Чим вразила Тимошенко вінничан? Лідерка «Батьківщини» більше критикувала Порошенка, ніж розповідала про свій «Новий курс»

Новини Вінниці / Чим вразила Тимошенко вінничан? Лідерка «Батьківщини» більше критикувала Порошенка, ніж розповідала про свій «Новий курс»

Як досвідчений боєць у виборчих перегонах, чудовий оратор та популіст, якому варто викладати маніпулятивні технології, Юлія Тимошенко під час кожної зустрічі з електоратом намагається спочатку дискредитувати існуючу владу, а потім запевнити, що з її обранням настане «розвинений соціалізм» з дешевими цінами, високими зарплатнями та «раєм» для малого підприємництва.

Як досвідчений боєць у виборчих перегонах, чудовий оратор та популіст, якому варто викладати маніпулятивні технології, Юлія Тимошенко під час кожної зустрічі з електоратом намагається спочатку дискредитувати існуючу владу, а потім запевнити, що з її обранням настане «розвинений соціалізм» з дешевими цінами, високими зарплатнями та «раєм» для малого підприємництва. Очільниця «Батьківщини» каже те, що хочуть почути, і обіцяє нездійснене. Оскільки будь-які цитати Юлії Володимирівни містять рекламу її «Нового курсу», популістські та далекі від істини твердження, про її візит 23 жовтня до Вінниці краще загадувати без «прямої мови» політика.

Перш за все слід нагадати, що Ю. Тимошенко не любить пояснювати, за чий кошт її лице прикрашає майже всю Україну з біг-бордів та сіті-лайтів. У Вінниці таких десятки. Але це дрібниці у порівнянні з вартістю реклами на центральних телеканалах. Навіть за приблизними підрахунками «на колінах» щодоби на рекламу майбутнього кандидата у президенти витрачаються мільйони гривень. Точніше можна підрахувати лише провівши спеціальне розслідування.

З приїздом Юлії Володимирівни у центрі Вінниці з’явилися її намети біло-синього кольору. Мабуть штабні технологи зважили на те, що цей кольоровий симбіоз свого часу допомог здолати Тимошенко «регіоналам» і відмовилися від біло-серцевої символіки.

Тепер про події безпосередньо у місті. Зранку Ю. Тимошенко з кількома експертами зустрілася з партійним активом, громадськістю, юристами та іншими запрошеними на обговорення у форматі «Конституційного форуму». Юлія Володимирівна прагне змінити Конституцію. За словами учасників події, вони не чули інших експертів, окрім Тимошенко. До речі, таку ж поведінку вона обрала під час зустрічі з аграріями.

Частина київських та місцевих «батьківщинівців» можна сказати переслідували Ю. Тимошенко всюди. Навіть на прес-конференції лідерки партії вони зайняли чи не половину місць для сидіння. На зустрічі з журналістами майбутній кандидат більше уваги приділила президенту Петру Порошенку та внутрішній політиці держави, ніж поясненню, чим конкретно її «новий курс» відрізняється від «старого» - того, з яким вона вже балотувалася.

Тема державного боргу і того, що левова частина його накопичувалася під час прем’єрства Тимошенко, мабуть, є найболючішою. Юлія Володимирівна намагалася переконливо стверджувати, що у «структурі держборгу немає запозичених» її урядом коштів. Загально відомі факти свідчать про інше. Вона наполягала на тому, що з приходом до влади зменшить ціну на газ для населення та у побуті споживачам надаватимуть лише паливо вітчизняного видобутку. Але політик не згадала про те, що тоді підприємствам доведеться сплачувати удвічі більше, ніж нині.

Оскільки Вінниччину у «Батьківщині» вважають суто аграрним регіоном, Тимошенко з сумом розповіла, що не можна тішитися мільйонними врожаями зерна, коли більшість його експортується. Зерно треба переробляти. Мабуть, політика не проінформували, що бізнес і місцева влада започаткували кілька проектів у переробній галузі, але обсяги зерна настільки великі, що від експорту не відмовишся.

Про що питали журналісти? Переважно цікавилися думкою на конкретні локальні теми. Наприклад, про земельний конфлікт у селі Агрономічному між громадою та ВНАУ. Юлія Тимошенко обіцяла посприяти у «боротьбі» з аграрним університетом на чолі з екс-нардепом Г. Калєтніком.

Були і питання іншого ґатунку. Приміром, з одного боку фракція «Батьківщина» виступає за заборону політреклами, а з іншого - «Новим курсом» Тимошенко» рясніють всі вулиці та траси за містом. Юлія Володимирівна пояснила свою «присутність» тим, що «ми не маємо бути слабші», тому рекламуємося, але коли вона прийде до влади, законопроект приймуть і рекламу заборонять.

Цікавим також може здатися і питання щодо війни на Донбасі, про яку під час виступу Тимошенко не згадувала. У політика поцікавилися, коли вона планує зустрітися з Путіним, як ключовою особою у військовому конфлікті, до чи після виборів президента? Юлія Володимирівна пояснила, що виступає за Будапештський формат переговорів (з США, Великою Британією, Китаєм, Францією та Росією), а він можливий лише після обрання головою держави. Не зрозуміло тільки, а чи згодні на такий варіант у Москві, Пекіні та інших столицях. Тобто до виборів Тимошенко зустрічатися з Путіним не стане. До речі, майже кожна її відповідь починалася з критики президента. Пояснення власної позиції займало у виступі менше 20%.

Також у Вінниці Тимошенко закликала усіх однодумців почати з 24 жовтня пікетування Адміністрації президента та облдержадміністрацій через підвищення цін на газ. Знайшовся привід для перевірки сил у вуличних акціях… Подивимося, скільки партійців та безпартійних прихильників Юлії Володимирівни вийде на протест?

Олег Верлан

23 жовтня, 2018