Чому селяни привели корів у Вінницю під будівлю Держгеокадастру?

Новини Вінниці / Чому селяни привели корів у Вінницю під будівлю Держгеокадастру?

Сьогодні, 12 червня, у Вінниці влаштували протест жителі села Михайлівка. На акцію вони прийшли не самі, а привели із собою трьох корів. Мітингували разом із ВРХ під будівлею обласного управління Держгеокадастру. Протестувальники подолали з тваринами понад 20 кілометрів, аби показати, що нема де їх випасати. Люди вимагали повернути у власність громади 24 га землі під пасовище, яку, на їх думку, незаконно переоформили і продають.

 Сьогодні, 12 червня, у Вінниці влаштували протест жителі села Михайлівка. На акцію вони прийшли не самі, а привели із собою трьох корів. Мітингували разом із ВРХ під будівлею обласного управляння Держгеокадастру. Протестувальники подолали з тваринами понад 20 кілометрів, аби показати, що нема де їх випасати. Люди вимагали повернути у власність громади 24 га землі під пасовище, яку, на їх думку, незаконно переоформили і продають.

Селяни скаржаться, що не можуть добитися правди, у "війні" за пасовище зверталися до суду, однак Феміда винесла рішення не на їх користь, тому вимушені були перейти до радикальних дій. За їх словами, спірну землю їхні опоненти незаконно забрали, орали пізно вночі, під наглядом молодиків, від яких селяни чули на свою адресу погрози. Протестувальники визнають, що вчасно не оформили земельну ділянку, однак виправдовують це своєю необізнаністю у законах.

«Селяни юридично необізнані, вони не знають всіх законів, як наші опоненти. Прості люди не мають де пасти корів.  Тих 15 гектарів, які  ми оформили непридатні для пасовища , і знаходиться занадто далеко. Якщо за два тижні не буде рішення, ми приведемо  усі 43 корови, які залишилися у селі, у Вінницю під облдержадміністрацію. Ми перекриємо трасу, маємо право відстоювати свою землю, яка належала нашим дідам і прадідам», - зазначила одна із активістів.

За стіл  перемовин із розлюченими селянами сів начальник Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Юрій Козак, який пообіцяв сприяти у вирішенні даного питання в законному правовому полі. Чиновник запевнив людей, що готовий з  ними зустрічатися коли потрібно, аби зняти соціальну напругу.

 «Я можу діяти  тільки в  межах закону, у мене немає правомірних повноважень проводити розслідування і з’ясовувати якісь обставини у даній справі», - зауважив Юрій Козак.

Схоже, у Вінниці акції протести набувають нового формату - за участі тварин. Спочатку козу привели під апеляційний суд, сьогодні вже корів. Якщо така тенденція буде зберігатися надалі, то краєзнавчому музею варто пильно стежити за своїм мамонтом. Адже можна припустити, що незабаром брати участь у акціях доведеться й тамтешньому Вінні.