Битва за кар’єр: гніванські прихильники Саакашвілі через граніт анонсують пікетування Вінницької облради

Новини Вінниці / Битва за кар’єр: гніванські прихильники Саакашвілі через граніт анонсують пікетування Вінницької облради

Після «буремних» подій з облиттям нібито свинячою кров’ю мера Гнівані В. Кулешова та портрету Шевченка, а також побиттям депутата міськради активістами, конфлікт вийшов за межі 14-тисячного міста. Поки поліція займається розслідуванням цього інциденту та інших справ, пов’язаних з місцевим кар’єром, думку на ситуацію висказали більшість з тих, хто є причетним до «гранітних» розборок. Сам конфлікт вже не обмежується одним містом. Депутат міськради від «Руху нових сил» С. Сергієнко обіцяє, що 18 жовтня з однодумцями пікетуватиме будівлю Вінницької облради, від якої вимагає «боротися із корупцією» у Гнівані.

Після «буремних» подій з облиттям нібито свинячою кров’ю мера Гнівані В. Кулешова та портрету Шевченка, а також побиттям депутата міськради активістами, конфлікт вийшов за межі 14-тисячного міста. Поки поліція займається розслідуванням цього інциденту та інших справ, пов’язаних з місцевим кар’єром, думку на ситуацію висказали більшість з тих, хто є причетним до «гранітних» розборок. Сам конфлікт вже не обмежується одним містом. Депутат міськради від «Руху нових сил» С. Сергієнко обіцяє, що 18 жовтня з однодумцями пікетуватиме будівлю Вінницької облради, від якої вимагає «боротися із корупцією» у Гнівані.

У місцевому осередку партії, лідером якої залишається екс-президент Грузії М. Саакашвілі, ввечері 11 жовтня провели брифінг для журналістів. Мабуть передбачалося, що спікерів буде декілька. На великому столі у залі вінницького «Інтершику» стояли чотири пляшечки з водою. Втім, навіть ті гніванчани, які завітали до обласного центру, вирішили залишитися глядачами, а доповідав лише депутат від РСН Сергій Сергієнко, який намагався переконати присутніх у низці злочинів, які не належним чином розслідуються.

Але нагадаємо, що після кровавої сесії Гніванської міськради, очільник громади 7 жовтня озвучив свою думку. На сайті Гніванської ОТГ та сторінці у Facebook Володимира Кулешова докладно описана його позиція. Надаємо її з певними скороченнями (перейти на оригінал можна натисканням на гіперпосилання).

«Хочу надати інформацію стосовно останніх хуліганських подій, які відбулися в міській раді в день проведення сесії…
Чесно кажучи, при вирішені глобальних завдань громади (організації будівництва нового підприємства вартістю 600 млн євро, будівництва сонячної електростанції - 100 млн євро, початку реалізації проекту модернізації приміщень дитячих садків ( 1 млн євро - кошти ЄС), початку будівництва сучасного спортивного комплексу біля ЗОШ №1 (19 млн грн - кошти на початок з обласного бюджету), будівництва сучасного міні поля біля ЗОШ №2, відкриття ЦНАПу, ремонту приміщень лікарні, поліклініки, будинків культури, подальшого будівництва доріг, реконструкції освітлення вулиць, створення комунальної освітньої та лікувальної мережі і т. д) займатися таким дрібним «лайном» (вибачте за непристойне слово), яке хоче поставити перешкоди в роботі, просто немає часу.

І, напевне, я вже забув би про це, але, як завжди, в громаді створюються різні чутки та легенди (в даному випадку від дрібного хуліганства до збройного нападу на міську раду з захопленням заручників). Тому, щоб розставити всі крапки, надаю роз’яснення.

