Чому пам’ятник вінницькому Герою Небесної Сотні Максиму Шимку покрито пилом?

Новини Вінниці / Чому пам’ятник вінницькому Герою Небесної Сотні Максиму Шимку покрито пилом?

Різні погляди на мистецтво та портретну схожість Максима Шимка, суперечки та шляхи фінансування призвели до гальмування процесу встановлення у Вінниці пам’ятнику Герою Небесної Сотні. Нині його можна побачити у майстерні скульптора Анатолія Бурдейного, покритого шаром пилу через специфічні умови.

Різні погляди на мистецтво та портретну схожість Максима Шимка, суперечки та шляхи фінансування призвели до гальмування процесу встановлення у Вінниці пам’ятника Герою Небесної Сотні. Нині його можна побачити у майстерні скульптора Анатолія Бурдейного, покритого шаром пилу через специфічні умови.

За словам А. Бурдейного, з пропозицією створити пам’ятник Максиму Шимку до нього звернулися наприкінці 2016-го. Згодом у департаменті архітектури та містобудування затвердили ескіз. Роботи скульптор почав, як він стверджує, після того, як мати Максима Зоя Кузменко погодила портрет та інші деталі.

«Наскільки я знаю, то восени 2017 року з бюджету виділено 150 тисяч гривень на сам пам’ятник. Я за роботу і матеріали просив значно менше. Ще понад 400 тисяч надійшли на благоустрій скверу на вулиці Волошковій, де він мав бути встановленим. Наразі реконструкцію зеленої зони біля олієжиркомбінату завершено, а щодо встановлення пам’ятнику питання залишається відкритим», - пояснює А. Бурдейний.

Як пояснює автор, що оскільки Максим захоплювався історичною реконструкцією, то зображений він у плащі вікінгів з козацькою шаблею. Сам монумент виготовлено в граніту, добутого у Гніванському кар’єрі.

«Попередньо вказувалася дата – 21 листопада 2017 року. Я встиг би завершити роботу. Залишалися деякі «косметичні» доопрацювання. Але на той час Зоя Семенівна сказала, що Максим на себе вже не схожий… З її ініціативи процес загальмовано. Пам’ятник готовий, але його майбутнє під питанням. Сподіваюся, що він таки прикрасить наше місто», - додає скульптор.

За словами Зої Кузьменко, на памятнику син дійсно виглядає значно старшим. А вони просили скульптора, щоб він був схожий на себе 33-річного.

 «З самого початку ми просили скульптора, зобразити на пам’ятнику молодого Максима, такого, яким він загинув, щоб він виглядав на 33 роки. Адже суть саме в тому, що загинула молода людина на Майдані, що життя віддали за Україну молоді хлопці. Натомість Анатолій Бурдейний зробив його старим дідом, ще й таке враження, що наче без зубів. До того ж він згодом неодноразово заявляв,  що я хотіла якісь відкати. Після таких слів, як співпрацювати?.. Тим більше якщо поставимо його пам’ятник, то всі будуть думати, що я ті «відкати» отримала. Можливо, він і переробив, але ні, я ні хтось інший з моєї сім’ї на нього не хотіли дивитися. Може він уже якісний, але… З ним я справу не хочу мати», - зазначила Зоя Кузьменко, мати Максима Шимка.

За її словами, на сьогодні уже є кілька пропозицій від інших українських скульпторів, які готові виготовити пам’ятник Максиму Шимку. Хто виготовлятиме його і коли, жінка не знає, однак відкриття не будуть «підганяти» під якусь дату, як це планувалося раніше - до дня народження Героя Небесної Сотні.

Зазначимо, що будь-який монумент у публічному місці має пройти узгодження у відповідних інституціях міста. Поки відомо лише про один проект, який має усі погодження.

 

 

   

Макс Мельник

17 травня, 2018