Чому Вселенський патріарх Варфоломей надасть томос саме 6 січня і хто з вінничан поїхав до Стамбулу?

Новини Вінниці / Чому Вселенський патріарх Варфоломей надасть томос саме 6 січня і хто з вінничан поїхав до Стамбулу?

У той час, коли у Московському патріархаті вирішили зробити Вінниччину своєю «лінією фронту» та намагаються налаштовувати парафіян проти ПЦУ, митрополит Вінницький Симеон збирається до Стамбулу, де 6 січня мають надати Томос про автокефалію. Він – єдиний з вінничан, кого запросили на урочистості.

У той час, коли у Московському патріархаті вирішили зробити Вінниччину своєю «лінією фронту» та намагаються налаштовувати парафіян проти ПЦУ, митрополит Вінницький Симеон збирається до Стамбулу, де 6 січня мають надати томос про автокефалію. Він – єдиний з вінничан, кого запросили на урочистості.

Загалом, на зустріч з патріархом Варфоломеем направляється шість єпископів Православної церкви України. Окрім митрополитів Єпіфанія, Симеона та Олександра (Дробинко) до Туреччини прилетять два єпископа з колишньої УПЦ КП і один з УАПЦ. Також до української делегації входять президент Петро Порошенко, спікер ВР Андрій Парубій, тощо.

Слід зазначити, що дата підписання (5 січня) та вручення томосу обрана не випадково. Вона пов’язана з тим, що публічні служби Вселенського патріархату відбуваються лише по великим святам. Наприклад, у грудні Варфоломей служив у соборі 1-го и 25-го, у січні – 6-го, у день Богоявлення. А при створенні автокефальної церкви має пройти спільне богослужіння. Наступне публічне служіння у Стамбулі має відбутися лише у лютому.

Нагадаємо, понад 500 років Константинопольський патріархат має резиденцію на території, яка належить мусульманам Туреччини. Після розпаду Османської імперії у 1918 році К. Ататюрк впровадив нову систему влади, яка обмежує у правах служителів культу. Вселенському патріарху дозволено проводити публічні богослужіння лише по великим православним святам. Саме тому дати Об’єднавчого собору у Києві та передачі томосу у Стамбулі пов’язані з календарем православних свят.