Чому митрополита Тульчинського Іонафана не обмінюють на полонених українських захисників? Засуджений ієрарх РПЦ подав апеляційну скаргу на вирок Вінницького міськсуду

Новини Вінниці / Чому митрополита Тульчинського Іонафана не обмінюють на полонених українських захисників? Засуджений ієрарх РПЦ подав апеляційну скаргу на вирок Вінницького міськсуду

Керуючий Тульчинською та Брацлавською єпархією УПЦ МП Іонафан (Анатолій Єлецьких) в апеляційній інстанції оскаржуватиме вирок Вінницького міськсуду, яким його засуджено за антиукраїнську діяльність. Проте митрополит вже зараз попереджає, що не зупиниться і готовий подавати касацію та пересилати заяву до Європейського суду з прав людини.

Кіріла Іонафан назвав останнім

Про плани митрополит написав на сайті Тульчинської єпархії УПЦ МП. У дописі він посилається на допомогу патріарха Єрусалимського Феофіла ІІІ, патріарха Сербського Порфирія, предстоятеля Албанської церкви Анастасія, а також патріарха Кіріла, який помпезно благословляв росіян на вбивства українців.

Іонафана співчутливі керівники інших церков називають виключно представником РПЦ. Вони навіть не пов’язують його з українською церквою.

До речі, із закликом «не переслідувати» Іонафана виступила і маловідома у Православному світі Маланкарська церква. Її паства мешкає на півдні Індії, а керівництво перебуває у Нью-Йорку.

Цікаво також і те, що Іонафан, перелічивши всіх, хто нібито публічно «виступив на захист», Кіріла згадує останнім. Між іншим, раніше предстоятель РПЦ Кіріл назвав причину засудження митрополита Іонафана.

Фото: патріарх Кіріл

«Група підтримки» і російські гроші

Нагадаємо, що митрополита Іонафана наприкінці грудня 2022-го за указом президента Володимира Зеленського було позбавлено українського громадянства. Про наявність в нього російського паспорту давно відомо. Крім того, ще до відкриття провадження митрополит публічно називав себе «ієрархом РПЦ». Протягом майже 9 місяців він продовжує порушувати українське законодавство, проводячи богослужіння, але не отримавши дозвіл у державних органів, як того від іноземців вимагає закон. Керуючому єпархією вказували на порушення, але він хронічно нехтує вимогами України.

Далі, у серпні керівника єпархії було засуджено до 5 років ув’язнення за кількома статтями Кримінального кодексу. У відповідь митрополит започаткував бурхливу кампанію по дискредитації українських інституцій за кордоном і збирає «листи прихильників».  

Тепер докладніше про «групу підтримки». Почнемо з Маланкарської церкви. Сторіччями в ній були розбрат та «розколи». Церква шукала точки дотику з папою Римським, адже частина єпископату схилялась до католицизму. Певні зміни почались з початку 2000-х, коли патріарх РПЦ Кіріл домовився про допомогу «індійським братам». З того часу частина священиків навчалась у Москві, зокрема католикос навчався у Ленінградській духовній академії разом з Іонафаном, а російський бюджет почав систематично «підтримувати» Маланкарську церкву. Тому позиція тамтешнього католикоса зрозуміла. Тим більше, що сама церква не засудила агресивну війну в Україні їхнього спонсора.

Фото: католикос Василь Мар Тома Матвій III

Співчуття митрополиту Іонафану надіслав також екзархат Всесвятого Гроба Господнього на Кипрі. Керівник Тульчинської єпархії навчався також з екзархом Кіпрським.  

Цей острів давно став домівкою для багатьох російських олігархів. А якщо вірити росЗМІ, то кіпрський екзархат спонсорують структури мільярдера Костянтина Малофєєва, якого називають «православним олігархом» і одним з приватних спонсорів війни з боку Росії. Численні розслідування російських журналістів доводять, що за «сірими» схемами фірми Малофєєва фінансуються державними компаніями.

Фото: мільярдер Костянтин Малофєєв, один зі спонсорів російської агресії

До речі, структури Малофєєва, вірогідно, забезпечують і Маланкарську церкву. Російські гроші дозволили її керівництву залишити один з найбідніших індійських штатів Керала та переселитись до американського Нью-Йорку.

Про російські кошти, які допомагають Єрусалимській, Сербській та деяким іншим церквам журналістами з РФ написано чимало.  

Любов на відстані

Церковний світ, який утримується російськими грішми, доволі великий. За неофіційною інформацією, яку не приховували у Тульчинській єпархії ще декілька років тому, митрополит Іонафан раніше регулярно лікувався у Росії, звідки він родом. Схвально ставився до російських лікарів, ставивши їх у приклад.

Фото: митрополит Іонафан

То чому нині позбавлений українського громадянства «ієрарх РПЦ» не повертається на «малу батьківщину», яка нібито виділяє кошти на його інформаційну підтримку? Судячи з бажання митрополита судитися, він не хоче обміну. На сайті єпархії навіть спростували припущення грецького видання про можливий обмін Іонафана на полонених українських захисників.

Може тому, що «руський світ» і російське православ’я привабливими є лише на відстані? «Маланкарці» ж обрали Нью-Йорк, а не Москву…

Олег Верлан

13 вересня, 2023