Чи потрібна військова прокуратура? У Зеленського припускають ліквідацію, а громадськість і ГПУ б’є на сполох

Новини Вінниці / Чи потрібна військова прокуратура? У Зеленського припускають ліквідацію, а громадськість і ГПУ б’є на сполох

«Без суду і слідства» можуть скоротити військову прокурату, як інституцію. Ініціативу заступника очільника Офісу президента Руслана Рябошапки доволі негативно сприйняли в ГПУ і ЗМІ. До Вінниці доходять лише відлуння ідей ОП. Проте у військової прокуратури Вінницького гарнізону є свій обсяг завдань, а результати складно назвати «галочними».

«Без суду і слідства» можуть скоротити військову прокурату, як інституцію. Ініціативу заступника очільника Офісу президента Руслана Рябошапки доволі негативно сприйняли в ГПУ і ЗМІ. До Вінниці доходять лише відлуння ідей ОП. Проте у військової прокуратури Вінницького гарнізону є свій обсяг завдань, а результати складно назвати «галочними».   

Як зазначає головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, для оборони країни необхідний потужний блок військової юстиції і безпеки - військова прокуратура, військова контррозвідка, військові суди і військова поліція в складі.

«Так, можна критикувати ГВП за певні конкретні справи, за невійськові завдання і розслідування економічних цивільних справ. Треба змінити функції, щоб військова прокуратура не вилазила з окопів і військових частин. Але це не означає, що її треба ліквідувати зовсім», - написав він.  

Тільки кадрові військові реально розуміють, що таке армія. Ці прокурори удосконалюють навички стрільби і знають статути, так само як і закони. Тим більше не на часі ліквідація інституції під час бойових дій на Сході. Саме військові прокурори були на передовій поряд з вояками, розкривали злочини під кулями, опитували свідків у окопах.

Вони встановлювали місця утримання заручників, притягували до відповідальності за ведення агресивної війни російських генералів. В тилу вони повертають Збройним Силам землі оборони, відшкодовують до бюджету кошти, слідкують за виконанням оборонних замовлень. Процес знищення органу ми вже проходили за часів Януковича. Втім, це саме військові прокурори у суді довели злочини президента-втікача, за які він засуджений до 13 років ув’язнення.

Саме тому, слід виважено підходити до питання майбутнього цього органу. Потрібен ретельний аудит всієї правоохоронної системи, перегляд законодавства, що її регулює, підсилення кадрового потенціалу. Однак тільки на засадах збереження дієвого балансу і потреб часу. А також на основі міжнародного досвіду. Військові прокуратури ефективно працюють у США та Британії, Ізраїлі, Польщі, Італії, Румунії.

На сторінці Генпрокуратури у Facebook наводиться колективне звернення, в якому вказується на результати роботи структури з дня відновлення системи військових прокуратур, яке було обумовлено збройною агресією, яка триває і до цього часу.

Як пояснив заступник військового прокурора Вінницького гарнізону Роман Вальчук у коментарі NaПариж, лише з початку року понад 30 кримінальних проваджень, які розслідувалися місцевими співробітниками, направлено до суду. Переважно це справи дезертирів (70%). Щодо решти – це і незаконне поводження зі зброєю, і випадки хабарництва. У 2019-му викрито 10 фактів отримання неправомірної вигоди на суму близько 700 тис. грн.

Також викрито збут амфетаміну військовим, збут інформації з обмеженим доступом службовими особами командування Повітряних Сил ЗСУ і групою митників.

Макс Мельник

9 серпня, 2019