Чому вінничанам не вимкнули воду? «Вінницяоблводоканал» вирішив питання авансу лише на кілька місяців

Новини Вінниці / Чому вінничанам не вимкнули воду? «Вінницяоблводоканал» вирішив питання авансу лише на кілька місяців

Ризик для Вінниці залишитися без холодного водопостачання від терміновано на кілька місяців. Обласна та міська влада підключилися до вирішення проблеми з енергетиками, але КП «Вінницяоблводоканал» потрібно знову звертатися до НКРЕКП для затвердження нових тарифів. Непопулярна міра спровокована об’єктивними чинниками. Мова йде не про якість води для вінничан, а існування комунального підприємства.

Ризик для Вінниці залишитися без холодного водопостачання відтерміновано на кілька місяців. Обласна та міська влада підключилися до вирішення проблеми з енергетиками, але КП «Вінницяоблводоканал» потрібно знову звертатися до НКРЕКП для затвердження нових тарифів. Непопулярна міра спровокована об’єктивними чинниками. Мова йде не про якість води для вінничан, а існування комунального підприємства.

За даними «Вінницяоблводоканалу», загальний борг підприємства через різницю в тарифах досяг 150 млн грн. Частину заборгованості підприємству не відшкодували, хоча обіцяли, у минулі роки. Найбільш критичним менеджмент КП називає 2018 рік. Підприємство працювало за збитковими тарифами через те, що йому зменшили витрати по інвестпрограмам, зокрема на розвиток та ремонт мереж.

Таким чином, за словами заступника начальника підприємства Раїси Півторак, на момент затвердження тарифів вони на 85% відшкодовували витрати, а загалом у період дії цих тарифів – на 76%. Це середній показник. Зараз тарифи покривають лише 56,2% витрат.

У 2018 році загальні доходи «Вінницяоблводоканалу» склали 198,8 млн грн., а витрати 259,8 мільйонів, а загальна кредиторська заборгованість на початок 2019 року досягла відмітки у 100 млн грн. Більшу частину боргу за електроенергію підприємство реструктуризовало. Але вимикали вінничан, а саме обласний центр є основним споживачем послуг «Вінницяоблводоканалу», енергетики почали через інші підстави.

Нагадаємо, оскільки ТОВ «Енера Вінниця» не отримав авансового платежу за лютий у розмірі 16 млн грн., то починаючи з 11 лютого споріднені «Вінницькі електромережі» почали вимикати насосні станції, які забезпечують водопостачання. Першими відчули незручності лікарні на Старому місті та багатоповерхівки. А зранку 12 лютого ризик залишитися без воді став актуальним для жителів більшості мікрорайонів правобережної частини міста – від Вишеньки до Поділля.

Наслідки через «посуху» стали би катастрофічними. Вінниця залишилася би без опалення та гарячої води, а витрати на запуск мереж обішлися би в значно більшу суму, ніж при експлуатуванні.

Доволі швидко плече «Вінницяоблводоканалу» підставили обласні та міські структури. По-перше, було прийнято вольове рішення про те, що всі бюджетні установи, які перебувають в обласному підпорядкуванні, сплачуватимуть за холодну воду авансом – на місяць вперед. По-друге, з обласного фонду інвестування та будівництва виділено кредит підприємству у розмірі 5 млн грн. Ще 3 мільйони кредитних гривень надійшло до КП від муніципальної фінансової установи, яка підпорядковується міськраді.

Чергові обговорення проекту тарифів «Вінницяоблводоканалу» відбулися 14 лютого, але на підприємстві запевняють, що в разі їх прийняття плата за послуги лише на 62,8% покриє витрати. Чекаємо, як розгортатимуться події…  

Олег Верлан

18 лютого, 2019