Чекали майже 30 років: у Зведенівці на Вінниччині відкрили нову школу

Новини Вінниці / Чекали майже 30 років: у Зведенівці на Вінниччині відкрили нову школу

Напередодні 1 вересня, на Вінниччині відкрили нову школу. На неї у селі Зведенівка Шаргородського району чекали майже тридцять років. З моменту закладання фундаменту будівництво навчального закладу «заморожували» кілька разів. Тепер 149 учнів не лише з даного населеного пункту будуть вчитися у сучасному, чистому і безпечному приміщенні.

Напередодні 1 вересня на Вінниччині відкрили нову школу. На неї у селі Зведенівка Шаргородського району чекали майже тридцять років. З моменту закладання фундаменту будівництво навчального закладу «заморожували» кілька разів. Тепер 149 учнів не лише з даного населенного пункту будуть вчитися у сучасному, чистому і безпечному приміщенні.

Директор школи Олена Свирида пригадує , що перший камінь заклали, коли вона була ще учиницею. Роботи намагалися відновити кілька разів, але з різних причин - то колгосп «розпався», то коштів не вистачало, то війна в Україні почалася - будівництво ставало. Їхня стара школа, точніше пристосовані приміщення, розсипалася на очах. Цією ж не натішаться. Тут є спортзал із душовими, їдальня, затишні і просторі класи.

«Школа розрахована на 144 дитини, а цьогоріч в ній навчатиметься 140 учнів. Прекрасні класи обладнані сучасними меблями, встановлено відеонагляд, сигналізація, якої в старій школі не було. Старим приміщенням, де знаходилася до цього школа, більше 120 років. Навчалися у п’яти приміщеннях, окремо була початкова школа, старші класи, окремо знаходилася їдальня та майстерні. Це були ще попівські хати пристосовані під навчальний заклад. Наші діти не знали, що таке спортзал, а тепер в нас сучасний спортивний зал, своя котельня на твердому паливі та система водопостачання», - каже директор школи Олена Свирида.

Цьогоріч до першого класу нової школи-довгобуда піде навчатися 17 хлопчиків і дівчаток. Директор запевняє, що навчальний заклад не буде пустувати і матиме перспективу.

«Ми дивилися, що на наступні 5 років до перших класів в нашому селі йтиме не менше 12-13 учнів», - уточнює Олена Свирида.

Нова Зведенівська школа лише державному бюджету обійшлася в 25 мільйонів гривень, не стояли осторонь місцеві спонсори та благодійники, як каже голова ОДА Валерій Коровій, який взяв участь в урочистому відкритті навчального закладу. За його словами, це перша із трьох шкіл-довгобудів, які цього року відкриють на Вінниччині за сучасним зразком.

«Три роки тому назад ще важко було представити, що сьогодні ми відкриватимемо цю школу. Лише за три останні роки на цю школу було спрямовано більше 11 мільйонів гривень з державного бюджету. Це великий фінансовий ресурс, який потрібно було віднайти. Але справа не в грошах, це великий крок вперед. Починаючи з 2016 року ми побачили, що завдяки бюджетній децентралізації можемо акумулювати фінансовий ресурс. І тому поставили собі за мету завершити будівництво декількох об’єктів соціальної сфери, які могли б слугувати своєрідним індекатором, щоб показати, що ми спроможні зробити в такий складний час.

Вибір впав на ті школи, де були дуже активні громади - це Зведенівка Шаргородського району, Сосонка Вінницький та Михайлівка Гайсинського районів. Тобто критерієм відбору була ініціатива людей і висновки експертів, що дані школи мають потенціал і майбутнє. Адже, на жаль, в нас є чимало прикладів, коли збудували школи на 400 учнів, витратили коштів, а дітей, які в них навчалися б немає», - зазначив Валерій Коровій.

Вже завтра, 1 вересня, у новозбудованій школі відбудеться свято першого дзвоника, а з понеділка учні розпочнуть тут навчання.