекцію фотопортретів Наді Віллемс — голландської фотохудожниці, та почути музично-літературний перфоманс у виконанні музикантів з Голландії: Вікторії Панкратової (сопрано), Харрі-Імре Дяйкстра (кларнет) та Ірини Парфьонової (фортепіано).

20:00, Храм Пресвятої Діви Марії Ангельської

Музика в монастирських мурах

Відома органістка, професор Познаньської музичної академії ім. І. Падеревського Ельжбета Кароляк (Польща) є учасницею більшості важливих органних фестивалів в Європі і Сполучених Штатах, співорганізатором Міжнародного органного конкурсу ім. Фелікса Нововейского в Познані. Пані Кароляк є органісткою познанського Кафедрального Собору, веде передачі на радіо, присвячені органній музиці. Органістка записала кілька дисків, що представляють слухачам старовинних познаньських композиторів і увічнюють звучання давніх інструментів з Познані та регіону.

Незмінною ведучою органних концертів є доцент, кандидат мистецтвознавства Олена Верещагіна.

13 травня

18:30, зала філармонії

Танець ЗОРБИ

На головній сцені фестиваль відкриває Симфонічний оркестр Вінницької філармонії (художній керівник — заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков). За диригентським пультом  уже знайомий вінничанам диригент Дмітріус Злотнікас (Литва).

Вперше фестивальну географію поповнив виконавець із Греції. Концертний піаніст, відомий як “посланець музики з Греції”, художній керівник Міжнародного музичного фестивалю «Евмелія» (Греція), Діно Мастроянніс є одним із найзатребуваніших на міжнародній сцені солістів та ансамблістів сучасності.

Крім співпраці зі всесвітньо відомими колективами та виконавцями, виступів на престижних концертних майданчиках, участі в унікальних проектах, кар’єра Мастроянніса цікава особистим знайомством і дружбою з живим легендарним грецьким композитором Мікісом Теодоракісом. Його “Сиртакі” з музики до кінострічки “Грек Зобра” здобув шалену популярність та перетворився на один із символів Греції. У програмі вечора: Д. Шостакович — Концерт для фортепіано з оркестром №2 та М. Теодоракіс — Симфонієтта для флейти, фортепіано та струнних.

Вартість квитка — 120 грн.

Олеся Рудницька

16 квітня, 2019