Щодо Гніванського кар’єру. Як ви неодноразово чули, всі, протягом останнього року, неприємні та хуліганські інциденти в громаді з приїздом «тітушок» та інших «активістів» відбуваються з приводу «неправильної» роботи Гніванського кар’єру. В чому тут суть? Десь приблизно рік тому мені поступила «пропозиція» допомогти покарати В.О.Берещука за те, що він «неправильно себе повів» при вирішені якоїсь особистої справи. Покарання було запропоноване у вигляді створення будь-яких перешкод з боку влади в його бізнесі, тобто в роботі кар’єру. Звичайно, я відмовився, адже, по-перше, це не моя справа розбиратися хто кому неправильно «перейшов в житті дорогу», по-друге, ціною питання було підприємство, яке є найбільшим платником податків в бюджет нашої громади, по-третє, на цьому підприємстві працює та отримує зарплату біля 800 мешканців громади.

Зі мною «ввічливо» попрощалися! А вже через декілька місяців після виборів в новоствореній Гніванській ОТГ, деякі новообрані депутати нашої ОТГ, яким байдужа доля нашого міста, активно розпочали боротьбу з кар’єром. За цей час ними було подано в соцмережах безліч брехливої інформації. Це й видобуток без дозволів, перевищення радіації, несплата податків, а коли це все не спрацювало, була подана інформація про причетність Гніванського кар’єру до будівництва «Кримського мосту». Висновки робіть самі!!!

Щодо приїзду до нашого міста «громадських активістів» з інших населених пунктів. З моменту початку боротьби в стінах Гніванської міської ради «депутатами-чужинцями» проти Гніванського кар’єру на допомогу їм були направлені «активісти», які «дуже переймаються й переживають» за долю нашого міста, хоча переважна більшість з них навіть не знали назви населеного пункту, в який їх («активістів») везуть!!! І не знали суті питання, яке розглядається! В більшості це студенти навчальних закладів, яким за декілька сотень гривень відводиться роль «артистів - масовки» - бути присутнім в залі (з приховуванням облич) та плескати в долоні з викриками обуреності або радості, в залежності від команди виконавця головної ролі - «ватажка»!!! Така організація наїздів не безкоштовна і, думаю, коштує, далеко не один десяток тисяч гривень! Схожих наїздів на Гніванську міську раду було більше десятка!!! Рахуйте самі - комусь це вигідно, хтось за цим стоїть і за це все платить!!!

Щодо останнього наїзду «патріотів» 2 жовтня. Кожен приїзд «активістів» це не тільки пряма боротьба проти Гніванського кар’єру, але й розхитування та дестабілізація спокою в громаді… З їх боку потрібно було діяти «активніше», щоб «оправдати» та відпрацювати «покладені на них сподівання»! Що відбулося далі - Ви вже бачили (відео з камер відеоспостереження). Там чітко видно: хто сприяв та хто причетний. Поки що не зрозуміло хто виконавець, але я думаю це справа часу та честі відповідних органів. Завдяки таким хуліганським діям було заподіяно шкоди комунальному майну за попередніми підрахунками на суму близько 50 тисяч гривень (стіни, стеля, жалюзі, оргтехніка). Також пошкоджено низку важливих документів, які потребують тривалого часу відновлення, що призупинить деяку роботу. Та саме основне - це залитий кров’ю вишитий гніванськими майстрами портрет Т.Г.Шевченка, який протягом неповних восьми років висів у кабінеті на стіні та прапор України, який побував зі мною 14 разів на передовій в зоні проведення АТО. Його тримали в руках справжні герої – наші захисники України, а «активісти - патріоти», які сидять під маминими спідницями мабуть за дешеву винагороду залили їх свинячою кров’ю!

І останнє? А звідки кошти «на діяння таких «активістів»? Хто ж зацікавлений в будь яких негараздах, які відбуваються в нашій державі? Відразу скажу, що в той же день або у вечірніх новинах, або на наступний день в ранкових майже по всіх телеканалах росії було показано матеріал з темою «кінець української демократії» підкріплений фотознімками залитого свинячою кров’ю в кабінеті мера портрета Т.Г.Шевченка та Українського Прапора, зроблені нібито «випадковим свідком», який «випадково» опинився в «непотрібному» кабінеті. Оцінку надайте самі! Будемо чекати оцінку правоохоронних органів, які зараз займаються цією справою! Не секрет, що нині московським кремлем тратяться дуже великі кошти в країнах Європи для створення загонів, які дбають «о защите рускоязичного населения».

