Бронзовий Гузар у Вінниці: місцеві греко-католики збирають мільйон на пам’ятник

Новини Вінниці / Бронзовий Гузар у Вінниці: місцеві греко-католики збирають мільйон на пам’ятник

У Вінниці місцеві парафіяни Української греко-католицької церкви збирають кошти встановлення пам’ятника Блаженнішому Любомиру Гузару. Вірянам макет представив скульптор Олесь Сидорук. Для реалізації ідеї потрібно 37 тисяч доларів, або майже мільйон гривень. Оскільки громада немає таких коштів, то планує збирати їх через пожертви.

У Вінниці місцеві парафіяни Української греко-католицької церкви збирають кошти на встановлення пам’ятника Блаженнішому Любомиру Гузару. Вірянам макет представив скульптор Олесь Сидорук. Для реалізації ідеї потрібно 37 тисяч доларів, або майже мільйон гривень. Оскільки громада немає таких коштів, то планує збирати їх через пожертви.

За словами настоятеля монастиря Згромадження Воплоченого Слова у Вінниці о. Григорія Рогацького, ініціатива встановити пам’ятник Блаженнішому Любомиру з’явилася торік, під час однієї з розмов, в якій брали участь представники парафії та місцеві історики.

Ідею підтримав єпископ-помічник Київської архієпархії УГКЦ Йосиф Мілян, який сконтактував вінничан зі скульптором Олесем Сидоруком. А митець представив своє бачення того, яким має бути пам’ятник Блаженнішому Любомиру Гузару.

«Ми сьогодні нічого не можемо сказати про термін чи місце, де встановимо пам’ятник. Ми сподіваємося залучити кошти від усіх, сподіваємося на Боже провидіння», - зазначив отець Григорій.

Оскільки передбачається зробити пам’ятник у бронзі, то попередньо потрібно 37 тисяч доларів. З Ватиканом про допомогу вінницька парафія перемовин не вела.

Зазначимо, що Любомир Гузар (1933-2017) у 2005-11 роках був Верховним архієпископом Києво-Галицьким, патріархом УГКЦ і філософом, якого поважали далеко за межами України. Його розглядали як одного з можливих наступників Папи Римського Івана Павла ІІ з-поміж 16 кандидатів.

Потенційні жертводавці можуть звертатися безпосередньо до о. Григорія Рогацького за тел. +38 (098) 259-66-25.

Макс Мельник

4 липня, 2019