Через війну бюджет сільської громади на Вінниччині зріс майже вдвічі: чому Зеленський вимушений був порадити місцевим громадам зачекати з бруківкою?

Новини Вінниці / Через війну бюджет сільської громади на Вінниччині зріс майже вдвічі: чому Зеленський вимушений був порадити місцевим громадам зачекати з бруківкою?

У 2022 році доходи Гайсинської міської громади виросли на 243%, витрати – на 136%, Кунківської сільської громади Гайсинського району збільшився на 195%, а витрати – на 121%. У Могилів-Подільської громади результати дещо скромніші – доходи зросли на 160%, а витрати – 105%.

Певний відсоток громад у різних регіонах – від Донецької до Волинської області – через війну отримав доволі суттєві надходження до місцевих бюджетів. На рівні держави «започаткували» інформаційну кампанію з проводу доцільності «збагачення» громад. У столиці вважали, що не на часі витрачати кошти на ремонти. Натомість, на центральному рівні не бачили проблем з виділенням мільйонів на незрозумілі суспільству цілі з держбюджету.

Вчора публічний «конфлікт» змусив президента Зеленського «втрутитися». З одного боку він натякнув на звільнення міністра культури Ткаченка, якого зробили відповідальним за тендери на відеоконтент. Найбільше критики дісталось проєкту Юрія Горбунова. Ведучий вирішив за 33 млн грн знімати серіал про агромагната з сумнівною репутацію Поровознюка (СМТ Інгулець).  

Звертаючись до представників місцевої влади, Володимир Зеленський зазначив, що у пріоритеті має бути озброєння армії, а не нові «фонтани» чи «бруківка». Про «Інгулець» не згадав. Але Ткаченко вже написав заяву на звільнення.

Зеленський лише звернувся. До його виступу дискусії вирували декілька тижнів. Пояснимо, чому деякі громади «збагатілися» та за рахунок чого.  

Основне джерело надходжень місцевих бюджетів – податок на доходи фізичних осіб (ПДФО, 18%). Завдяки збільшенню кількості військовослужбовців та підвищенню розмірів їх грошового забезпечення, громади, у яких розташовані військові частини, отримали додаткові податкові надходження.

Відкриті дані порталу Open Budget дають уявлення про які суми йде мова: у 2023 році 53% всіх видатків державного бюджету (745 млрд грн) – це витрати на військових, з яких майже половина – грошове утримання. Виплати військовим генерують величезну суму ПДФО, яка залишається на місцях. Однак відбувається це нерівномірно.

В той час як у 2022 році сукупні доходи всіх місцевих бюджетів громад в середньому впали на 5%, до 555 млрд грн, в деяких громадах надходження суттєво зросли. Серед них ті громади, де дислокуються військові частини та навчальні центри.

Доходи громад зростають не тільки за рахунок військових виплат. Ще одне джерело надходжень місцевих бюджетів – від внутрішньо переміщених осіб. Цим можна пояснити зростання ПДФО на заході України, і рівномірне, але впевнене зменшення вздовж лінії фронту, звідки виїхала чи залишилася без роботи суттєва частина населення.

Падіння доходів одних громад і різке збільшення в інших, це не тільки питання справедливості, а і спроможностей витрачати ці гроші в умовах загального їх дефіциту в держави під час війни.

Сині рисочки - зростання, червоні - падіння надходжень  

При збільшенні доходів такі громади загалом не можуть так само збільшити витрати, або подекуди це відбувається хаотично: хтось купує «Мавіки» для фронту, а хтось – реконструює стадіони чи перекладає бруківку. І якщо у 2022 році багато хто знаходився у ступорі, щодо можливих варіантів витрат, то у 2023 році капітальні витрати поступово збільшуються і за підсумками року можуть бути на «довоєнному» рівні. 

Тому в центральній владі вирішили, що самі краще знають, як витрачати зайві гроші, яких у неї самої до того ж обмаль. Майже 30-40% державного бюджету фінансують міжнародні партнери, проте за домовленістю з ним витрачати їх на війну Україна не може. Оборону наша держава фінансує тими коштами, які збирають від податків та митних платежів.

Певна фінансова автономія подразнює центральну владу, про що вона дала зрозуміти 17 липня устами голова фракції "Слуга народу" Давіда Арахамії. За декілька днів з'явилися обриси, як це може виглядати.

Голова комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха пропонує або обмежити закупівлі місцевою владою товарів та послуг, якщо вони не є критично необхідними, наприклад, для оборони, відновлення енергетики та інфраструктури тощо (для цього уряд ще повинен буде сформувати перелік КВЕДів товарів, які будуть обмежені для закупівлі) або взагалі забрати військовий податок ПДФО з місцевих бюджетів та направити його до державного.

Інший варіант – зобовʼязати місцеві органи самоуправління спрямовувати до 50% доходів на потреби оборони.

Поки невідомо який сценарій обере центральна влада, чи наважиться вона докорінно перекроювати бюджетну систему і як тиск на місцеве самоуправління сприймають міжнародні партнери, які вважають реформу децентралізації однією із найвдаліших за останні десять років.

Тому Зеленський у вечірньому зверненні 20 липня зробив політичний крок із закликом про те, що бруківка зачекає, і вимушений був визнати хибність ідеї з «культурними» тендерами.

До речі, 52-річний власник ФК «Інгулець», гендиректор «Агрофірми Пятихацької» Олександр Поровознюк є заможною людиною, якій до снаги самостійно оплатити серіал про себе і «своє» селище. Це буде залучанням позабюджетних коштів.