По даному інциденту проводиться слідство, тому конкретні прізвища не називаю! Але сподіваюся за рік наїздів на Гнівань та діяльності таких «депутатів» та «патріотів», їх вже добре вивчили!.. Матеріал відзнятий вищезгаданими «патріотами» це або замовлення або безкоштовний та гарний подарунок агресору, що в свою чергу підриває устрій демократії в Україні і заважає боротися з путінським кремлем! 

Ми ж в свою чергу будемо діяти виключно в законних рамках, захищаючи честь, гідність і спокій в громаді від хуліганів всіма законними методами!»

У С. Сергієнка діаметрально інша думка. Він зазначає, що, як депутат, намагається припинити незаконну діяльність ВАТ і ТОВ «Гніванський кар’єр» та запевняє, що має не лише припущення, а й докази порушень.

«Рік підприємство працювало без відповідних дозволів. Більше того, я наголошую, що адміністрація підробила держакт. В оригіналі підприємству надали дозвіл на видобуток граніту та його переробку, а потім в документі чомусь з’явився дозвіл на будівництво багатоповерхового житла», - зазначає депутат міськради.

За його словами, з початку року слідчі поліції проводять розслідування. Численні скарги до ГПУ і місцевої прокуратури не дали результату. Сергій Сергієнко переконаний, що це через корупційну складову. Також він вказує, що сплачуючи лише трохи більше мільйона гривень податків, підприємства недораховує десятки мільйонів.

«Там видобувається щонайменше понад 1 млн тонн граніту на рік. Є підозри, що граніт з Вінниччини відправляють до Росії, але оскільки я не маю фактів, то не можу ні стверджувати це, ні казати, що таке не мало місця. З’ясовуємо… Але за нашими скаргами та завдяки втручанню нардепа Ю. Дерев’янка, Держслужба геології та надр України виявила численні порушення у роботі кар’єру, про які ми з однодумцями казали раніше. Підтверджено, що підприємство працювало без дозволів на видобуток», - вказує С. Сергієнко.

Депутат наголошує, що кар’єр необхідно закривати, оскільки через нього у криницях зникає вода, а підприємство забруднює Південний Буг.

«Ми вимірювали радіацію у воді, яку зливають у ріку. Рівень у 170 мRh, або 1,7 МЗв, перевищує той, що фіксується біля реактору у ЧАЕС. І працюють на Гніванському кар’єрі лише 400 робітників. Так, вони залишаться без роботи. Допоможемо шукати нову. А на місці кар’єру можна створити рекреаційну зону», - вважає С. Сергієнко.

Він заявив, що у разі якщо влада не втрутиться у «кар’єрну» справу», то за тиждень з однодумцями пікетуватиме будівлю Вінницької облради. На брифінгу окрім шести журналістів були присутніми молоді люди, мабуть з «групи підтримки», а також частина активу так званої партії пенсіонерів на чолі з Ю. Кисілем. Саме він намагався допомогти з лозунгами спікеру щодо «злочинної влади».

Тому можна передбачити, що за тиждень на сходах облради під партійними прапорами РНС встануть не тільки молоді активісти, яких помітили у Гнівані, а також й «активні пенсіонери».    

Чому ж «рухівці» не пікетуватимуть будівлі прокуратури чи поліції? Наче саме ці органи ведуть розслідування. Сергій Сергієнко намагався «вибір» будівлі пояснити тим, що саме обласні чиновники і депутати відповідають «за законність» в регіоні.

Найбільш цікавими були події після брифінгу. Депутат Гніванської сміськради від «Самопомочі» С. Тимофєєв вирішив «наодинці» пояснити декільком журналістам, які задавали найбільше запитань Сергієнку, що насправді у їх місті, коли від «листаєш», то  все вирішується, але просив не посилатися на нього. Він запевняв журналістів, що ті «від себе» про корупцію писали.   

Олег Верлан

12 жовтня, 2018