Чим вінничан вразив фестиваль сучасної музики. Інший погляд

Новини Вінниці / Чим вінничан вразив фестиваль сучасної музики. Інший погляд

Два дні, чотири концерти і мільйон позитивних емоцій, саме так можна описати феcтиваль «Contemporary Music days in Vinnitsa» - «Дні сучасної музики у Вінниці», який нещодавно завершився у Вінниці. Захід відбувся під патронатом Благодійного фонду сприяння розвитку талантів Поділля, Вінницької міської ради, Вінницької обласної державної адміністрації, особисто Сергія Моргунова та Валерія Коровія.

Два дні, чотири концерти і мільйон позитивних емоцій, саме так можна описати феcтиваль «Contemporary Music days in Vinnitsa» - «Дні сучасної музики у Вінниці», який нещодавно завершився у Вінниці. Захід відбувся під патронатом  Благодійного фонду сприяння розвитку талантів Поділля, Вінницької міської ради, Вінницької обласної державної адміністрації, особисто Сергія Моргунова та Валерія Коровія.

Саме завдяки такій кількості меценатів організаторам вдалося зробити концерти доступними для широкого кола поціновувачів музичного мистецтва. Зазначимо, що квиток на один концерт коштував 50 гривень, а на всі чотири -  150 гривень.  Приємно відзначити, що  фестиваль зібрав чимало вінничан.

На концерти приходили родинами, було багато дітей шкільного та дошкільного віку. Атмосфера у філармонії панувала піднесена і якась по-особливому тепла.  Тут зібрались люди, які люблять музику, розуміють її та готові до сприйняття не академічного,  а інноваційного виконання класики, фольклору, джазу.

Директор фестивалю Ірина Френкель визначила, що фестиваль – це синтез різноманітних жанрів.

«Музиканти подарували нам проникливу мить хорового мистецтва, надзвичайне поєднання джазу та фолку, гумористичний авангард та класику  ХХ століття», - зазначила вона.

Саме з акустичних експериментів розпочався перший день фестивалю. Вокальний ансамбль сучасної музики Alter Ratio запропонував вінничанам сучасну інтерпретацію давніх літургічних григоріанських хоралів.

Власне, григоріанський спів – це традиційний хоровий спів католицької церкви, обумовлений жорсткими канонами. Виконавці додали до вокалу музичні інструменти та збагатили виступ візуальним рядом.  Такий мікс  зробив церковний спів більш легким для сприйняття, залишивши основну тезу - ідею божественного створення світу.

Після акустичних експериментів на глядачів чекала інструментальна музика. Фаворитом глядацьких симпатій, безумовно,  став дует двох Максимів – Шоренкова та  Бережнюка. Вінничанам  представили проект «Нитки Шоренкова», назву якому дав винайдений та запатентований одним з музикантів інструмент.  

Нитки Шоренкова -  це така собі сучасна арфа з різнокольоровими «струнами», виготовленими зі спеціального матеріалу. Півторагодинний виступ поєднав звучання старовинних  духових народних інструментів, роялю та синтезатору. Такий фьюж  живої та цифрової музики виявився просто надзвичайним. Тож глядачі викликали дует на «біс!».

Справила незабутнє враження «Хвилина реклами». Автор проекту Сергій Пілютіков, запропонував глядачам музикальний жарт від ансамблю «нової музики» «Рикошет».  Реалізувати візуальний ряд музикантам зі столиці допомогли вінничани – учні  Вінницької дитячою школи мистецтва «Вишенька».  

Зазначу, що якщо в перший день фестивалю візуальні образи демонструвались за допомогою комп‘ютерної техніки і демонструвались на екрані, то на наступний глядачам запропонували «живу» картинку.

Зокрема, це стосується і заключного концерту фестивалю -  «Історія солдата». Створений на музику відомого композитора Ігоря Стравінського  міні-спектакль поєднав у собі інструментальну музику, декламацію та балет.

Також хочеться зазначити, що організатори пообіцяли і надалі запрошувати до нашого міста цікавих музикантів і працювати над тим,  аби «Дні сучасної музики» стали найочікуванішою подією весни у Вінниці.

Олеся Рудницька

22 березня, 2018