Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)

На Вінниччині підійшов до завершення пятиденний фестиваль Operafest Tulchyn – 2019, який проходив просто неба  на території Палацу Потоцьких. Тут протягом двох останніх днів глядачів розважали мюзикли від Схіd OPERA та вперше на Operafest Tulchyn презентували балет.

На Вінниччині завершився пятиденний фестиваль Operafest Tulchyn – 2019, який проходив просто неба  на території Палацу Потоцьких у Тульчині. Тут протягом двох останніх днів глядачів розважали мюзикли від Схіd OPERA та вперше на Operafest Tulchyn презентували балет.

Так, 8 червня стартував другий день Grand Operafest Tulchyn. Близько 18 години мистецьке дійство розпочалося єдиним в Україні показом твору «Страшний двор» Польської Королівської опери.

Як кажуть виконавці, це був перший виїзний виступ, тому що прем’єра була в грудні 2018 року та виконувалась лише кілька разів у Варшаві. Звичайно, це концертна версія, тому що спектакль виглядає інакше.

Музичний керівник і знаменитий баритон Вітольд Жолондкевіч, який виконав роль Мечника, назвав публіку Grand OperaFest фантастичною.

"Великі оплески для публіки. Нас дуже зворушило, що глядачі з такою витривалістю сиділи під дощем, тому що нам було відносно нормально, ми були під дахом", - сказав артист.

Помічник режисера зазначив, що для них цей твір є болючим, адже перший директор, який створив королівську оперу у Варшаві, та був першим режисером цього твору, помер через три тижні після прем’єри...  

На Operafest Tulchyn вперше було презентовано балет. Глядачі з захватом дивились постановку відомого твору «Собор Паризської Богоматері», яка виконувалась під музичний супровід оркестру Схіd OPERA під керівництвом диригента Дмитра Морозова.

Для харківських артистів формат openair-фестивалю - не новий. За словами диригента Дмитра Морозова, театр охоче виступає на відкритих майданчиках, адже це унікальна можливість винести високе мистецтво в широкі маси.

"Ми самі проводимо такі концерти і підтримуємо цей формат, адже це - залучення широких верств населення і людей різного віку. Вони стають причетними до високого і великому світового мистецтва", - зазначив головний диригент Cxid Opera.


9 червня відбулося феєричне закриття  Operafest Tulchyn – 2019 на якому був присутній Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, а також керівництво області.

«Нам не вистачає в житті чогось світлого й теплого. Саме такі події зближують нас і роблять нас добрішими. Для нас це важливо, – підкреслив Володимир Гройсман. – Минулого року ми прийняли рішення здійснити програму «Малі міста – великі враження». Ця програма на 50 млн. грн. дала можливість проводити подібні акції в маленьких містах. Там, де наше серце», - зазначив Володимир Гройсман. 

Він також запевнив, що такі події, як OPERAFEST TULCHYN, розвивають культурний та туристичний потенціал громад, а тому - повинні поширюватися. Саме такою є мета проекту «Малі міста — великі враження», який підтримав Уряд.

Голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій зазначив, що нинішній, третій за рахунком, оперний фестиваль у Тульчині побив багато  рекордів, проти фестивалів минулих років: він тривав цілих п’ять днів, зібрав рекордну кількість артистів – понад 700, представив глядачам 12 вистав.

Заключний день фестивалю дав можливість тисячам глядачів операфесту насолодитись легендарним балетом азербайджанського композитора Фікрета Амірова «Тисяча і одна ніч», який кілька десятиліть прикрашає найвідоміші  сцени світу. 

На завершення оpen air – фесту в мюзиклі-шоу СХІД OPERA «Вогні Бродвею» прозвучали  кращі музичні номери та яскраві уривки із найвідоміших мюзиклів світу з різних країн та різних часів: «Кабаре», «Цілуй мене, Кет», «Граф Монте-Крісто», «Кішки», «Нотр Дам де Парі», «Привид опери», «Чикаго», «Скрипаль на даху», «Авансцена» із яскравими спецефектами і приголомшливими шоу-сюрпризами. На сцені одночасно були солісти опери, балету, хору й великого симфонічного оркестру під диригуванням Дмитра Морозова.

Також відвідувачі OPERAFEST TULCHYN мали можливість побачити унікальні виставки, розміщені у Палаці Потоцьких: рідкісні книги, картини та витвори мистецтва, які підготували для показу Вінницький обласний художній музей, Вінницький обласний краєзнавчий музей та Тульчинська ОТГ.

Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Чим дивували глядачів у передостанній день та на феєричному закритті Operafest Tulchyn – 2019 (ФОТО, ВІДЕО)
Ірина Заіковата

10 червня, 2019