Через жахливий мор на Ладижинському водосховище загинуло 46 тисяч рибин загальною вагою понад 2 тонни

Новини Вінниці / Через жахливий мор на Ладижинському водосховище загинуло 46 тисяч рибин загальною вагою понад 2 тонни

Протягом кількох діб у соцмережах повідомляли про жахливий мор риби на Ладижинському водосховищі. Наразі відомо, що загинули близько 46 тисяч рибин.

Про це повідомляє Вінницький рибоохоронний патруль.

«7 вересня 2023 року Вінницькому рибоохоронного патруля надійшло повідомлення від місцевих громадян щодо загибелі риби на р. Південний Буг, поблизу с. Новоселівка, Тульчинського району Вінницької області.

Для перевірки факту та відповідного реагування на місце події прибули працівники Управління Держрибагентства у Вінницькій області», - йдеться у повідомленні.

На місці інциденту працівниками рибпатруля було досліджено та ретельно оглянуто водойму.

«При обстежені вищевказаної ділянки Ладижинського водосховища були виявлені загиблі екземпляри карася сріблястого середньою вагою 50 грам, плітки середньою вагою 40 грам, судака середньою вагою 100 грам, окуня середньою вагою 40 грам та ляща середньою вагою 80 грам, про що складено відповідний акт.

В ході підрахунку загиблої риби встановлено, що на обстежуваній ділянці водосховища загинуло 1 800 екземплярів карася сріблястого, 33 000 екз. плітки , 1 500 екз. судака, 9 000 екз. ляща та 450 екз. окуня, загальною вагою понад 2 тонни», - зазначають у рибопатрулі.

Проводяться підрахунки загиблих біоресурсів для визначення розміру збитків.

Про факт загибелі повідомлено ДЕІ у Вінницькій області.

Наразі відомо, що екологи досліджують причини масованого мору риби. Про результати повідомлять.

Голова Гайсинської військової адміністрації Людмила Головашич два дні тому написала у Facebook, що «рівно пʼять років тому Південний Буг зазнав масового мору риби».

«Тоді було теж багато версій! І навіть екологи не могли дати відповідь, що мене вкрай непокоїло. Тоді я, як депутат обласної ради, ініціювала відповідні зміни. І, вже за кілька місяців екологи області мали нову мобільну лабораторію... Отже, маємо діагностику.

Наразі брак кисню - єдина перевірена і підтверджена версія», - зазначила вона, додавши, що «гине риба в першу чергу вражена паразитами».

На її думку, «оновлення і очищення Південного Бугу потрібно з джерел і притоків». За словами посадовиці, необхідно проводити комплекс робіт, який унебезпечить «нас від періодичних проблем із мором риби і дасть нове життя нашій річці на найближчі сто років».

Макс Мельник

7 вересня, 2023