Час сала. Чому подешевшав стратегічний продукт?

Новини Вінниці / Час сала. Чому подешевшав стратегічний продукт?

Українці звикли вважати сало стратегічним продуктом, і чи не власним винаходом. Насправді, перші згадки про використання сала в їжу датуються І тисячоріччям до нашої ери – в Італії стравою «лярдо» годували рабів та легіонерів. Нині політики різного штибу починають спекулювати салом, насаджуючи різні стереотипи. Саме тому NaПарижі вирішили з’ясувати, у чому вони праві.

Українці звикли вважати сало стратегічним продуктом, і чи не власним винаходом. Насправді, перші згадки про використання сала в їжу датуються І тисячоріччям до нашої ери – в Італії стравою «лярдо» годували рабів та легіонерів. Нині політики різного штибу починають спекулювати салом, насаджуючи різні стереотипи. Саме тому NaПарижі вирішили з’ясувати, у чому вони праві.

Принаймні вінничан запевняють, що у останні роки ми почали менше споживати сала, оскільки воно коштує дорожче, ніж в Європі, а раніше лише ним і харчувалися. В далекому 2004 році заступник директора Проекту аграрного маркетингу компанії Land O'Lakes Андрій Ярмак зазначав «Інтерфаксу», що у середньому населення України щороку споживає на 5% менше сала та смальцю.

На його думку, така тенденція спостерігається з кінця 1990-х, коли українці віддавали перевагу свинині. Вона складала 70-80% м’ясного раціону. А потім споживачі полюбили курятину, яка стала продуктом №1. Більш того, А. Ярмак зміну в смаках людей пояснює зростанням доходів населення та тим, що вони почали замислюватися про культуру споживання.  

У 2014 році директор агенції AgriSurvey українського аграрного бізнесу Тарас Гагалюк вказав на помилкове твердження, що українці обожнюють сало. Статистика виробництва та споживання свідчить про те, що пальму першості утримують данці. Данія є найбільшим споживачем сала на одну особу та лідером серед експортерів. На другому місці по споживанню у перерахунку на кількість населення йде Німеччина, на третьому – Франція.

Наприкінці 2017-го голова Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко зазначив у Facebook, що в Україні зафіксовані найвищі в Європі ціни на сало. Він запевняє, що у столиці вони коливаються між 100 і 150 гривнями за кілограм, а ціна змінюється від часу продажу, а не якості товару.

Також він навів приклади щодо вартості у магазинах різних країн у перерахунку на гривні. За його даними, в Україні «магазинне» сало коштує 157,6 грн/кг, у Бєларусі - 140,5 грн, у Литві - 138,1 грн, а в сусідньої Польщі – лише 58,4 грн.

Звісно, якщо орієнтуватися на Бессарабський ринок Києва, то Європа відпочиває. Втім, у Вінниці, яка давно славиться чудовими смаковими якостями місцевого сала, ситуація трохи інша. На ринку «Урожай» торговці пояснюють, що настав саме той час, коли варто купувати сало. Продукт подешевшав.

«Наприкінці року купують найрозумніші. Більшість людей обирають м'ясо, тому сало завжди дешевшає. До того ж, рік тому воно коштувало на 20% дорожче. Чому впала ціна? Менше беруть. Колись, якщо купували, то цілий шмат, а зараз – до кілограму», - пояснює пані Тетяна.

Вона погоджується з тим, що зранку сало більше коштує. Найкращий продукт вона продавала за 100 грн./кг, а після обіду вмовляє забрати за 80. Так само вона скидає ціни на 20 гривень і на гірші варіанти.

«Зрозумійте, ніхто не хоче залишати товар на наступний день. Тому вже погоджуємося на скидки. Хоча залишається. Зараз мало купують», - додає жінка.

Ї сусідка Ганна наголошує, що у грудні минулого року сало коштувало до 120-140 гривень. Таке. Як зараз зранку по 100. Зменшився попит, то й ціни падають.

«Якщо курятина подорожчала, то сало дешевшає. Ми вже звикли до такого. З одного боку у людей коштів немає, а з іншого купують інші продукти. Хоча якість в нас не погіршилася», - пояснює продавчиня.

Олег ВЕРЛАН

Олег Верлан

26 грудня, 2017